Debat

Alternativet til regeringen: Prioriter klimaet i finansloven og lav en grøn akutpakke

Regeringen fremstiller sig selv som grøn på trods af et finanslovsforslag, der er stort set blottet for klimainvesteringer. Hvis Alternativet skal stemme for finansloven, skal den indeholde en grøn akutpakke, skriver Torsten Gejl. 

Regeringen har på andre områder prioritetet milliarder til akutte indsatser. Alligevel vælger regeringen at lave en finanslov, der er så uambitiøs på klimaområdet, at de finder anledning til at undskylde, at de har glemt klimakrisen i forordet, skriver Torsten Gejl.<br>
Regeringen har på andre områder prioritetet milliarder til akutte indsatser. Alligevel vælger regeringen at lave en finanslov, der er så uambitiøs på klimaområdet, at de finder anledning til at undskylde, at de har glemt klimakrisen i forordet, skriver Torsten Gejl.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Torsten Gejl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle advarselslamper blinker i forhold til klimakrisen. Men alligevel har regeringen netop fremlagt en finanslov med færre klimainvesteringer, end vi har set i mands minde.  

Regeringen har nu siddet i over 100 dage, uden at der er kommet nogen ny klimapolitik. Vi har en regering, der ikke engang kan vise vejen til 2025-målet. Vi har en regering, der har sat dansk klimapolitik fuldstændig i stå. 

Rapport efter rapport viser, at klimasituationen er meget mere alvorlig, end vi havde troet. I februar dumpede Klimarådet regeringens klimaindsats. Regeringens egne klimarådgivere vurderer, at der er høj risiko for, at regeringens klimaindsats ikke vil bringe Danmark i mål.  

I marts i år kom IPCC-rapporten, som slog fast, at der er brug for umiddelbare og massive reduktioner, hvis vi vil indfri Parisaftalens temperaturmål. Samtidig er det danske CO2-udslip steget med en procent fra 2021 til 2022. 

Regeringen sylter indsatsen 

I lyset af alt dette ønsker vi i Alternativet en offensiv reaktion fra regeringen på dette års finanslov. Vi ønsker en grøn akutpakke, der skyder den danske klimaindsats i gang på en måde, så ingen er i tvivl.

Regeringens ministre står ude i byen og siger, at den her regering er mere grøn end den forrige. Man bliver oprigtigt i tvivl om, hvorvidt det er den samme planet, vi forsøger at redde.

Torsten Gejl (ALT)
MF

Regeringen har på andre områder som sundhed og forsvar prioriteret at investere milliarder i akutte indsatser. Alligevel vælger man at lave en finanslov, som stort set er blottet for klimainvesteringer. En finanslov, der er så uambitiøs på klimaområdet, at regeringen finder anledning til at undskylde, at de har glemt klimakrisen i forordet. 

Samtidig står regeringens ministre ude i byen og siger, at den her regering er mere grøn end den forrige. Man bliver oprigtigt i tvivl om, hvorvidt det er den samme planet, vi forsøger at redde. 

Vi savner ikke gode løsninger på den akutte klimakrise. Senest har 92-gruppen udformet et virkemiddelkatalog, som viser vejen til at nå 2025-målet. Organisationernes akutpakke består af tiltag som stop af salg af fossilbiler i 2024, 15 procents reduktion i dyrebestanden, flere solceller på tage og en højere CO2-afgift. Der er beregnet på klimaeffekten af hvert forslag, så man kan se hvilken reduktionseffekt tiltagene vil have på Danmarks udledninger i 2025.

Læs også

Og det er ikke bare 92-gruppen, som tilbyder klimaministeren en gavebod af lavthængende frugter. Den grønne tænketank Concito har også en lang række forslag, der kan indfri klimamålene på kort sigt. Også Klimarådet præsenterer en lang række indsatser. Vi ser masser af gode forslag, der kan give konkrete CO2-reduktioner nu og her – men regeringen sylter indsatsen. 

Opråb til regeringen 

Jeg vil gerne sende en appel til regeringen: Kom nu i gang. Kom ud, og lyt til dem, der ved mest om klimaudfordringerne, læs dommedagsrapporterne, og hold op med at sige, at det går rigtigt godt med klimaindsatsen i Danmark. Sæt penge af til konkrete indsatser, hvor vi på kort sigt kan gøre noget for at reducere CO2-udslippet og dermed få Danmarks klimapolitik tilbage på sporet.

Kom ud, og lyt til jeres eget klimaråd, der siger, at I ikke kommer i mål med jeres klimamålsætning, og lad for gud skyld være med at beskære dem, selvom de har modet til at kritisere regeringen. 

Skal Alternativet stemme for denne finanslov, skal der selvfølgelig være en grøn akutpakke som førsteprioritet.

Torsten Gejl (ALT)
MF

Alternativet har allerede forladt finanslovsforhandlingerne. Vi har været med i det seneste par finanslove, og det har vi været glade for, men i år er vi ikke engang i nærheden af at kunne sætte vores grønne stempel på en finanslov.  

Regeringen ytrer, at der aldrig har været så store grønne investeringer i en finanslov, som der er i årets finanslov. Det, synes vi godt nok, er et utroligt udsagn, når vi i Alternativet kun ser 20 millioner nye kroner til en såkaldt energikrisestab ud af en finanslov, som jo budgetterer med mere end 1000 milliarder kroner. 

Regeringen ved godt, at der er brug for milliarder af kroner for at få vores klimapolitik tilbage på sporet. Og det har der også været i de finanslove, som Alternativet har sat vores grønne stempel på. Men for at Alternativet skal stemme for denne finanslov, skal der selvfølgelig være en grøn akutpakke som førsteprioritet. Så kære regering, kom nu i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

0:000:00