A-kasserne mister stadig medlemmer

A-KASSER: Medlemmerne flygter stadig fra a-kasserne, der nu opfordrer politikerne til at skride ind. Det er a-kassernes eget problem, siger Claus Hjort Frederiksen (V).
Ifølge Claus Hjort Frederiksen (V) vil regeringen ikke gøre det mere attraktivt at blive medlem af de hårdt ramte a-kasser.
Ifølge Claus Hjort Frederiksen (V) vil regeringen ikke gøre det mere attraktivt at blive medlem af de hårdt ramte a-kasser.Foto: Krifa/Lars Stig Madsen
Anders Heissel

Trods finanskrise, massefyringer og stigende ledighed vælger stadig flere a-kassen fra.

På bare en måned er antallet er medlemmer hos a-kasserne faldet med 3684, viser nye tal fra Arbejdsdirektoratet.

Størst udsving er der hos Fælles Faglig Akasse, der fra december til januar har mistet knap 1500 medlemmer eller omkring 50 medlemmer om dagen. Og i forhold til januar 2008 har Fælles Faglig Akasse mistet over 13.000 medlemmer, dog er a-kassen med 290.051 medlemmer stadig den største.

Også hos andre a-kasser flygter medlemmerne. Hos Kristelig Fagforening er medlemstallet fra december til januar faldet med cirka 350 til 174.524, og på et år har 2000 medlemmer sagt farvel til a-kassen.

Jeg havde forventet, at de seneste mange måneders snak om krise ville have fået flere til at melde sig ind i en a-kasse. Nu må a-kasserne finde ud af, om de gør tilstrækkeligt for at fremstå som et relevant tilbud for de ledige.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Beskæftigelsesminister

I alt er 2.203.571 i dag medlem af en a-kasse mod 2.235.468 på samme tidspunkt sidste år - et fald på cirka 32.000 medlemmer.

Dækningsgraden er for lille
Morten Kaspersen, formand for AK-Samvirke, er overrasket over udviklingen.

"Det er en dramatisk udvikling, og det bekymrer os meget, at folk forlader a-kasserne. Derfor har vi også foreslået initiativer, der gør det mere attraktivt at være medlem af en a-kasse. En meget væsentlig faktor for faldet er dækningsgraden, der er forholdsvis lav. Mange medlemmer - eksempelvis folk, der lige er fyret fra lufthavnen - har en månedsløn på 25.000-30.000 kroner, og så er det for lidt at skulle klare sig for 15.000 kroner i dagpenge," siger Morten Kaspersen.

Er der ikke bare jer, der ikke gør arbejdet godt nok?

"Nej. Det handler om den politik, som den siddende regering fører, der gør det mindre attraktivt at blive medlem af en a-kasse. Udbetalingen er simpelthen for lille," siger Morten Kaspersen.

Claus Hjort havde forventet stigning
Men selv om beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) også er overrasket, ligger løsningen hos a-kasserne selv.

"Jeg havde forventet, at de seneste mange måneders snak om krise ville have fået flere til at melde sig ind i en a-kasse. Nu må a-kasserne finde ud af, om de gør tilstrækkeligt for at fremstå som et relevant tilbud for de ledige. De kan jo overveje, om administrationsbidraget er for højt, for vi kan se, at de varierer meget," siger Claus Hjort Frederiksen.

Vil du gøre noget for at gøre det mere attraktivt at være medlem af en a-kasse?

"Der er meget lidt, jeg kan gøre. Det er jo private firmaer, og de må jo kæmpe deres egen sag. Vi drager nytte af a-kasserne, og staten har lagt opgaver over til a-kasserne, så det er det, jeg kan gøre," siger Claus Hjort Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00