Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali: Er Sveriges nye indvandrerparti i virkeligheden islamister med tilknytning til Erdogan?

Det nye svenske indvandrerparti Nyans vil repræsentere alle minoritetsetniske borgere i Sverige og målretter sig den muslimske befolkningsgruppe. Men partiets stifter har haft forbindelse til den tyrkiske bevægelse De Grå Ulve, og det bekymrer mange i Sverige, skriver Ali Aminali.

Mikail Yüksel blev i 2018 smidt ud af det svenske Centerpartiet, fordi han havde haft tilknytning til den tyrkiske bevægelse De Grå Ulve. Nu er han leder af partiet Nyans.
Mikail Yüksel blev i 2018 smidt ud af det svenske Centerpartiet, fordi han havde haft tilknytning til den tyrkiske bevægelse De Grå Ulve. Nu er han leder af partiet Nyans.Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sverige vågnede 12. september op til en anderledes virkelighed, end de er vant til. Grunden til det er, at Sverigedemokraterne er gået fra et udskældt højrefløjsparti til at være det største parti i blå blok. Ydermere har Sverigedemokraterne fået størstedelen af de svenske politikere til at tale om bandepakker, indvandringsproblemer og et opgør med den MENAP-kultur, der eksisterer i de ghettoforstæderne. 

Men der er også et andet parti, som tiltrækker opmærksomhed både i Sverige og Danmark. For selvom der er kommet lidt andre köttbullar i den svenske kartoffelmos, så har indvandrerpartiet Nyans formået at udvikle sig til en vigtig spiller i visse områder i Sverige.

De områder, jeg taler om, er primært de forstæder, hvor der bor en stor procentdel af ikke-vestlige indvandrere. Partiet Nyans, som blev stiftet af det tidligere medlem af Centerpartiet Mikail Yüksel, er på to år vokset i en sådan grad, at valgresultatet i 12. september viste, at de var det største parti, der lige lå uden for spærregrænsen.

Virkeligheden er, at partiet Nyans er meget mere end et parti, som repræsenterer alle minoritetsetniske borgere i Sverige

Ali Aminali

Nyans formåede at få 28.352 stemmer og kan nu bryste sig med at have fået 2,1 procent af stemmerne i Malmø. Alt det kan tolkes positivt og som et bevis på, at minoritetsetniske borgere i Sverige gerne vil være aktive deltagere i demokratiet.

Men virkeligheden er, at partiet Nyans er meget mere end et parti, som repræsenterer alle minoritetsetniske borgere i Sverige. I hvert fald hvis du lytter til kritikerne eller undersøger lidt nærmere, hvilke holdninger og værdier de kæmper for.

Lad os starte med partistifteren Mikail Yüksel. Han blev i 2018 smidt ud af Centerpartiet, fordi han på sin vis har haft tilknytning til det tyrkiske nyfacistiske og islamistiske parti “De Grå Ulve”. Dernæst kan man ikke undgå at lægge mærke til, at størstedelen af deres fokus er på den muslimske befolkningsgruppe og ikke særlig meget andet.

Og hvis man trawler deres politiske aktiviteter igennem eller kigger på deres budskaber, så har de primært fokus på den muslimske minoritet i Sverige. Så meget at den kendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp via et tweet har påpeget, at en kendt salafistisk imam med tilknytning til al-Qaeda har nævnt partiet Nyans. Ranstrop har også stillet spørgsmål ved deres rekruttering og undret sig over, om de har tilknytning til Tyrkiet.  

Det er netop også et af kritikpunkterne, den danske socialdemokrat Lars Aslan Rasmussen nævner i mit program Alis Fædreland, da jeg ringede ham op i tirsdags for at høre mere om, hvilket parti Nyans er.

Han var ikke tilbageholdende i forhold til at ytre sine bekymringer samt påpege deres potentielle tilknytning til De Grå Ulve i Tyrkiet. En anden, som er meget bekymret, er den syriskfødte flygtning Luai Ahmed, som er bosat i Stockholm.

Han mener at Nyans er islamister i forklædning, og han er meget bekymret for, hvad fremtiden bringer. Det gælder især fordi Nyans er et nyt parti og ikke har haft kræfterne til at kunne køre store kampagner i de svenske forstæder, hvor en stor procentdel af beboerne har muslimsk baggrund.

Partistifteren blev i 2018 smidt ud af Centerpartiet, fordi han på sin vis har haft tilknytning til det tyrkiske nyfacistiske og islamistiske parti “De Grå Ulve”

Ali Aminali

Han spår Nyans en stor fremtid og frygter deres potentiale. Nyans er også et anderledes parti, og hvis man skal tage dem på ordet, så anerkender de også deres islamiske identitet. Faktisk sidder jeg tilbage med en følelse af, at de forsøger at male et diverst billede af dem selv. Men når det kommer til deres visioner og målsætninger, så er de meget klare i spyttet.

De vil eksempelvis gerne arbejde for at forbyde alkohol i Sverige, de vil gerne gøre det ulovligt at lave satiretegning af profeten Muhammed, forbyde koranafbrændinger, indføre fængselsstraf for blasfemi og udtrykker meget åbent, at det er svært at leve i en sekulær stat som Sverige, og det har de i sinde at gøre noget ved.

Alt det bekymrer mange i Sverige, men ikke nok til, at den store politiske debat er opstået om, hvilken størrelse Nyans er. Faktisk har de været dygtige til at holde sig under radaren og kun have fokus på forstæderne, hvor den stor muslimske grupper lever, og partiet har potentiale.

Nyans’ mål er at stille op til Europa-Parlamentet til næste valg, gøre sig til en magtfaktor i svensk politik, og så udelukker de ikke, at der skal samarbejdes med andre partier uden for Sveriges grænser. For eksempel vil de ikke udelukke at kigge mod Danmark.

Og det bekymrer socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen. Han ser ikke samme potentiale i forhold til et parti, der er tilsvarende Nyans. Men han påpeger, at Frie Grønne også er et parti, der måske ikke er så meget interesseret i det grønne, men i mere islam.

Har kritikerne så ret? At de er et små-islamistisk parti med tilknytning til Erdogans “Grå Ulve,” og de kun har til formål at varetage muslimernes interesser i Sverige?

Ja, det er svært at sige, men man kan ikke afvise tesen fuldstændig. Det, man i hvert fald godt kan konstatere, er, at Nyans er kommet for at blive, og vækstpotentiale har de. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)

0:000:00