A-kasser i opråb: Udlandsdanskere mister retten til dagpenge

SKATTEAFTALE: Ifølge a-kasserne kommer regeringen og Dansk Folkepartis nye skatteaftale til at betyde, at udlandsdanskere mister retten til dagpenge. Det er prisen, man må betale for at beskytte de danske velfærdsydelser, mener Konservative.  

Udlandsdanskere, der arbejder i virksomheder uden for EU, risikerer at blive kastet ud af det danske dagpengesystem.

Sådan lyder advarslen fra flere a-kasser i kølvandet på regeringen og Dansk Folkepartis nye skatteaftale.

Skatteaftalen indeholder et opholdskrav, der betyder, at du skal have opholdt dig og arbejdet i enten Danmark eller et andet EU/EØS-land i syv ud af de seneste otte år for at have ret til dagpenge.

Det vækker bekymring hos a-kasserne.

"Vi vil gerne have, at vores medlemmer kan arbejde i udlandet og stadig have fordel af at være medlem af en a-kasse," siger Kristian Kostrup, kommunikationschef i Magistrenes A-kasse.

"Det kan ikke være meningen, at man skal straffe danskere, der rejser til udlandet for at arbejde," siger Christian Sørbye Friis, der er direktør i CA Karrierepartner og A-kasse.

Optjeningsprincip ude af proportioner
Ifølge Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, er optjeningsprincippet den pris, man må betale for at beskytte danske velfærdsydelser.

"Det er en måde, vi kan afskærme vores velfærdssamfund over for udlændinge, der bliver tiltrukket af vores høje ydelser," siger han.

Hvis du i 2021, når aftalen er fuldt indfaset, har arbejdet på for eksempel et amerikansk universitet i mere end 12 måneder, kan du ikke længere modtage dagpenge, hvis du vender hjem til Danmark og bliver arbejdsløs i den 13. måned. Også selvom du gennem flere år har betalt til en a-kasse.

Før du igen får ret til dagpenge, skal du bo i Danmark eller et andet EU/EØS-land i minimum syv år. Det er en alt for lang optjeningsperiode, mener brancheorganisationen Danske A-kasser.

"Det er jo helt uhørte proportioner," siger formand Torben Poulsen, som understreger, at retten til dagpenge allerede er beskyttet mod udlændinge, fordi det kræver en arbejdstilladelse.

Sender forkert signal
Danske A-kasser har ikke noget præcist tal på, hvor mange danskere der vil blive ramt af det kommende opholdskrav.

Hos Magistrenes A-kasse er der i løbet af et år cirka 100 medlemmer, som står registreret med adresse i udlandet, og CA Karrierepartner og A-kasse regner med cirka 400 for deres vedkommende.

"Det kommer ikke til at ramme supermange mennesker, men spørgsmålet er, om det er det, man vil med aftalen. Det er et meget forkert signal at sende, at det bedste i verden er at blive i Danmark altid," siger Christian Sørbye Friis.

A-kasserne: Aftalen bør ændres
A-kasserne opfordrer forligspartierne til at se på aftalen igen for at lave en model, der ikke får konsekvenser for de danskere, der arbejder uden for EU.

"Der må være en måde at sørge for, at det ikke rammer de her mennesker," siger Kristian Kostrup.

Christian Sørbye Friis mener, at dagpengesystemet helt skal tages ud af skatteaftalen.

"Det kan ikke være sådan, man har ment det. Derfor bør man rette aftalen, inden den træder i kraft," siger han.

K: Regler kan ikke blive mere præcise 
Ifølge Rasmus Jarlov har det ikke været muligt for regeringen at lave de nye regler uden samtidig at ramme udlandsdanskerne.

"Det har ikke været et mål at ramme udlandsdanskerne, men vi må ikke diskriminere på baggrund af nationalitet. Derfor har vi ikke kunnet finde en anden løsning. Det er den pris, vi betaler for at passe på vores velfærdsydelser," siger Rasmus Jarlov.

Når man skal have en arbejdstilladelse for at være dagpengeberettiget, beskytter det så ikke nok?

"Nej. Det er ikke kun flygtninge, det handler om. Det er også andre indvandrere, der bliver tiltrukket af det danske ydelsesniveau," siger han.

Og det kan man ikke gøre uden at ramme udlandsdanskere?

"Regeringen har ikke kunnet finde andre modeller," siger han.

Men er det ikke en høj pris, man betaler, når det er danskere med lange uddannelser, der arbejder i udlandet, det går ud over?

"Det er jo meget ressourcestærke mennesker, der rejser til udlandet. De skal nok klare det alligevel," siger han.

Er det ikke en høj pris, man skal betale for at have arbejdet i udlandet i 13 måneder?

"Det er ikke nogen katastrofe, men jeg kan godt forstå, at der er nogen, der synes, det er urimeligt," siger Rasmus Jarlov.

Forrige artikel OK18 går i forlænget spilletid: Helt enige om at være vildt uenige OK18 går i forlænget spilletid: Helt enige om at være vildt uenige Næste artikel Flertal i Folketinget afviser at afskaffe dobbeltløn til borgmestre Flertal i Folketinget afviser at afskaffe dobbeltløn til borgmestre
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.