Anders Samuelsen understreger dansk støtte til Ukraine: De har leveret imponerende resultater

UKRAINE: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) roser Ukraines regering for sit reformarbejde, der skal præge landet i mere demokratisk retning. Men der er stadig meget at tage fat på, lyder det fra ministeren.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sammen med Ukraines premierminister Volodymyr Groysman.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sammen med Ukraines premierminister Volodymyr Groysman.Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

"Ukraine har lavet imponerende reformer."

Sådan lyder de rosende ord fra den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA). Og han er ikke alene om det.

Rosen til Ukraine var nemlig stor, da repræsentanter fra EU, Nato og G7-landene var samlet i København.

Her var Anders Samuelsen onsdag vært for en international Ukraine-reformkonference i samarbejde med Ukraines premierminister, Volodymyr Groysman.

Med konferencen understregede Danmark og de øvrige repræsentanter, at de fortsat støtter Ukraine i den reformproces, der skal vende landet væk fra østlig indflydelse og i stedet gøre det til et vestligt demokrati.

"Der er stor opbakning til ukrainerne i forhold til at fortsætte reformarbejdet," siger Anders Samuelsen til Altinget efter konferencen og tilføjer, at det er et vigtigt signal at sende til Ukraine, at de fortsat kan regne med Vesten.

Gæsterne til konferencen var foruden Anders Samuelsen og den ukrainske premierminister blandt andet den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), EU's kommissær for udenrigsanliggende og sikkerhedspolitik, Federica Mogherini, udenrigsministrene fra Storbritannien, Canada, Letland, Sverige, Tyrkiet, Estland, Litauen, og Norge. USA's viceudenrigsminister, John J. Sullivan, kiggede også forbi København.

Stadig lang vej igen
Konferencen er den anden i rækken. Den første løb af stablen i Storbritannien for et år siden, hvor Ukraine gav tilsagn om, at landet ville gennemføre ambitiøse reformer, der blandt andet skal mindske korruption i landet.

Selv om der var rørende enighed om, at Ukraine har leveret mange resultater siden den sidste reformkonference, lagde ingen af repræsentanterne skjul på, at der er et stykke vej igen, før Ukraine er helt i mål.

"Vi anerkender, at der behov for mere arbejde, hvis Ukraine skal opnå sit fulde potentiale og blive en moderne og velhavende nation," lyder det i den officielle erklæring fra konferencen, der er underskrevet af Danmark, den ukrainske regering og henholdsvis de tidligere og kommende værter, Storbritannien og Canada.

Ukraines premierminister, Volodymyr Groysman, forsikrede de øvrige deltagere om, at han sammen med sin regering er klar til fortsætte arbejdet.

"Vi vil blive ved at flytte os, og vi vil være succesfulde. Vi vil være en pålidelig partner for den demokratiske verden," sagde han på et pressemøde efter konferencen.

Det næste mål for Ukraine bliver at opnå en stabil økonomisk vækst, tilføjede premierministeren.

"Vi vil altid gerne, at tingene gik hurtigere"
Forud for konferencen har Ukraine fået kritik for, at indsatsen mod korruption ikke er effektiv nok. Blandt andet kunne Berlingske søndag afsløre, at ukrainske magthavere har saboteret et dansk anti-korruption-projekt.

Anders Samuelsen er dog overbevist om, at dagens konference vil bidrage til, at Ukraine får et venligt skub i den rigtige retning.

Men går reformarbejdet hurtigt nok?

"Det går i det tempo, som det gør. Vi vil altid gerne, at tingene gik hurtigere, men det går fremad," siger han til Altinget.

Et reformeret Ukraine er vigtigt for Danmark
Vestens engagement i Ukraine er især eskaleret efter den russiske annektering af Krim-halvøen i 2014, hvor især Danmark også har udtrykt sin interesse i udviklingen i landet. Ifølge Anders Samuelsen giver det god mening, at Danmark – trods landets beskedne størrelse – spiller en stor rolle i samarbejdet med Ukraine.

"Det er et stort naboland, som har enormt stor betydning. Enten kommer det til at gå den russiske vej, eller så går det den vesteuropæiske vej, og det er vigtigt, at det går den rigtige vej," siger han til Altinget.

Dansk erhvervslivs muligheder for at komme ind på et stort ukrainsk marked skal formentlig også indregnes i den store danske interesse i landet.

I 2019 bliver det Canada, som skal være værter for Ukraine-konferencen. Anders Samuelsen understreger dog, at Danmark fortsat vil være en stor støtte for Ukraine.

"Jeg er glad for, at Canada har tilbudt at være vært for næste års konference. Danmark står klar til at assistere Canada, ligesom vi forbliver en af nøglespillerne i støtten for forandring i Ukraine," sagde Anders Samuelsen ved pressemødet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00