Debat

Alex Vanopslagh: Vi skal undersøge muligheden for atomkraft på dansk jord

En Niels Bohr-kommission skal undersøge muligheden for kernekraft på dansk jord, forbuddet mod at have kernekraft i den danske energiplanlægning skal udgå, og der skal afsættes statslige midler til at forske i atomteknologi, skriver Alex Vanopslagh (LA).

Det er tid til, at vi lægger 70’ernes faktaresistens på klimaområdet i graven og gøder jorden for en grøn omstilling, skriver Alex Vanopslagh (LA).
Det er tid til, at vi lægger 70’ernes faktaresistens på klimaområdet i graven og gøder jorden for en grøn omstilling, skriver Alex Vanopslagh (LA).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Alex Vanopslagh
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den grønne omstilling kræver, at vi spiller på alle tangenter på klaveret og afsøger alle muligheder for at levere ren og stabil energi i fremtiden. Derfor bør Danmark nedsætte en Niels Bohr-kommission, som skal undersøge muligheden for kernekraft på dansk jord.

I mange årtier har den danske holdning til atomkraft været præget af mølædte Tjernobyl-referencer og fortærskede skræmmebilleder, som har udgjort en hæmsko for en fornuftig og fakta-baseret klimapolitik. Men klimaforandringerne truer, og hvis vi ikke griber til handling, får det store konsekvenser.  

Den bedste måde at blive et grønt foregangsland er naturligvis ved at understøtte (og potentielt også selv bruge) verdens billigste, sikreste og mest stabile energikilde. Nemlig kernekraft

Alex Vanopslagh (LA)
Partileder

Problemet med vores nuværende energiforsyning er nemlig, at vi naturligvis også har brug for bæredygtig strøm på de dage, hvor vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Så hvis de højt besungne klimaambitioner skal blive til andet end klichefyldte floskler i venstrefløjens skåltaler, kræver det naturligvis, at der bliver sat handling bag de store ord.

En Niels Bohr-kommission

Det er tid til, at vi lægger 70’ernes faktaresistens på klimaområdet i graven og gøder jorden for en grøn omstilling. For Danmark skal være et grønt foregangsland, og den bedste måde at blive dette på er naturligvis ved at understøtte (og potentielt også selv bruge) verdens billigste, sikreste og mest stabile energikilde. Nemlig kernekraft.  

Både EU og FN har med bred opbakning allerede sat to streger under, at brugen af kernekraft er nødvendig, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.

Derfor mener Liberal Alliance, at vi skal nedsætte en Niels Bohr-kommission, opkaldt efter vores verdenskendte kernefysiker og formand for den gamle Atomenergikommission i 50’erne. Kommissionen skal bestå af danske såvel som udenlandske eksperter, der fordomsfrit kan gøre os klogere på den grønne teknologi, så klimapolitikken kan føres på et oplyst grundlag.

Vi skal lade forbuddet fra 1985 mod at have kernekraft i den danske energiplanlægningen udgå, og der skal afsættes statslige midler til at forske i atomteknologi. I dag er danske virksomheder faktisk allerede ved at udvikle fjerdegenerationsreaktorer, som potentielt vil kunne blive til et eksporteventyr, der bidrager til andre landes udbygning af kernekraftværker.

Derfor skal vi lade forbuddet fra 1985 mod at have kernekraft i den danske energiplanlægning udgå, og der skal afsættes statslige midler til at forske i atomteknologi

Alex Vanopslagh (LA)
Partileder

Internationalt udsyn

Med Niels Bohr-kommissionens kortlægning vil vi således ikke blot blive klogere på de fordele og ulemper, der er forbundet med at få kernekraft på dansk jord - kommissionen vil nemlig potentielt også kunne udgøre startskuddet til, at vi bliver et nukleart foregangsland, der understøtter den grønne omstilling på globalt plan gennem førende forskning i samspil med de danske virksomheder.

For vi bliver vi nødt til at huske på, at klimaforandringerne er grænseoverskridende, og at løsningerne til den grønne omstilling ikke kun vedrører vores egen danske andedam. Danmarks klimapolitik skal derfor være præget af internationalt udsyn, for i atmosfæren betyder det ikke noget, om CO2’en kommer fra Danmark, Kina eller Indien.

Klimakrisen står for døren, og vi må ikke forpasse chancen for at gribe til handling, fordi bestemte teknologier er sendt i skammekrogen på grund af en stemning, der hører til i venstrefløjens protestsange fra dengang Anker Jørgensen var Statsminister.

Lad os derfor nedsætte en kommission, så fremtidens klimaløsninger kan tage udgangspunkt i fakta fra verdens førende forskere. For hvis man reelt tager den grønne omstilling alvorligt, kan man naturligvis ikke gå til klimapolitikken med et lukket sind.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024