Alternativet er ude af forhandlingerne om sundhedsreformen

EXIT: Tirsdag aften meddelte Alternativet, at de forlader de politiske forhandlinger om en sundhedsreform. Regeringen forhandler onsdag morgen videre med Dansk Folkeparti.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Alternativet meddelte tirsdag aften finansminister Kristian Jensen (V), at partiet forlader de politiske forhandlinger om en sundhedsreform.

Dermed forhandler regeringen videre om en smal aftale med Dansk Folkeparti. 

Politisk leder Uffe Elbæk (ALT) fortæller, at usikkerhed om blandt andet finansieringen får partiet til at trække sig:

"Der er simpelthen for meget usikkerhed og for mange åbne spørgsmål – særligt i forhold til finansieringen og i forhold til at sikre den demokratiske dimension til, at det er forsvarligt at haste en så afgørende reform igennem kort inden et folketingsvalg," siger han.  

Elbæk: Udskyd reformen
Det har vakt undren – og frustration hos de øvrige oppositionspartier – at Alternativet de sidste uger har forhandlet om en sundhedsreform, som vil nedlægge regionerne. Noget, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale er imod.

Spørgsmålet om regionerne har også ført til intern uro, da Alternativets regionsrådsmedlemmer åbent har kritiseret partitoppen. En optælling af svarene i Altingets kandidattest viser, at 52 af 65 medlemmer fra Alternativet ikke ønsker at nedlægge regionerne. 

Uffe Elbæk opfordrer regeringen til at udskyde reformen til efter et kommende folketingsvalg med henblik på at sikre en bred aftale:

"Sundhedsvæsenet har ikke brug for blokpolitik, men patientpolitik," siger han.

Alternativet har i forhandlingerne blandt andet spillet ind med forslag om gratis tandpleje, bedre psykiatri, højere afgifter på tobak og mere alternativ behandling.

Regeringen har indkaldt Dansk Folkeparti til forhandlinger i Finansministeriet onsdag morgen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00