Om  
Jens Andersen
Rasmus Tantholdt
Jesper Tynell

Andersen, Tantholdt og Tynell nomineret til Publicistprisen

Rasmus Tantholdt, Jens Andersen og Jesper Tynell er nomineret til årets anerkendte Publicistpris fra Den Danske Publicistklub.

Redaktionen

Den Danske Publicistklub uddeler ved sin årsfest i maj den traditionsrige og hæderfulde publicistpris. Prisjuryen har på forhånd nominere tre navne: TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt, forfatter Jens Andersen og undersøgende journalist i DR Jesper Tynell.

Prisen er indstiftet i 1979 og "gives for en markant indsats i den danske medieverden – en mangeårig fremragende indsats", som der står i fundatsen.

Juryen består af Tom Jensen, Berlingske, Christian Jensen, Politiken, Sandy French, DR, Ulla Pors, TV 2, Knud Brix, Ekstra Bladet, Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Posten, Lars Mandal samt som formand Jesper Jürgensen.

Begrundelserne for hver af de tre nominerede lyder som følger:

Rasmus Tantholdt
Ruslands krig mod Ukraine er dette års, dette årtis og nok vor tids største historie.

Og Rasmus Tantholdt var den eneste danske journalist i Kiev fra krigens begyndelse.

Selvfølgelig fristes man til at sige, for med næste 20 år som krigskorrespondent har Rasmus i hele sin karriere haft en enestående evne til at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Tantholdts evne til at agere i felten, til at samarbejde med dygtige kolleger, fixere og fotografer gør, at han er ekspert i faldskærmsgenren.

Han er ikke ekspert i Ukraine, Irak, Afghanistan, Hong Kong eller Syrien, men han bliver det meget hurtigt, når han kaster sit talent ind i historierne.

Hans unikke evne er altid at få de menneskelige perspektiver med i sine fortællinger. Han er tilstede i alt, hvad han dækker, han har sat nye standarder for dækningen af krig i dansk TV og journalistik. Han er en publicist i verdensklasse og naturligvis nomineret til årets publicistpris.
 
Jens Andersen
Nogle af de mest skelsættende biografier i Danmark i de seneste årtier er skrevet af Jens Andersen.

Som en journalistisk biografist med afsæt i sit virke som litteraturkritiker- og redaktør i bogform har han afdækket så forskellige personligheder som Astrid Lindgren, Ole Lund Kirkegaard, Frank Arnesen, Tom Kristensen, Thit Jensen, Kronprins Frederik og Kim Larsen.

Jens Andersen formår at blande en dyb akademisk faglighed med journalistisk rastløshed og publicistiske principper, hvilket gør hans samlede værk imponerende i både omfang, væsentlighed og mangfoldighed.

Havde dansk publicisme ikke haft en Jens Andersen, ville Danmark være en lidt fattigere kulturnation.
 
Jesper Tynell
Igennem snart 20 års virke i DR har Jesper Tynell som undersøgende journalist igen og igen bevist sine helt unikke kvaliteter.

Jesper har specialiseret sig i at bore sig helt ind i de inderste kamre i velfærdstatens maskinrum, derinde hvor lyset stort set aldrig skinner.

Det kræver en helt særlig insisteren og tålmodighed at finde kilder, dokumenter og historier i en verden, som de færreste udenforstående forstår eller kan få indsigt i.

Jesper Tynell finder væsentlige historier der, hvor alle andre har kigget, men opgivet at kommet til bunds i.

I de første mange år af sit virke har Jesper Tynell fokuseret på Orientering på P1, men i dag udkommer hans journalistik i podcast-serier på DR LYD, i artikler på dr.dk, i 21 Søndag, i TV Avisen, i Genstart og i DR’s øvrige nyhedsformater.

Det siger noget om bredden og betydningen af de historier Jesper formår at grave frem.

Jesper er med Cavling-, Blixen-, FUJ- og Hal Koch-priser måske en af de mest prisbelønnede journalister i Danmark.

Han er drevet af de mest klassiske publicistiske værdier - nemlig at kaste lys, hvor der er mørke, at sikre lovmæssighed, åbenhed og retfærdighed i den offentlige forvaltning.

Hans rolle i forhold til at holde demokratiet rent er uden sidestykke i dansk presse.

Senest blev det dokumenteret, da Tibet-kommissionen II i år nedkom med en rapport, der fundamentalt ændrede den oprindelige konklusion og rykkede ansvaret for grundlovsbrud et helt andet sted hen i systemet, end hvor det oprindeligt var placeret.

Den justering kan det danske demokrati alene takke Jesper Tynell for.

Publicistpriserne bliver uddelt den 20. maj ved det store Publicistfest i "Pressen", JP/Politikens Hus i København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Andersen

Forfatter og foredragsholder, fhv. litteraturredaktør, Berlingske
cand.phil. i dansk, ph.d. i Nordisk Filologi (Københavns Uni. 1994)

Rasmus Tantholdt

International korrespondent, TV 2
journalist (DJH. 2000)

Jesper Tynell

Journalist, DR, forfatter
cand.mag. i historie (RUC 2001), cand.comm. (RUC 2001)

0:000:00