Aftale bevarer krav om almene boliger i planloven

PLANLOV: Kommunernes ret til at planlægge almene boliger i nye byområder består. Socialdemokraterne er tilfredse, mens regeringen måtte give sig.

Socialdemokraterne fik deres hovedkrav med i den nye aftale om planloven. Kommunernes bevarer deres ret til at kræve op til 25 procent almene boliger i nye byområder.

Aftalen kom på plads, efter et langt forhandlingsforløb, der kulminerede torsdag, hvor Liberal Alliance i sidste øjeblik forlod forhandlingerne, og Venstre-regeringen nåede til enighed med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative.

I forhold til de almene boliger er aftalen en klar sejr til Socialdemokraterne. De blå partier havde bebudet en tilbagerulning af den relativt nye lov i optakten til sidste års Folketingsvalg.

S: Hård kamp
Socialdemokraterne gik ind i forhandlingerne med et ultimativt krav om at bevare kommunernes mulighed for at skrive et krav om op til 25 procent almene boliger ind i planloven.

Det er altså lykkedes, og det var da også et af de resultater socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen fremhævede ved præsentationen af aftalen torsdag morgen.

”Regeringen og de blå partier har måttet acceptere, at den mulighed fortsat eksisterer. Det har været helt afgørende for Socialdemokratiet,” siger Nicolai Wammen om aftalen.

Partiets erhvervsordfører Morten Bødskov konstaterer, at det har været en hård kamp at få kravet med i aftalen.

”Vi har kæmpet hårdt for, at der også fremover er boliger, der er til at betale for sosu-assistenten og politibetjenten i vores byer,” siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse om aftalen.

Ro om kommunal udvikling
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at regeringen har måttet gå på kompromis for at få en bred aftale.

”Vi har måttet give os i forhold til de almene boliger og på dagligvarebutikkernes størrelse, hvor vi ikke kommer igennem med de ting, vi har foreslået,” siger Troels Lund Poulsen.

Han er dog overordnet tilfreds med resultatet.

”Langt de fleste af de punkter vi præsenterede er imødekommet. Men vi har givet os på nogle punkter, men det har været afgørende for mig, at det er en bred aftale,” siger Troels Lund Poulsen.

Han mener, at aftalen vil give politisk ro om planloven.

”Det er fuldstændig afgørende at kommunernes udviklingsmuligheder er på plads, så det ikke er en politisk kampplads på Christiansborg,” siger Troels Lund Poulsen.

Dansk Folkeparti var et af de partier, som op til forhandlingerne har krævet, at reglen om almene boliger skulle fjernes.

”Vi har givet os, og vi har måttet acceptere, at der ikke var flertal for at ændre den,” siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Aftalen rummer desuden en lang række initiativer i forhold til udvikling i landområder og landsbyer, samt i forhold til byudvikling og udvikling nær kysterne.

Forrige artikel Troels Lund om ny planlov: Vi har fået meget igennem Troels Lund om ny planlov: Vi har fået meget igennem Næste artikel Museumsdirektør om neger-debat: Det er en ikke-sag Museumsdirektør om neger-debat: Det er en ikke-sag