Debat

Amnesty til Emiraterne: Ja tak til ansvarlig samhandel, nej tak til krigsforbrydelser

REPLIK: Emiraterne forsyner i stor stil militser i Yemen med våben og militært isenkram, selv om militserne bliver beskyldt for at stå bag krigsforbrydelser og andre grove overgreb, skriver Trine Christensen fra Amnesty.

Amnesty er lodret imod våbeneksport til Emiraterne i lyset af deres handlinger i Yemen, skriver Trine Christensen.
Amnesty er lodret imod våbeneksport til Emiraterne i lyset af deres handlinger i Yemen, skriver Trine Christensen.Foto: Katja Holm/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Christensen
Generalsekretær i Amnesty Danmark

Amnesty har med interesse - og undren – læst kommentaren i Altinget fra ambassadøren for De Forenede Arabiske Emirater, om hvordan Danmark og Emiraterne kan samarbejde, og om den rolle Emiraterne spiller i krigen i Yemen.

Emnerne har været genstand for opmærksomhed i Danmark, efter at det undersøgende medie Danwatch har afsløret, at den danske forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til Emiraternes krigsskibe og bombefly til trods for, at Emiraterne har medvirket til potentielle krigsforbrydelser i Yemen.

Amnesty mener, at den danske regering har svigtet sit ansvar ved at tillade denne type ”dual-use”-eksport til Emiraterne, altså eksport af udstyr, der både kan anvendes militært og civilt. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi havde gerne set den bremset på lige fod med det stop for den danske eksport af våben, som Danmark sidste år indførte mod Emiraterne på grund af landets rolle i krigen i Yemen.

Emiraterne forsyner militser  
Amnesty har siden borgerkrigen i Yemens begyndelse i 2015 undersøgt en række luftangreb udført af den krigskoalition, som Emiraterne og Saudi-Arabien har stået i spidsen for. Hundredvis af civile har mistet livet i disse angreb, heriblandt mindst 157 børn. 

Selvom Amnesty principielt set ikke er imod våbenhandel, gør Emiraternes ageren i Yemen, at vi er lodret imod, at lande eksporterer våben til Emiraterne.

Trine Christensen
Generalsekretær i Amnesty Danmark

Da bombningen af civile efter alt at dømme er sket uden synlig militære begrundelser, er der efter vores vurdering tale om krigsforbrydelser.

Krigskoalitionen har også blokeret for, at basale fornødenheder som mad og medicin har kunne nå frem til Yemens trængte civilbefolkning, som ifølge FN befinder sig i verdens værste humanitære krise.

Krigen i Yemen viser ingen reelle tegn på afslutning, og vi er nu gået ind i krigens sjette år. Civile fra hele landet fortsætter med at være de største ofre for militærets fjendtligheder og ulovlige praksisser, som både bliver begået af statslige og ikke-statslige grupper i landet.  

Læs også

Sidste år viste Amnestys research, at Emiraterne i stor stil forsynede militser i Yemen med våben og militært isenkram, til trods for at selvsamme militser er under beskyldning for at stå bag krigsforbrydelser og andre grove overgreb.

Selvom Amnesty principielt set ikke er imod våbenhandel, gør Emiraternes ageren i Yemen, at vi er lodret imod, at lande eksporterer våben til Emiraterne. Det fortsætter desværre i stor stil udenfor Danmark, selvom en række europæiske lande med god grund har bremset deres eksport de seneste år.  

Ingen undskyldninger
Vi er bekendt med, at alle konfliktens parter står bag grove menneskerettighedskrænkelser, men hverken det eller Emiraternes humanitære bistand, fritager Emiraterne for et medansvar for, at Yemens civilbefolkning på femte år er fanget i et mareridt.

Vi er ellers enige i ambassadørens betragtninger om vigtigheden af internationalt samarbejde og en regelbaseret verdensorden.

Internationale regler handler i høj grad om at respektere menneskerettighederne både i og udenfor Emiraterne, at overholde krigens love og respektere FN’s våbenhandelstraktat, som fastslår, at lande bør stoppe våbeneksport, hvis der er begrundet mistanke for, at våbnene vil blive brugt til grove menneskerettighedskrænkelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Christensen

Fhv. generalsekretær, Amnesty International
cand.merc.int. (Handelshøjskolen i København. 1998)

0:000:00