Debat

BL: Regeringen snupper beboernes sparepenge  

DEBAT: Regeringen bruger Parallelsamfundspakken som undskyldning for at trække enorme summer af beboernes opsparede midler ud af Landsbyggefonden, skriver Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger

Det mest interessante ved regeringens ghettoudspil i Mjølnerparken var det, der ikke er blevet nævnt med et eneste ord, skriver Bent Madsen.
Det mest interessante ved regeringens ghettoudspil i Mjølnerparken var det, der ikke er blevet nævnt med et eneste ord, skriver Bent Madsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Madsen
Administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger

Lejerne i de almene lejeboliger er temmelig rystede.  

Forargelsen og harmen i kølvandet på regeringens udspil til en parallelsamfundspakke er faktisk så stor, som vi aldrig har oplevet det før. Overalt i landet, i medier og på de sociale medier, bliver der protesteret.

Forklaringen er ikke, at regeringen ønsker en ekstra indsats i de udsatte boligområder. For det kan der være god fornuft i. Den almene sektor har nemlig i årevis og med god succes gennemført mange initiativer i de udsatte områder, men vi er som samfund ikke i mål, og der er brug for en fortsat indsats.  

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Allerede i 2018 skal der angiveligt indbetales over 840 millioner kroner, svarende til næsten 1.500 kroner prer bolig. De penge kan ikke senere gå til støtte til renoveringer, og igen peger pilen imod højere husleje.

Bent Madsen

Forklaringen er derimod, at regeringen bruger Parallelsamfundspakken som undskyldning for at trække enorme summer af beboernes opsparede midler ud af Landsbyggefonden. Det er rigtig mange beboere rundt omkring i hele Danmark naturligvis lige nu meget forargede og forbandede over. Nødvendige renoveringer i helt almindelige boligafdelinger risikerer at blive sat i stå.

Da der var spørgetime i Folketinget i sidste uge, forsøgte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at spørge om konsekvenserne af de forslag, som regeringen har lagt frem i forbindelse med parallelsamfundsudspillet.

Når man opbygger en model, hvor beboerne i de almene boliger sparer op til helt nødvendige renoveringer, så er det bare ikke i orden, at pengene er væk, når der er brug for dem.  

Bent Madsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) gav i sine svar udtryk for, at økonomien i Landsbyggefonden sagtens kan bære, at man både tager finansieringen til Parallelsamfundspakken fra Landsbyggefondens midler og samtidig kan renovere de almene boliger i resten af Danmark, uden at det kommer til at betyde huslejestigninger i de afdelinger, som venter på renovering.

Det er ganske enkelt ikke rigtigt.

For det første er der i Parallelsamfundspakken lagt op til et så lavt renoveringsniveau for hele den almene boligsektor uden for de udsatte områder, at det ikke engang modsvarer den nuværende venteliste. Resultatet er, at nødvendige renoveringer i hele landet sættes i stå. Når Landsbyggefonden ikke kan støtte, må beboerne mange steder forsøge at finansiere renoveringer selv. Det giver huslejestigninger.  

For det andet udskriver regeringen i Parallelsamfundspakken yderligere en regning til Landsbyggefonden på mindst 13 milliarder kroner, som skal betales over en årrække. Men allerede i 2018 skal der angiveligt indbetales over 840 millioner kroner, svarende til næsten 1.500 kroner pr. bolig. De penge kan ikke senere gå til støtte til renoveringer, og igen peger pilen imod højere husleje.

Det interessante ved denne anden del af regeringens udspil er, at det ikke er blevet nævnt med et eneste ord på hverken det højt profilerede pressemøde i Mjølnerparken eller i det 40 siders lange papir ”Ét Danmark uden parallelsamfund”, som beskriver regeringens intentioner. Men det er beskrevet i det lovudkast, som efterfølgende er sendt til høring hos de berørte parter.

I betragtning af, hvor enorm betydning det har for næsten en million beboere i de almene boliger i Danmark, og hvor afgørende negativ betydning det kan have for fremtiden i helt almindelige almene boligområder over hele Danmark, så ser det ud som om, at nogen har villet smugle et dødbringende anslag imod de almene beboeres sparepenge ind gemt i en sangskjuler.

Den bombe bør snarest desarmeres af fornuftige politikere, som er mere optagede af at komme parallelsamfund til livs end af at fjerne det økonomiske fundament for en almen sektor, der spiller en afgørende rolle i den danske velfærdsmodel.

Og så er der lige det med ordentlighed og politisk redelighed. Når man opbygger en model, hvor beboerne i de almene boliger sparer op til helt nødvendige renoveringer, så er det bare ikke i orden, at pengene er væk, når der er brug for dem.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Madsen

Adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024