Debat

Radikale: Nej til kvoteflygtninge er usolidarisk og grotesk dumt

DEBAT: Når vi tager imod kvoteflygtninge, hjælper vi dem med det mest desperate behov og forpurrer menneskesmuglernes forretning, men desværre har regeringen besluttet, at vi skal være det eneste land i verden, der ikke skal hjælpe, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

Foto: Ritzau Foto/Jens Dreling
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Udlændingeordfører

I august 2016 besluttede regeringen, at vi skulle sige stop for flere kvoteflygtninge. Inger Støjberg har for nyligt meldt ud, at hun fortsat vil sætte foden i døren for verdens mest udsatte borgere.

FNs kvoteflygtningesystem er et program, hvor verdens allermest udsatte flygtninge bliver fordelt mellem forskellige lande. Der er tale om mennesker, der er ødelagt på krop og sind, og som i reglen ikke kan flygte. Information kunne for nyligt beskrive, at Danmark nu går solo i egoisme. Intet andet land i verden har sagt nej til kvoteflygtninge.

Intet!

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kvoteflygtningesystem er tæt på genialt
Jeg ville grave mig ned i ærgrelse, hvis Danmark satte gang i en sneboldeffekt. Hvis andre lande fulgte vores eksempel. For spørger du mig, er FNs kvoteflygtningesystem tæt på genialt. Man skelner mellem spontane flygtninge (dem, der møder op ved grænsen) og kvoteflygtninge (de mest udsatte flygtninge).

Spontane flygtninge er de mennesker, som har kunnet rejse selv. De har betalt menneskesmuglerne. Og de har taget den farefulde færd over Middelhavet, hvor mange dør. 

For spørger du mig, er FNs kvoteflygtningesystem tæt på genialt

Sofie Carsten Nielsen (R)
Udlændingeordfører

Når vi tager imod kvoteflygtninge, tager vi hånd om dém, der har det mest desperate behov. Og når vi tager kvoteflygtningene, tvinger vi nemmere menneskesmugleren i knæ. For jo færre mennesker, der tager over Middelhavet, jo ringere går forretningen for menneskesmugleren.

Og derfor ønsker jeg solidaritet mellem de stærke. For de svage. Det er idealet for mig. 

De stærke lande – lige fra USA til Tyskland og Danmark – skal løfte i flok. Vi radikale ønsker en løsning, hvor flygtninge søger asyl i nærområder. Vi ønsker en løsning, hvor de rige lande fordeler flygtninge mellem sig. Hvor vi giver en målrettet hånd til de allersvageste. Og hvor vi investerer et Marshall-beløb i nærområderne, så færre flygter. Eksempelvis kan vi for 8 milliarder kroner give alle syriske børn skolegang. Det kræver bare lidt økonomisk velvillighed fra andre lande.

Solidaritet mellem de stærke for de svage 
Nøgleordet for os er: Solidaritet. Solidaritet. Solidaritet. Klinger det lidt socialdemokratisk i øvrigt? Tro om igen. Socialdemokraterne er på linje med Støjberg, når det gælder kvoteflygtningene. 

Det bekymrer mig dybt, at så mange af mine gode kolleger vælger de små sko hver morgen. Mens Sverige og Norge hæver antallet af kvoteflygtninge, er Danmarks besked til FN: Os kan I ikke regne med.

Læg dertil, at Inger Støjberg har stillet et forslag om, at hun som minister selv skal bestemme i al fremtid, om Danmark skal tage kvoteflygtninge. Snart kan Folketinget blive smidt af vognen. Tilbage står en autonom og uforudsigelig minister.

Og læg dertil, at asyltallet til Danmark er styrtdykket. Vi er ikke i 2015 længere. En række kommunale chefer har fortalt i Politiken i denne måned, at de godt kan tage flere flygtninge. Men Danmark siger nej til bare en knivspids af verdens mest sårbare flygtninge. - Og det på et tidspunkt hvor der aldrig har været flere flygtninge.

Jeg krydser fingre og beder for, at andre lande ser væk fra Danmark.

Vi radikale ønsker en anden retning. Vi ønsker solidaritet mellem de stærke. For de svage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00