Tommy Ahlers får central post: Skal genopfinde Venstres politikudvikling

LANDSMØDE: Venstre skal åbne sig, så flere mennesker bliver set og hørt, når partiet udvikler ny politik. Vi kan ikke længere nøjes med at læse meningsmålinger og se tv, lyder det fra Tommy Ahlers, der er ny formand for Venstres udviklingsudvalg.  

Formandsposten i Venstres udviklingsudvalg har traditionelt været reserveret til partiets næstformand.

Men ved hovedbestyrelsesmødet, der blev afholdt i kølvandet på Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september, valgte Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg at indstille det nyvalgte folketingsmedlem Tommy Ahlers som Kristian Jensens efterfølger på posten.

På Venstres landsmøde, der bliver skudt i gang lørdag, skal Tommy Ahlers løfte sløret for sine visioner som formand for udvalget, der blandt andet har ansvaret for partiets uddannelses- og talentprogrammer. 

Den tidligere iværksætter og uddannelses- og forskningsminister har store ambitioner.

“Vi skal finde ud af, hvordan Venstre er et politisk parti. Noget af det bliver mere gennemgribende, for vi kommer til at få nogle mere fundamentale diskussioner af, hvad det egentlig betyder at være et moderne folkeparti her i 2019,” siger Tommy Ahlers, der mener, at Venstre er tvunget til at reagere på, at færre og færre mennesker er aktive i et politisk parti. 

“Og dem, der stadig er medlem af et parti, er ikke ligefrem repræsentative for resten af befolkningen, vel?"

Han frygter, at Venstre over tid vil forvandle sig til en de facto kampagneorganisation, hvis man ikke sætter ind. 

"Ellers forsvinder partiets legitimitet i befolkningen fuldstændig. Så er det smartere, at vi prøver at kigge på, hvordan vi kan engagere folk på en mere moderne måde,” siger Tommy Ahlers, der med formandsposten i udviklingsudvalget også er sikret en plads i partiets magtfulde forretningsudvalg.    

Opdagede klima for sent  
Ahlers’ store projekt handler grundlæggende om, at Venstre skal inddrage flere og andre typer mennesker, når de udvikler ny politik. Og så skal det foregå på en mere tidssvarende facon. 

For det første vil Ahlers forsøge at placere nogle “lytteposter” rundt omkring i samfundet, så partiet får en bedre af føling af, hvad der rører sig i de miljøer, de ikke er i kontakt med.

For eksempel mener han, at Venstre i for lang tid overså, hvor vigtigt klimaspørgsmålet var for meget brede vælgergrupper, samt hvor stort problemet er med unge, der mistrives.

Den anden del handler om at få flere eksperter, fritænkere og fagprofessionelle engageret mere fast i udviklingen af partiets mere konkrete politikker. Det kunne for eksempel have været nyttigt i udarbejdelsen af den omdiskuterede sundhedsreform, som Lars Løkke Rasmussen og VLAK-regering præsenterede sidste efterår.

“Det er ikke nok bare at læse meningsmålinger, se tv eller tage ud til nogle møder, som vi gør i dag. Vi bliver nødt til at involvere folk lidt dybere. Ellers tror jeg ikke, at politikken er god nok og tager fat de rigtige steder,” siger han.

“De er jo ikke endt med at melde sig ind i Venstre på Østerbro, vel?” 
Tommy Ahlers fortæller, at han i høj grad blev inspireret til store dele af det projekt, han nu skal i gang med, da han skulle sparke liv i sin kampagne frem mod folketingsvalget 5. juni.

Han var ganske vist kendt fra tv-programmet Løvens Hule, men modsat en lang række af hans konkurrenter havde han ikke et etableret netværk i lokalmiljøet og i den lokale partiorganisation.

Derfor forsøgte han sig med en række arrangementer, hvor inddragelse og spontanitet var i højsædet.

“Jeg blev overrasket over, hvor mange der gerne vil engagere sig i samfundet, og som har holdninger, men som sgu ikke gider være med i et parti. Mange af dem, der kom til mine møder, og som hjalp mig med min kampagne, de er jo ikke endt med at melde sig ind i Venstre på Østerbro, vel? Jeg vil gerne prøve at se, om vi kan møde nogle flere af de mennesker, der er interesseret i politik, men som ikke kunne finde på at melde sig ind i et parti," siger Tommy Ahlers, der også er partiets erhvervsordfører og medlem af folketingsgruppens bestyrelse. 

Han indrømmer blankt, at projektet også handler om at udvide Venstres stemmegrundlag og deres muligheder for at rekruttere talentfulde politikere, der ikke nødvendigvis har fået deres politiske opdragelse i Venstres Ungdom.

“Det kan være, vi spotter nogle mennesker og tænker 'wauw', når han eller hun åbner munden og argumenterer. Så for Venstre handler det også om at få udvidet vores netværk og vores relationer,” afslutter Tommy Ahlers. 

I det kommende nummer af Altingets magasin, der kommer på gaden 12. december, kan du glæde dig til et stort interview med Tommy Ahlers, hvor han blandt andet sætter ord på sin version af borgerligheden, der skal skal være "glad, åben og og positiv," og som ikke må blive "sur, dystopisk og vrængende".

Du kan tegne dit abonnement på Altingets magasin her

Forrige artikel Samuelsens tidligere rådgiver bliver kommunikations­direktør i Arla Samuelsens tidligere rådgiver bliver kommunikations­direktør i Arla Næste artikel Sådan ser Venstres typiske vælger ud Sådan ser Venstres typiske vælger ud
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.