Analyse: Danmark frygter sammenbrud i Brexit-forhandlinger

STATUS: De europæiske forhandlinger med briterne om Brexit går så dårligt, at regeringen forbereder en kampagne for at advare danske virksomheder om et scenarie uden nogen aftaler om handel, fiskeri og andre fremtidige forhold, skriver Altingets Europa-analytiker.

Chefforhandlerne for Storbritannien og EU, David Frost (t.v.) og Michel Barnier, kom ingen vegne med deres forhandlinger i sidste uge. 
Chefforhandlerne for Storbritannien og EU, David Frost (t.v.) og Michel Barnier, kom ingen vegne med deres forhandlinger i sidste uge. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Redaktionen

”Alt for ofte føles det som om, at vi bevæger os mere baglæns end forlæns,” sagde Michel Barnier fredag, da han som EU’s Brexit-forhandler havde tilbragt endnu en trøstesløs uge i forhandlingerne med Storbritannien.

Diskussionerne er sat så meget i bakgear, at bekymringen for et britisk exit til nytår uden nogen aftaler nu igen er hastigt voksende i både Bruxelles og København. Det skriver Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen i en analyse.

Der er ingen fremskridt i forhandlingerne mellem parterne, som især er uenige om to fundamentale spørgsmål. Det er derfor efterhånden usandsynligt, at dansk fiskeri kan håbe på uændrede forhold i Nordsøen.

Ikke realistisk at tro på den aftale, Danmark ønsker
"Det er heller ikke realistisk at tro på en frihandelsaftale, der kan sikre danske virksomheder en friktionsløs fremtidig eksport til Storbritannien helt uden told og andre barrierer. Den erkendelse står ifølge Altingets oplysninger nu så klart for regeringen, at Udenrigsministeriet sammen med andre ministerier er blevet bedt om at lave en ny informationskampagne for at forberede dansk erhvervsliv på et handelsmæssigt chok," skriver Thomas Lauritzen.

Hvorfor skulle vi give den britiske regering lov til at skabe konkurrenceforvridninger rettet mod vores virksomheder?

Michel Barnier
EU's chefforhandler om fremtidens aftale med Storbritannien

Briterne finder det urimeligt, at Danmark og de andre EU-lande insisterer på fortsat overholdelse af en række grundregler og standarder i det indre marked.

London er også afvisende over for at fortsætte med de eksisterende regler om fiskeri.

Læs hele analysen her, hvor du blandt andet bliver klogere på, hvad der blokerer forhandlingerne, hvorfor begge områder er af stor betydning for Danmark, og hvad konsekvenserne kan blive for Danmark af et Brexit uden aftale.

Læs også

Dokumentation

SLUTSPURT MOD EXIT

Juni 2016: Et flertal af de britiske vælgere stemmer for at forlade Den Europæiske Union.

Marts 2017: Storbritanniens regering anmoder formelt EU om udtrædelse.

Januar 2020: Aftalen om Storbritanniens udtrædelse godkendes af det britiske parlament og Europa-Parlamentet.

Februar 2020: Briterne er officielt ude, men nu gælder 11 måneders overgangsperiode, hvor landet stadig er en del af det indre marked.

Marts 2020: Forhandlingerne om fremtidens primært handelsmæssige forhold begynder.

September-oktober 2020: Aftaler om handel, fiskeri og andet bør falde på plads, hvis det nye forhold skal kunne træde i kraft næste år.

Januar 2021: Storbritannien er helt ude af EU – med eller uden en frihandelsaftale.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

0:000:00