Debat

Alternativet: Danmark støtter sort energi langt mere end andre lande

DEBAT: Fossile subsidier skævvrider det frie marked og koster dyrt på den sociale, økonomiske og miljømæssige bundlinje. Danmark støtter den sorte energi langt mere end eksempelvis Holland, Norge, Sverige og Finland, skriver Alternativets Christian Poll.

Vi har brug for et reelt opgør med den fossile støtte i alle dens former og et afgiftssystem, der tilskynder snarere end hæmmer miljø- og klimavenlig adfærd, skriver Christian Poll.
Vi har brug for et reelt opgør med den fossile støtte i alle dens former og et afgiftssystem, der tilskynder snarere end hæmmer miljø- og klimavenlig adfærd, skriver Christian Poll.Foto: Folketinget
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Poll (ALT)
Klima. og energiordfører

Klimabelastende fossile brændsler modtager massiv økonomisk støtte – også i Danmark. Prissætter vi ikke den samfundsøkonomiske ekstraomkostninger ved fossile brændsler – eksternaliteterne – skævvrider vi ikke alene markedet, men får også svært ved at sætte den nødvendige fart under den grønne omstilling.

Kun ved at prissætte CO2, så vi betaler den reelle pris for forurening, kan vi sikre de nødvendige incitamenter for erhvervslivet og undgå de markedsfejl, vi har i dag, hvor vi ikke tager højde for de samfundsmæssige omkostninger ved fossile brændsler. Det bør være en borgerlig mærkesag at sikre lige konkurrencevilkår og gode langsigtede rammevilkår for den grønne omstilling.

Løkke kender problemstilling
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er heldigvis også opmærksom på (dele af) problemstillingen ved den enorme globale fossile støtte. På det historiske klimatopmøde COP21 lød opfordringen fra ham, at vi skal stoppe den klimaskadelige statsstøtte til de fossile brændsler.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Regeringen arbejder i den såkaldte ”Vennegruppe” under Verdensbanken aktivt for at udfase den fossile statsstøtte. Det er dog kun den direkte statsstøtte, som regeringen har fokus på. Den indirekte statsstøtte får ingen opmærksomhed.

Ude af øje, ude af sind
Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark direkte støtter den fossile industri ”ved boreplatformen” i kraft af efterforskning og udvinding af flere fossile brændsler i vores undergrund. Det redegjorde tidligere klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen, bl.a. for her, da Alternativets politiske leder Uffe Elbæk sidste vinter spurgte ind størrelsen på den årlige støtte til fossil energi.

De indirekte omkostninger indgår sjældent i de danske opgørelser eller den politiske debat, og derfor overses de alt for ofte. 

Christian Poll (ALT)
Klima- og energiordfører

Men ikke engang dette svar – på trods af opfordringen til at opdele svaret i direkte og indirekte støtte – giver et nogenlunde tilstrækkeligt billede af de reelle beløb. Og det er ikke fordi, tallene ikke findes. Sidste år udgav Den Internationale Valutafond IMF en rapport, der opgjorde den globale støtte til fossil energi. Rapporten, How Large Are Global Energy Subsidies?, anvender en konventionel økonomisk tilgang og tager udgangspunkt i de samlede omkostninger ved en økonomisk aktivitet.

Derefter opgøres både den direkte statsstøtte (som f.eks. kan ses på finansloven og i afgifter og støtteordninger) og den indirekte statsstøtte (bl.a. udækkede sundhedseffekter af luftforurening, klimabelastning og trængsel) til den fossile energi.

Indgår sjældent i opgørelser
De indirekte omkostninger indgår sjældent i de danske opgørelser eller den politiske debat, og derfor overses de alt for ofte. For at sikre lige konkurrencevilkår og en teknologineutral udvikling, så har Lars Løkke fuldstændig ret i, at vi skal stoppe den fossile statsstøtte. Det er dog en billig omgang, hvis den politik kun omhandler den direkte støtte. Grundreglen bør selvsagt være, at man skal betale for den forurening, man påfører andre, og at man ikke betaler, hvis man ikke påfører andre omkostningen.

Men hvis man inddrager de indirekte omkostninger, konkluderer IMF, så støttede hver dansker sidste år (indirekte) den fossil energi med ca. 7.662 kr. Det er rigtigt meget. Og mere end f.eks. Finland (1.826 kr.), Holland (4.131 kr.), Norge (3.818 kr.) og Sverige (1.305 kr.).

Den danske statsstøtte til fossile brændsler er både sort, konkurrenceforvridende og økonomisk irrationel, da den skævvrider det frie marked. Luftforurening koster i dag det danske samfund omkring 29 mia. kr. Denne omkostning indgår ikke i den pris, vi betaler, og dermed skævvrider vi markedet. Vi har Europas højeste afgifter på naturgas og nogle af de laveste på diesel. I Alternativet foreslår vi, at diesel skal have samme afgifter som benzin, mens afgifterne på grøn energi sættes ned.

Ulogisk støtte
Den enorme økonomiske støtte til fossil energi, der kun kan fyres af én gang, er altså ulogisk på både den sociale, økonomiske og miljømæssige bundlinje. Hvorfor dog ikke omlægge støtteordningerne, så vi i stedet satser på det, vi skal leve af i fremtiden?

Det, der vil sikre os en beboelig klode med ren energi til alle? Det er en spændende tid, vi går i møde, hvis vi kan beslutte os for at prioritere vores investeringer rigtigt og træffe de nødvendige valg.

Den fossile støtte er en økonomisk omkostningstung affære. Det Internationale Energiagentur (IEA) forventer, at den fossile støtte vil nå op på mere end 660 mia. USD i 2020, hvis man altså ikke reformerer systemet, hvilket IEA gang på gang opfordrer til, at man gør.

Brug for opgør
Vi har brug for et reelt opgør med den fossile støtte i alle dens former og et afgiftssystem, der tilskynder snarere end hæmmer miljø- og klimavenlig adfærd.

Derfor opfordrer Alternativet regeringen til at gøre op med den fossile støtte i alle dens former. Man kunne starte med at tage konsekvensen af synspunktet om at stoppe statsstøtte til fossil energi til både at omhandle den direkte og indirekte støtte. Det vil Alternativet kæmpe for i Folketingssalen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

0:000:00