A-kasser frygter medlemsflugt efter ny lov om sygedagpenge

SYGEDAGPENGE: 15.000 forsikrede sygedagpengemodtagere mister fra nytår retten til feriepenge. Ifølge blå blok udligner man dermed urimelig forskel – og sparer samtidig 27 millioner kroner.

Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

3.865 kroner årligt – eller en uges ferie. Så meget kommer det i gennemsnit til at for koste 15.000 a-kassemedlemmer, at man fra nytår ikke længere optjener ret til feriedagpenge, mens man er på sygedagpenge.

Det er konsekvensen af et lovforslag, som med opbakning fra en samlet blå blok blev vedtaget mandag i Folketinget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen understreger, at sygedagpenge er 100 procent finansieret af det offentlige. Selv om a-kassemedlemmer betaler for at forsikre sig mod arbejdsløshed, er det derfor kun rimeligt, at de sidestilles med sygedagpengemodtagere, som ikke er medlem af en a-kasse.

"Et a-kassemedlemskab ikke bør være udslagsgivende for, om man har ret til en offentlig ydelse, der optjenes på baggrund af en ydelse, der ikke medfinansieres af medlemmerne," lød det fra ministeren under behandlingen af lovforslaget.

Det ville give lige så meget mening, at et a-kassebidrag gav adgang til billigere togkort eller billigere busbilletter eller alt mulig andet.

Joachim B. Olsen
Stedfortrædende beskæftigelsesordfører, Liberal Alliance

Forsikring udhules med salami-metoden
Hvad regeringen omtaler som en 'harmonisering' af reglerne for sygedagpengemodtagere, opfattes i oppositionen som en urimelig forringelse af vilkårene for syge danskere – og endnu et anslag mod den danske flexicurity-model.

"Det er en rigtig dårlig idé, fordi det nu bliver mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse," siger Jan Johansen fra Socialdemokratiet.

Man anvender salami-metoden, hvor man man skærer en skive hist og pist med alle mulige finurlige begrundelser.

Verner Sand Kirk
Direktør, AK-Samvirke

LO, FTF, Akademikerne og AK-Samvirke har stillet sig stærkt kritisk over for forslaget.

Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, advarer mod, at dagpengenes kompensationsgrad er udhulet over en årrække – og at den aktuelle lovændring gør ondt værre.

"Man anvender salami-metoden, hvor man man skærer en skive hist og pist med alle mulige finurlige begrundelser. Men hvis man bliver ved med at skære af pølsen, er det jo i stigende grad fristende at tage chancen og lade være med at forsikre sig," siger han.

Kan koste op til 19.000 kr. årligt
Som reglerne er i dag, optjener sygedagpengemodtagere kun feriedagpenge, hvis de er medlem af en a-kasse.

Ifølge et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg vil 15.000 personer økonomisk blive berørt af forslaget. I gennemsnit vil de miste cirka en uge med feriedagpenge og kan i yderste konsekvens gå glip af feriedagpenge for fem uger – hvilket svarer til omkring 19.000 kroner.

Fagbevægelse og a-kasser finder det urimeligt, at man med den nye lov harmoniserer efter laveste fællesnævner.

"Dagpengesystemet er finansieret ved, at du betaler et medlemskontigent, som i dag dækker cirka halvdelen af udgifterne til dagpenge. Hvis du som forsikret ledig melder dig syg, skal du teknisk set have sygedagpenge, men det er jo i bund og grund den samme ydelse, du får," lyder det fra Verner Sand Kirk.

Sparer 27 millioner kroner
Alternativet er som resten af rød blok imod den nye lov.

"Hvis vi skal harmonisere forholdet mellem dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere, vil jeg minde om, at man også kan harmonisere opad, altså gøre det lettere for kontanthjælpsmodtagere, i stedet for at trække dagpengemodtagere ned i niveau," lød det fra beskæftigelsesordfører Torsten Gejl under lovbehandlingen.

Forslaget er en udløber af den tidligere Venstre-regerings finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative – og frigør 27 millioner kroner til andre formål.

Radikale kalder det et 'småt forslag', fordi formålet er at finde penge til en finanslov.

"Syge mennesker skal også kunne se frem til ferie, og de lavindkomstfamilier, der havde regnet med at kunne få feriedagpenge, får nu frataget den mulighed. Det synes vi grundlæggende er en dårlig idé," sagde Sofie Carsten Nielsen under lovbehandlingen.

LA angriber forskelsbehandling
Protesterne har dog ikke gjort indtryk på partierne i blå blok.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen afviser, at lovændringen sætter a-kasserne og den danske model under pres.

Liberal Alliance kalder det en 'åbenlys uretfærdighed', at a-kassemedlemmer indtil nu har haft bedre privilegier under sygdom end ikke-forsikrede.

"Det ville give lige så meget mening, at et a-kassebidrag gav adgang til billigere togkort eller billigere busbilletter eller alt mulig andet. Der må vel trods alt være en eller anden sammenhæng," lød det fra Joachim B. Olsen i Folketingssalen.

DF: S stod i spidsen for større forringelser
Dansk Folkeparti har undervejs i debatten fået drøje hug af oppositionen for at støtte forslaget.

Men partiets beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted har skudt kritikken ned med henvisning til, at SRSF-regeringen selv stod i spidsen for sygedagpengereformen i 2013 – som DF også selv stemte for, hvor man skar sygedagpengeretten fra 52 til 22 uger.

"Hvilken forringelse er størst? Jeg tror nok, at de fleste vil sige, at det var den forringelse, som Socialdemokratiet stod i spidsen for," sagde han under debatten.

Selv om Socialdemokratiet er indædte modstandere af den nye lov, vil Jan Johansen ikke love, at en eventuel kommende rød regering vil rulle den tilbage.

"Jeg ved ikke, hvordan regnskabet ser ud, når vi når så langt. Men jeg kan sige, at det er noget, som står meget højt på min ønskeliste," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Verner Sand Kirk

Direktør, Danske A-Kasser
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00