Alternativets nye lokalpolitikere gør status: Sådan har vi fået indflydelse

VOXPOP: Hvordan er det gået, siden Alternativet i efteråret blev valgt ind i 15 kommunalbestyrelser og to regionsråd? Altinget har bedt fire af de nyvalgte lokalpolitikere gøre status på partiets indflydelse på lokalpolitikken.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstMorten Okkels

"Det tog Dansk Folkeparti 20 år at få en borgmester. Vi fik en første gang."

Sådan lød ordene fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, da han bød velkommen til partiets landsmøde i Odense.

I den anledning kiggede han tilbage på efterårets kommunal- og regionsrådsvalg, der var en debut for det unge parti. Her lykkedes det at få 20 byrådsmedlemmer fordelt på 15 kommuner samt to regionsmedlemmer i Region Hovedstad og et i Region Midtjylland.

Som toppen af kransekagen fik partiet sin førnævnte første borgmesterpost, da det lykkedes Sofie Valbjørn at blive konstitueret som borgmester i Fanø kommune.

Nu er det fire måneder siden, at Alternativet tog arbejdshandskerne i byrådene rundt omkring i landet. Men har partiets tilstedeværelse sat nogen alternative fodspor? Altinget har spurgt nogle af de nyvalgte byrødder, hvilken indflydelse Alternativet har på deres kommune og region.

Franciska Rosenkilde, medlem af Københavns Borgerrepræsentation

"Det synes jeg absolut, at vi har. En af de ting, som har været Alternativets mærkesager fra starten af, er de her borgerdrevne forslag, som er blevet indført i Folketinget. Og det ser nu ud til at blive en realitet i Københavns Borgerrepræsentation fra januar 2019, og det er vi vildt stolte af. Det er en dagsorden, som Enhedslisten og SF også har kørt, men nu ser det ud til at blive til noget med vores stemmer."

"Derudover har vi rigtig meget fokus på det grønne, og vi står meget stærkt på Amager Fælled. Vi synes, at det er rigtig vigtigt, at vi bevarer de grønne områder. Der er ikke så meget sammenhængende natur tilbage, og derfor er det en meget principiel mærkesag for os, at man ikke bygger på Amager Fælled. Der er ikke nogen, der er i tvivl om, at det er en sag, som vi er konsekvente omkring."

"Men vi er også en bevægelse, og derfor er det også vigtigt for os, at vi påvirker hele det politiske klima i vores dagligdag og samarbejde og er med til at rykke på den offentlige debat – også uden for de konkrete politiske forslag."

Claus Løwe Klostergaard, byrådsmedlem i Silkeborg Kommune

"Nu er det jo en venstreborgmester, vi har i Silkeborg, Steen Vindum. Han blev genvalgt som borgmester, efter at Radikale og Alternativet havde et valgforbund sammen og blev tungen på vægtskålen. På valgnatten fik vi blandt andet forhandlet os frem til en aftale, som blandt andet fandt penge til børn- og ungeområdet, så skolerne kan komme op i den bedste halvdel i forhold til normeringer."

"Et stort resultat var selvfølgelig også, at vi fik lavet en miljø- og klimaplan, hvor vi skulle være CO2-neutrale i 2025 i stedet for 2030. I den forbindelse blev jeg formand for det nye udvalg, der hedder miljø- og klimaudvalget."

"Jeg har især brugt de fire måneder på at etablere et godt samarbejde partierne imellem. Man sidder som bekendt med to kasketter på som udvalgsformand, både i partiet Alternativet og som udvalgsformand med ansvar for at løse ting i fællesskab."

"Det var noget af en omgang. Jo da, jeg har absolut måttet høre for, at jeg hjalp en politiker fra Venstre til at blive borgmester i Silkeborg. Men folk kan godt forstå det, når jeg forklarer dem forløbet fra valgnatten. Der fik vi en konstitueringsaftale, vi kunne stå inde for, hvor vi kunne præge Silkeborgs fremtid markant, selv om vi kun har et enkelt mandat. Det havde vi ikke kunnet få med Socialdemokratiet, og vores borgmester har efterfølgende levet op til aftalen. Vi laver grøn-blå-rød politik i Silkeborg."

Anne Thomas, viceborgmester i Bornholms kommune

"For det første har vi fået en rigtig fin respekt i konstitueringen, hvor vi har fået formandskabet for klima- og bæredygtigheds-udvalget og fået viceborgmesterposten. Men vi kan også se vores indflydelse i debatterne, hvor jeg kan høre, at partierne helt over til Dansk Folkeparti nu taler om de tre bundlinjer. På den måde kan jeg sagtens se, at vi har sat et fodspor allerede nu."

"Men mange af de ting, der har er kommet igennem i de første par måneder har været noget, som egentlig har været under behandlingen i efteråret. Og de,r hvor Alternativet har sin indsats lige i øjeblikket, det er på energipolitikken, og det er ikke noget, man bare lige gør i løbet af kort tid. Men der noget af det, jeg er gladest for, at vi har brugt vores indflydelse på inde på Christiansborg i det energiforlig, der ligger nu, hvor der er lagt op til, at Bornholm skal være en test-ø på energiområdet – noget, som er ret centralt i vores lokalpolitik og energipolitik."

Qasam Nazir Ahmad, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

"Vi har fået en rigtig god indflydelse. En af de nyere ting, som vi er rigtig stolte af, at vi har fået vedtaget, er, at nødbehandlere i det, som vi i Alternativet kalder Guldkantsdanmark, hvilket eksempelvis er Halsnæs Kommune, nu har fået lov til at rykke ud til tilfælde med lunge- og hjertesygdomme. Nødbehandlere må gerne komme ud til en bilulykke eller andre alvorlige ting, men tidligere måtte de ikke rykke ud, hvis det var hjerte- og lungerelateret."

"Men vi er stadig de nye drenge i klassen, så vi er stadig i gang med en læringsproces med også at kunne lære at komme med nye forslag og forstå, hvilken type forslag det er, vi arbejder med i regionen modsat i Folketinget."

"Det næste på dagsorden er, at vi skal komme med nogle budgetforslag for 2019, og her går et af vores forslag på mænd i udsatte boligområder. En undersøgelse viser, at mænd i udsatte boligområder har en højere dødelighed, fordi de ikke passer på sig selv. Der vil vi gerne se på, om man eksempelvis kan lave indsatser med sociale arrangementer, hvor vi kan få talt om og løst deres udfordringer med blandt andet ensomhed, alkoholmisbrug og lignende."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00