9. december: Pernille Skipper

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Pernille Skipper fra Enhedslisten.
Et af Pernille Skippers vigtigste mål er at få overtalt regeringen til at føre en langt mere solidarisk økonomisk politik.
Et af Pernille Skippers vigtigste mål er at få overtalt regeringen til at føre en langt mere solidarisk økonomisk politik.
Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg tror ikke, at det var én bestemt begivenhed, der fik mig til at blive politisk aktiv. Men da jeg gik i gymnasiet, fik jeg blik for, hvordan uddannelsessystemets indretning påvirker menneskers muligheder. Blandt andet havde jeg en veninde, som havde meget fravær fra timerne og svært ved skolen på grund af sygdom. Hun endte med at blive henvist til at være selvstuderende på grund af det høje fravær, selvom hun jo var blandt dem, der havde allermest brug for støtte og ekstra hjælp. Det gjorde mig vred og var medvirkende til, at jeg først blev engageret i uddannelsespolitik og senere i Enhedslisten.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Jeg er optaget af, at vi indretter vores samfund, så der reelt er lige muligheder for alle. En lige adgang til uddannelse, sundhed og andre velfærdsgoder betyder frihed til den enkelte frem for blot til de få, der er så heldige at være født med en guldske i munden. Hvis vi skal forsvare og udbygge vores velfærdssamfund, indebærer det en langt større omfordeling af samfundets goder, og at de rigeste i vores samfund også begynder at betale deres del af regningen for den økonomiske krise. Det er langt fra sket endnu, og det er mit mål, at vi inden regeringsperiodens udløb får overtalt regeringen til at føre en langt mere solidarisk økonomisk politik – som de også gik til valg på.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Pernille Skipper er 28 år. Hun blev uddannet cand.jur i 2011. Samme år blev hun folketingsmedlem for Enhedslisten i Fyns Storkreds. Hun er i dag forsknings- og retsordfører og desuden ordfører vedrørende Grundloven. Hun sidder blandt andet i Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Retsudvalget og Socialudvalget.

Kilde: ft.dk

Der er mange politikere, der er inspirerende på hver sin måde, men især min forgænger som retsordfører, Line Barfod, virker som et forbillede for mig i mit arbejde. Hun er ekstremt dygtig, klog, respekteret for sin saglighed og fagligt stærk. Hendes formåen som jurist og som politiker imponerer mig rigtig meget, og jeg siger ofte – for sjov, men også med en vis sandhed – at jeg gerne vil være Line Barfod, "når jeg bliver stor". Det er store sko at udfylde, men hendes tilgang til retspolitikken er en stor inspiration.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har respekt for Ellen Trane Nørby (V), selvom vi er milevidt fra hinanden politisk. Jeg synes, hun repræsenterer sine synspunkter godt.

Pernille Skipper (EL)
Forsknings- og retsordfører

Jeg har respekt for Ellen Trane Nørby (V), selvom vi er milevidt fra hinanden politisk. Dels synes jeg, at hun repræsenterer sine synspunkter godt. Men jeg har også oplevet hende have et stort engagement i kampen mod menneskehandel, som er en af de uhyggeligste former for kriminalitet. Jeg har stor respekt for, at hun arbejder kontinuerligt med området, selvom det ikke står øverst på Venstres politiske dagsorden, og ikke nødvendigvis hiver stor opmærksomhed eller mange stemmer i hus.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg kan godt lide at lave ingenting. Når jeg holder fri, drikker jeg kaffe, læser aviser, ser fjernsyn eller spiser frokost på en café med mine venner – så lidt som muligt i virkeligheden. Og så har jeg opdaget, at jeg har et langt større behov for at holde ferie i udlandet, efter jeg er blevet valgt til Folketinget.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er sikkert helt klassisk for politikere, men jeg læser mest i forbindelse med mit arbejde. I sommer fik jeg blandt andet læst Jussie Adler Olsens serie om "Afdeling Q". Det er kanon god underholdning. Lige nu læser jeg Olav Hergels "Indvandreren", som er et skræmmende socialrealistisk billede på, hvordan medier og den såkaldte "indvandrerdebat" påvirker mennesker i vores samfund.

Er du stadig politiker om 5 år?

Jeg kan selvfølgelig ikke vide, om jeg stadig sidder i Folketinget om 5 år. Men jeg tror altid, at jeg vil være engageret i politik på den ene eller den anden måde.

Hvad fortryder du fra 2012?

Det er et temmelig svært spørgsmål. Jeg fortryder en masse af de små fejl, som man jo hele tiden begår, men det er ikke noget, jeg hænger mig i.

Hvad ser du frem til i 2013?

Jeg glæder mig til at se de gode tiltag, vi fik igennem i finansloven, blive ført ud i livet. For eksempel de sociale tiltag for hjemløse, ofre for menneskehandel og de grønne initiativer. Men jeg ser også frem til at fortsætte diskussionen med regeringen om vores dagpengesystem. Jeg tror ikke på, at problemet med de mange tusinde mennesker, der står til at falde ud af dagpengesystemet, er løst, og det bliver en vigtig politisk kamp i 2013 – for Enhedslisten, men også for fagforeningerne og de mange arbejdsløse, som ikke tilbydes et ordentligt sikkerhedsnet til trods for, at langt de fleste har knoklet hele livet, betalt deres skat og gør alt, hvad de kan for at finde et arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00