Astrid Krag bliver socialdemokrat

PARTISKIFT: Astrid Krag har søgt om optagelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe. De seneste begivenheder i SF har overbevist hende om, at hun er socialdemokrat, oplyser hun.
Morten Øyen

SF's tidligere sundhedsminister Astrid Krag skifter til Socialdemokraterne. Det oplyser hun på Facebook. 

Beslutningen kommer, kort tid efter SF's formand, Annette Vilhelmsen, har meddelt, at hun trækker sig, og at partiet forlader regeringen. Astrid Krag har tidligere været formand for SF's ungdomsparti, og hun stillede i 2012 op som formandskandidat for SF. Her tabte hun stort til Annette Vilhelmsen.

På Facebook skriver Astrid Krag:

"Jeg har i dag søgt om optagelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe. De seneste begivenheder har gjort klart, at Socialdemokraterne nu er det parti, der bedst favner mine politiske holdninger. Politik handler først og fremmest om, hvordan man skaber et samfund i det billede man tror på," skriver Krag.

I sin meddelse gør hun det klart, at udslagsgivende for hendes beslutning er, at SF trækker sig fra regeringen.

"Jeg har været medlem i SF i mere end halvdelen af mit liv. Men når jeg ser nøgternt på diskussionerne i det parti, som er årsag til, at SF's formand nu må trække stikket for regeringsdeltagelsen, så står det helt klart: Der er ikke opbakning til at føre den form for venstreorienteret politik, jeg gik til valg på," skriver Astrid Krag.

Astrid Krag har tidligere tilhørt den gruppe i SF, som arbejdede meget målrettet på at gøre SF til et parti for "den hårdtarbejdende dansker". Mere populært blev den fløj kaldt "arbejderisterne". En meget stor del af denne fløj er nu i dag medlemmer af Socialdemokraterne. Det gælder blandt andre Thor Möger, Mathias Tesfaye, Jesper Petersen, Nanna Westerby og Emilie Turunen.

Altinget.dks politiske analytiker Erik Holstein vurderer, at Krags timing også hænger sammen med, at hun nu har mistet sin ministerpost.

"Alle Astrid Krags allierede er jo gået over til Socialdemokraterne, så på den måde er det ikke overraskende. Men jeg føler mig nu sikker på, at Astrid var blevet i SF, hvis hun fortsat havde været sundhedsminister," siger Erik Holstein.  

Dokumentation

Her kan du læse hele beskeden fra Astrid Krag på Facebook:

Jeg har i dag søgt om optagelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe. De seneste begivenheder har gjort det klart, at Socialdemokraterne nu er det parti, der bedst favner mine politiske holdninger.

Politik handler først som sidst om, hvordan man skaber et samfund i det billede man tror på. Jeg ønsker et Danmark baseret på et stærkt fællesskab. Med social retfærdighed og lighed. Et samfund hvor færre danskere ser sig sat på sidelinjen - på grund af sygdom, arbejdsløshed, ensomhed eller urimelige sociale vilkår. Socialdemokraterne er det parti, som bedst vil kunne levere den forandring.

Jeg har været medlem i SF i mere end halvdelen af mit liv. Men når jeg ser nøgternt på diskussionerne i det parti, som er årsag til, at SF's formand nu må trække stikket for regeringsdeltagelsen, så står en ting helt klart:

Der er ikke opbakning til af føre den form for venstreorienteret politik, jeg gik til valg på. Dét tager jeg konsekvensen af i dag, når jeg melder mig ud af SF.

Socialdemokraterne har gennem mere end 100 år været med til at bygge et solidarisk velfærdssamfund op - skridt for skridt - gennem progressive reformer, og partiet altid haft modet til at tage ansvaret på sig også i de svære situationer.

Det er centrumvenstres opgave at præsentere et stærkt politisk alternativ til højrefløjens projekt, som vil føre til et samfund med større ulighed, intolerance og mindre fællesskab. Den opgave kan og vil Socialdemokraterne løfte, og jeg glæder mig derfor til at fortsætte mit politiske arbejde dér.

Det er selvfølgelig med vemod, at jeg siger farvel til SF. Jeg har haft mange gode år i partiet og er stolt over at have været med til at udvikle partiet. Jeg ønsker SF - og de mange gode folk, jeg kender i partiet - alt det bedste og siger farvel uden bitterhed.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

Social- og ældreminister, MF (S)
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)