Ahlers: Udlændingepolitik handler om andet end at passe på Danmark

POSITION: Vi kommer til at ligne et parti, der er bange for det internationale, hvis vores udlændingepolitik kun handler om burkaer og håndtryk, siger Tommy Ahlers om sit parti Venstre. 

I maj blev Tommy Ahlers valgt som ny formand for Venstres udviklingsudvalg. Her får han ansvaret for at sætte rammerne for partiets fremtidige politikudvikling. Formandsposten i udviklingsudvalget er normalt reserveret til partiets næstformand.
I maj blev Tommy Ahlers valgt som ny formand for Venstres udviklingsudvalg. Her får han ansvaret for at sætte rammerne for partiets fremtidige politikudvikling. Formandsposten i udviklingsudvalget er normalt reserveret til partiets næstformand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Venstre skal være et parti, hvor det internationale samarbejde, konventionerne og det globale udsyn bliver besunget meget mere, end det tidligere har været tilfældet.

I hvert fald hvis det står til Tommy Ahlers, der er ny formand for Venstres udviklingsudvalg og medlem af folketingsgruppens bestyrelse.

“Udlændingepolitikken skal gå på to ben. Der endte med (i forrige valgperiode red.) at være meget fokus på det ene ben, der handler om at passe på Danmark. Men der er også en anden del, der handler om vigtigheden af det internationale og konventionerne. Det har vi ikke været gode nok til at kommunikere."

Det siger han i et interview med Altingets magasin, der udkom torsdag.

Det passer bedre til mit temperament, at uenighederne ikke skal karikeres, men at de kan trives indenfor det samme parti

Tommy Ahlers (V)
MF

Tommy Ahlers frygter, at Venstre kommer til at fremstå som et parti, der er “bange for det internationale," hvis udlændingepolitikken næsten udelukkende handler om sager som burkaforbud og håndtrykslovgivning.

"I vores parti er alle enige i, at vi skal have mere udenlandsk arbejdskraft. Det kunne vi ikke komme igennem med politisk, og så kan det godt komme til at virke negativt, fordi man kun ser den ene side. Derfor er de borgerlige kommet til at fremstå som nogen, der er bange for det internationale. Det er vi ikke,” siger han. 

Indvandring har ført til svære diskussioner  
Tommy Ahlers, der blev den femtestørste stemmesluger ved valget i juni, mener, at Venstre skal være meget opmærksom på, at man i udlændingepolitikken “gør de ting, som virker, og som betyder noget.”

Det var en lektie, han lærte, da Venstre i sidste valgperiode stemte ja til et tildækningsforbud, der gør det forbudt at bære burka og niqab i det offentlige rum.

“Jeg synes, det er et stærkt argument at beskytte frihedsrettigheder, og derfor synes jeg ikke, at vi gør vold på det danske samfund med burkaloven. Men jeg forstår det svære i diskussionen. For er det vigtigt at lovgive om? Nu sad jeg ikke med i diskussionen. Men jeg vil da gerne have, at vi på udlændingepolitikken generelt gør de ting, der virker, og som betyder noget. Og vurderingen på det her tidspunkt har så været, at det betyder noget."

Han mener også, at den såkaldte håndtrykslov, der siger, at man skal give hånd, hvis man vil være dansk statsborger, var en øjenåbner.

“Indvandringen til Danmark har ført til nogle svære diskussioner, som man da nok hellere ville have været foruden. For eksempel håndtryk og påklædning. Når jeg dykker ned i det, så kan jeg sagtens forstå, at vi skal gøre noget. Men jeg ville ønske, at debatten kom mere over i, hvor meget Danmark får ud af at være en del af det internationale samfund." 

Uenigheder kan trives indenfor samme parti
Det er første gang, at Tommy Ahlers for alvor stempler ind i debatten om udlændinge. Men det er ikke noget nyt, at der i Venstre er offentlige og åbenlyse uenigheder om tilgangen til især tonen i udlændingepolitikken.

Stridighederne blussede senest op i forrige uge, da partiets tidligere udlændingeordfører Marcus Knuth hoppede over til Konservative med budskabet om, at Venstre under Jakob Ellemann-Jensen var blevet for eftergivende og for splittede i udlændinge-spørgsmålet. 

Læs også

Tidligere har kritikere fremhævet Jan E. Jørgensen og Inger Støjberg som to yderpoler i partiet. 

“Jeg har valgt at være med i et stort bredt parti med en fjerdedel af stemmerne. Og det er der noget smukt over. Det passer bedre til mit temperament, at uenighederne ikke skal karikeres, men at de kan trives indenfor det samme parti,” siger Tommy Ahlers, der afviser, at Venstre har en “forvirrende linje”.

"Vi står fuldstændig fast. Men jeg synes, at det lige præcis er essensen i det, at vi gerne vil kommunikere begge dele. Det mener jeg godt, at vi kan.”

Omvendt fortæller han, at Venstre fortsat er i gang med at diskutere, hvordan snittet skal lægges i udlændingepolitikken i Jakob Ellemann-Jensens tid som Venstre-høvding.

“Det er løbende, at vi kommer til at diskutere det. Vi kommer ikke ud og siger, nu kommer vi ned med nogle stentavler. Det er løbende diskussioner.” 

DF-kritik og Radikale kram  
På Christiansborg er der både ris og ros til Tommy Ahlers’ indspark i debatten.

“Det virker som om, at han ikke rigtigt reflekterer over alle de udfordringer, der er på udlændingeområdet," siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup. 

Omvendt er De Radikales politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen ovenud tilfreds med de toner, der kommer fra Tommy Ahlers. 

"Man skal lede ret grundigt, hvis man skal finde noget, vi er uenige om."

I det nyeste nummer af Altingets magasin, der kom på gaden 12. december, kan du læse hele interviewet med Tommy Ahlers. Her fortæller han også, hvordan han som ny formand for Venstres udviklingsudvalg skal forsøge at videreføre Lars Løkke Rasmussen visioner om at revitalisere Venstre som moderne folkeparti.

Dokumentation

Tommy Ahlers

Født 1975 i Haderslev. Opvokset i Agerskov i Sønderjylland.

Bor på Østerbro i København. Fraskilt og far til to børn.  

Uddannelse
Cand.jur. fra Københavns Universitet i år 2000.  

Politik
Folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Sønderjylland ved folketingsvalget i 1998. Har også været aktiv i Konservativ Ungdom.

Formand for regeringens iværksætterpanel (2017)

Medlem af regeringens Disruptionråd (2017)

Uddannelses- og forskningsminister (2018-2019)

Medlem af Venstre (2018-)

Medlem af Folketinget (2019-)

Valgt i Københavns Storkreds med 26.420 stemmer.

Erhvervsordfører for Venstre (2019-)

Formand for Venstres udviklingsudvalg (2019-) 

Erhverv
Konsulent hos McKinsey & Compan (2001 – 2005)

Stifter af Zyb (2005 – 2008)

Leder af LBS, Vodafone (2008 – 2010)

Administrerende direktør og investor i Podio (2010 – 2012)

Vice President Product, Social, Citrix (2012 – 2018)

Kilde: Dr.dk. Altinget.dk og Tommy Ahlers


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00