Om  
Múte B. Egede
Jenis av Rana
Jeppe Kofod

Amerikansk udenrigsminister kommmer til Danmark og Grønland

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken kommer til Danmark på mandag og til Grønland på torsdag. Her skal han blandt andet møde den danske statsminister Mette Frederiksen og den nye grønlandske landsstyreformand Múte B. Egede.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Godt en måned efter at han satte sig i stolen som Grønlands yngste landsstyreformand får Múte B. Egede fornemt besøg, når den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken besøger Grønland på torsdag.

Besøget vil finde sted i Kangerlussuaq-lufthavnen og er en del af en mindre nordisk rundrejse, der også inkluderer et besøg i København og Islands hovedstad Reykjavik. Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Fælles indsats
Rundrejsen starter i København på mandag, hvor Antony Blinken skal mødes med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender Jenis av Rana og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender Pele Broberg.

De fire skal blandt andet drøfte en styrkelse af USA’s partnerskab med hele det danske kongerige og den fælles indsats i Arktis, oplyser udenrigsministeriet.

Blinken skal også mødes med den danske statsminister Mette Frederiksen (S) og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at diskutere de dansk-amerikanske bilaterale bånd, forpligtelsen til at bekæmpe klimakrisen og landenes fælles interesse i at styrke det transatlantiske forhold, oplyser udenrigsministeriet.

Blinken vil desuden mødes med ledere og forskere, der arbejder med at udvikle grønne teknologier og arbejder for at bekæmpe klimaændringer. Og endelig får Blinken også tid til at komme i audiens hos H.M. Dronningen.

Fri for konflikt
Herefter rejser Antony Blinken videre til Islands hovedstad Reykjavik hvor han vil mødes med præsident Gudni Johannesson, statsminister Katrin Jakobsdottir og udenrigsminister Gudlaugur Thordarson. Der bliver også tid til en rundtur på Keflavik Air Base.

Under besøget i Island vil Antony Blinken deltage i Arktisk Råds ministermøde onsdag og torsdag.

Ved mødet i Arktisk Råd vil udenrigsministeren fremme bestræbelserne på at opretholde Arktis som en region med fred, fri for konflikt, hvor det Arktisk Råds medlemmer samarbejder om fælles prioriteter for at beskytte de arktiske samfunds trivsel og imødegå den stadigt voksende trussel og konsekvenser af klimakrisen, oplyser det amerikanske udenrigsministeren.

0:000:00