Status: Alle partier har taget initiativer mod krænkelser efter MeToo

Interne undersøgelser, whistleblower-ordninger og nye samværspolitikker. Metoo-debatten har fået alle folketingspartierne til at lave nye initiativer, som skal forebygge og håndtere krænkelsessager.

Da Lotte Rod blev offer for krænkelser i Radikale Venstre, efterspurgte hun retningslinjer for, hvad man gør i situationer, hvor nogen bliver krænket. Nu har alle folketingspartier indført initiativer, som skal forebygge og håndtere krænkelser.
Da Lotte Rod blev offer for krænkelser i Radikale Venstre, efterspurgte hun retningslinjer for, hvad man gør i situationer, hvor nogen bliver krænket. Nu har alle folketingspartier indført initiativer, som skal forebygge og håndtere krænkelser.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Morten Østergaard (R), Orla Østerby (K) og Frank Jensen (S) mærkede alle konsekvenserne af MeToo-debatten.

I efteråret trak de sig fra politiske poster efter at have krænket kvinder i deres partier.

Én af de krænkede var Lotte Rod fra Radikale Venstre. Efterfølgende skrev hun på Facebook, at hun ønskede retningslinjer for, hvad man gør i situationer, hvor nogen bliver seksuelt krænket.

I dag har alle partier i Folketinget netop taget initiativer, der skal håndtere krænkelser. Det melder de selv i Altingets rundspørge til partierne i anledning af Kvindernes kampdag 8. marts.

Mere end halvdelen af partierne har fået en ny samværspolitik. Flere partier skriver, at de har orienteret medlemmer om, hvem man skal kontakte, hvis man er vidne til en krænkelse.

Der er også flere interne undersøgelser i gang. Radikale Venstre præsenterede for eksempel resultaterne af deres undersøgelse i sidste uge, og Socialdemokratiet præsenterede deres resultaterlidt mere modvilligt – i februar.

Få overblikket over alle partiernes nye initiativer her:

Socialdemokratiet

  • Medlemmer kan henvende sig til en ny advokatordning, hvis de oplever eller er vidne til upassende adfærd som chikane eller sexisme.
  • En ny samværspolitik udtrykker, hvilken kultur Socialdemokratiet ønsker – herunder et særligt kodeks for ledere og særlige regler for arrangementer i partiet. Alle ledere og politisk valgte skal uddannes i samværspolitikken. Hovedbestyrelsen vil hvert år evaluere samværspolitikken og de øvrige initiativer. 
  • Socialdemokratiet har udvidet deres medlemsundersøgelse med spørgsmål om organisationskultur, krænkelser og diskrimination. De udvikler også på et nyt dilemmaspil, som skal forhindre krænkende adfærd og føre til drøftelse af grænser.
  • I februar præsenterede Socialdemokratiet resultaterne af en medlemsundersøgelse, som partiet selv har foretaget. 53 medlemmer af partiet har det seneste år oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

Konservative

  • Advokatfirmaet Plesner har sammen med Arbejdsmiljøcentret lavet en intern undersøgelse i Konservative, som partiet i 2021 vil bruge som baggrund til at drøfte nye initiativer.
  • En ny whistleblower-ordning på forsiden af Konservatives hjemmeside kan benyttes af medlemmer, der oplever eller er vidne til krænkende adfærd.

Radikale Venstre

  • Kvinfo har lavet en intern undersøgelse i Radikale Venstre, som blev præsenteret i begyndelsen af marts. Rapporten viser, at mere end en tredjedel af dem, som svarede på undersøgelsen, har haft mindst én oplevelse med enten seksuel chikane, forskelsbehandling eller seksuel tvang.
  • To partimedlemmer og to fagpersoner udgør en uafhængig instans, som fremover skal behandle klager om krænkelser. En række nye principper for sagsbehandling viser, hvad medlemmer af Radikale Venstre kan forvente, hvis de indberetter en sag.
  • En ny samværspolitik beskriver den adfærd, partiet ønsker, og den adfærd, som er uacceptabel – og et samværsteam med et medlem fra sekretariatet og en medarbejder skal arbejde med at forebygge grænseskridende adfærd.

Venstre

  • Venstre har oprettet en hotline til psykologer hos Arbejdsmiljøcentret, som man kan ringe til anonymt. Ved juridiske spørgsmål har partiet tilknyttet advokatfirmaet Norrbom Vinding.
  • Ansatte er orienteret om, at de kan gå til både partiformanden, partisekretæren, den HR-ansvarlige eller arbejdsmiljørepræsentanter, hvis de oplever sexisme eller krænkende adfærd. Partisekretæren har også haft møder med de kvinder fra Venstre, som skrev under på Metoo-opråbet i Politiken, og som har ønsket et møde.
  • Venstre er i gang med at udarbejde en ny samværspolitik, lave introkurser til nye ansatte og opdatere deres personalehåndbøger.
  • Partiets medarbejdertilfredshedsundersøgelse er udvidet, så den også omhandler krænkelser og sexisme.

SF

  • SF har gennemført en spørgeskemaundersøgelse, som handler om psykisk arbejdsmiljø med fokus på sexisme.
  • Partiets politik for forebyggelse og håndtering af sexisme er sendt rundt til ansatte og politikere. Her står der blandt andet, at Kvinfo vil lave en intern undersøgelse, at der bliver afholdt webinarer med fokus på sexisme, at der bliver nedsat et ligebehandlingsnævn, og at SF’s politik for ligebehandling er en del af introduktionen til nye medlemmer.

Dansk Folkeparti

  • DF har igangsat en advokatundersøgelse, som skulle fastlægge, om der har været sager om seksuel krænkelse i partiet. DF skriver, at undersøgelsen konkluderer, at der ikke har været nogle sager.
  • Nye skriftlige retningslinjer skal i fremtiden håndtere eventuelle sager om seksuel krænkelse i partiet.

Liberal Alliance

  • En ny version af partiets medarbejderhåndbog indeholder nu klare retningslinjer og processer for håndtering af diskrimination som for eksempel sexisme.
  • Liberal Alliance har lavet en ny samværspolitik og defineret retningslinjer omkring håndtering af diskrimination.

Enhedslisten

  • Hvis medlemmer og ansatte i Enhedslisten er udsat for krænkelser, kan de nu henvende sig til en ekstern advokatordning.
  • En intern undersøgelse skal afdække omfanget af seksuelle krænkelser i Enhedslisten. Den gentages hvert tredje år.
  • I november afholdte Enhedslisten et stormøde for alle medlemmer, der identificerer sig som kvinder og kønsminoriteter. Her diskuterede de nye initiativer, som der nu arbejdes videre med i en arbejdsgruppe. Der bliver også afholdt en virtuel møderække om sexisme.
  • Enhedslisten udvikler på en handlingsplan med forebyggende tiltag og bistand til de, som er blevet krænket.

Nye Borgerlige

  • I en ny intern ordning har medlemmer og ansatte fået besked på, hvem de skal kontakte, hvis de oplever krænkelser.

Alternativet

  • Personer fra Alternativet, som har ytret sig om krænkende adfærd på sociale medier, er blevet kontaktet og inviteret til en personlig samtale.
  • En ny arbejdsgruppe af faglige eksperter hjælper partiet med at lave en model for håndtering af krænkelsessager, herunder en ny samværspolitik, som bliver en del af en opdateret personalepolitik.
  • Medlemmer er orienteret om, at de kan kontakte et udvalgt medlem fra hovedbestyrelsen eller sekretariatschefen, hvis de har oplevet krænkende adfærd.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00