Analyse: Danmark frygter sammenbrud i Brexit-forhandlinger

STATUS: De europæiske forhandlinger med briterne om Brexit går så dårligt, at regeringen forbereder en kampagne for at advare danske virksomheder om et scenarie uden nogen aftaler om handel, fiskeri og andre fremtidige forhold, skriver Altingets Europa-analytiker.

”Alt for ofte føles det som om, at vi bevæger os mere baglæns end forlæns,” sagde Michel Barnier fredag, da han som EU’s Brexit-forhandler havde tilbragt endnu en trøstesløs uge i forhandlingerne med Storbritannien.

Diskussionerne er sat så meget i bakgear, at bekymringen for et britisk exit til nytår uden nogen aftaler nu igen er hastigt voksende i både Bruxelles og København. Det skriver Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen i en analyse.

Der er ingen fremskridt i forhandlingerne mellem parterne, som især er uenige om to fundamentale spørgsmål. Det er derfor efterhånden usandsynligt, at dansk fiskeri kan håbe på uændrede forhold i Nordsøen.

Ikke realistisk at tro på den aftale, Danmark ønsker
"Det er heller ikke realistisk at tro på en frihandelsaftale, der kan sikre danske virksomheder en friktionsløs fremtidig eksport til Storbritannien helt uden told og andre barrierer. Den erkendelse står ifølge Altingets oplysninger nu så klart for regeringen, at Udenrigsministeriet sammen med andre ministerier er blevet bedt om at lave en ny informationskampagne for at forberede dansk erhvervsliv på et handelsmæssigt chok," skriver Thomas Lauritzen.

Briterne finder det urimeligt, at Danmark og de andre EU-lande insisterer på fortsat overholdelse af en række grundregler og standarder i det indre marked.

London er også afvisende over for at fortsætte med de eksisterende regler om fiskeri.

Læs hele analysen her, hvor du blandt andet bliver klogere på, hvad der blokerer forhandlingerne, hvorfor begge områder er af stor betydning for Danmark, og hvad konsekvenserne kan blive for Danmark af et Brexit uden aftale.

Forrige artikel Regeringen præsenterer mandag sit forslag til finansloven for 2021 Regeringen præsenterer mandag sit forslag til finansloven for 2021 Næste artikel Disse 18 kommuner vil sætte skatten op Disse 18 kommuner vil sætte skatten op