Indvandrersprog skal på skoleskemaet

SPROG: Flere folkeskoler skal tilbyde eleverne indvandrersprog som valgfag. Det mener børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), som vil undersøge muligheden for at oprette indvandrersprog som valgfag allerede fra 7. klasse med en afsluttende eksamen.
De tosprogede elever skal have bedre mulighed for at bruge deres andet sprog end dansk som en kompetence. Det mener børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), som nu vil undersøge, om faget kan oprettes som valgfag allerede fra 7. klasse. På den måde kan tosprogede elever nemlig tage afgangseksamen i deres modersmål og få styrket deres tosprogethed.

Det skriver hun i et svar til Dansk Folkepartis børne- og undervisningsordfører Alex Ahrendtsen, der har bedt hende forklare, hvorfor hun på en konference i starten af marts fortalte, at hun vil arbejde for at gøre faget prøveberettiget.

LÆS: spørgsmål og svar (eksternt link)

Siden 2005 har det været muligt at udbyde forskellige indvandrersprog som valgfag i 8. og 9. klasse, men stort set ingen skoler har valgt at gøre det. Det ærgrer Christine Antorini, for hvis eleverne får mulighed for at videreudvikle deres eget indvandrersprog, kan de udvikle en kompetence, der kan komme dem selv, men også Danmark til gode, mener hun.

I dag er det kun Abildgårdskolen i Odense, der udbyder indvandrersprog. Her kan eleverne vælge arabisk som valgfag i 8. og 9. klasse. Men det er ikke nok, at faget kun er oprettet et sted i landet, mener ministeren, og derfor vil hun nu gøre det mere attraktivt for skoler at udbyde faget ved at gøre det til et valgfag, der går fra 7. klasse og afsluttes med en eksamen.

Jeg frygter, at det her er et forsøg på at få modersmålsundervisning ind af bagvejen igen. Man tager et skridt her og et skridt der, og lige pludselig så har vi modersmålsundervisning i folkeskolen.

Alex Ahrendtsen
Dansk Folkeparti

"Faget og dets formål er interessant. Jeg vil derfor nu kigge på, om vi kan styrke oprettelsen af valgfaget ved, at det bliver muligt at oprette det fra 7. klassetrin, og vedat det bliver muligt at aflægge prøve i sprogvalgfaget," skriver hun i svaret.

DF: Frygter at det fører til modersmålsundervisning
Alex Ahrendtsen (DF) forstår dog ikke, at ministeren vil arbejde for mere undervisning i indvandrersprog. Han mener, at lige netop disse grupper af elever halter efter i uddannelsessystemet, fordi de ikke har styr på det danske sprog.

"På mig virker det underligt at anspore dem til at dyrke deres eget sprog, når de ikke engang har styr på det danske," siger han.

Han er bange for, at opprioriteringen af indvandrersprog som valgfag er en løftestang for mere modersmålsundervisning i folkeskolen.

"Jeg frygter, at det her er et forsøg på, at få modersmålsundervisning ind af bagvejen igen. Man tager et skridt her og et skridt der, og lige pludselig så har vi modersmålsundervisning i folkeskolen," siger Alex Ahrendtsen.

Han undrer sig derudover over, at de børn, der i mange tilfælde er danske statsborgere og er født og opvokset i Danmark, skal dyrke familiens oprindelsesland.

"Mange af dem er tredjegenerationsindvandrere, og hvor længe skal man blive ved med at synes, det er i orden, at de dyrker det land, som familien engang kom fra? Det er som om, at man bliver ved med at opretholde et skel mellem "os" og "dem". Men enten er de danskere, eller også er de ikke, og vi skal altså ikke opretholde ghettoer - hverken mentalt, fysisk eller sprogligt," siger han.

Dokumentation
Indvandrersprog som valgfag
Undervisning i indvandrersprog omfatter almindelige indvandrersprog. Kommunerne kan vurdere, hvilke indvandrersprog der kan komme på tale, da undervisningen er afhængig af elevgruppen. Valgfag i et indvandrersprog kan tilbydes elever, der allerede har et grundlag i sproget og desuden et grundlag i dansk. Det kan være:
  • elever med flygtninge- eller indvandrerbaggrund

  • elever, der har boet en årrække i et af de lande, hvor sproget tales

  • og elever, der på anden vis har lært sproget.

Kilde: Ministeriet for Børn og Undervisning

Læs mere om indvandrersprog som valgfag på Ministeriet for Børn og Undervisnings hjemmeside


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00