Asylsøgere bremser storstilet byudvikling

SKUFFELSE: Presset fra afviste asylsøgere, der skal frihedsberøves i Vridsløselille Statsfængsel, bremser storstilet byudvikling i Albertslund Kommune – som ellers ville bygge boliger og tiltrække børnefamilier.

Brugen af Vridsløselille Statsfængsel til asylsøgere forsinker nu kommunens storstilede byudvikling for hele området.
Brugen af Vridsløselille Statsfængsel til asylsøgere forsinker nu kommunens storstilede byudvikling for hele området.Foto: Christian Ringbæk
Erik Bjørn Møller

Flygtninge- og migrantkrisen spænder nu ben for årtiers største byudviklingsprojekt i Albertslund vest for København.

For at få plads til op mod 1.000 afviste og frihedsberøvede asylsøgere er den planlagte afvikling af Vridsløselille Statsfængsel sat i bero, og det bremser vestegnskommunens fremskredne planer om at iværksætte et storstilet byudviklingsprojekt med boliger, erhverv og uddannelse på den kæmpestore grund centralt i Albertslund.

Det store projekt skulle især tiltrække nye børnefamilier og gøre økonomien i kommunen mere bæredygtig end i dag, men alt tyder på, at det nu forsinkes i flere år, oplyser borgmester Steen Christiansen (S) til Altinget.

"Det er ikke sjovt"
”Men vi aner ikke hvor længe. Meldingen er, at det ved man ikke. Det er ikke sjovt. Det forsinker vores muligheder for at komme videre med byudviklingen ganske, ganske betragteligt,” siger borgmesteren.

Det er ikke sjovt. Det forsinker vores muligheder for at komme videre med byudviklingen ganske, ganske betragteligt.

Steen Christiansen (S)
Borgmester i Albertslund

Det har længe været planen at afvikle det gamle fængsel, der blandt andet blev verdensberømt, da adskillige fanger flygtede med hjælp fra en gummiged i 1995. Og lige så længe har kommunen arbejdet med en storstilet plan for udvikling af det store område i Albertslund Midtby.

Dobbeltbelægning i cellerne
Men i stedet for at udfase Vridsløselille i takt med byggeriet af et nyt fængsel på Falster har Kriminalforsorgen måttet efterkomme en ordre fra regeringen om at skaffe pladser til afviste asylsøgere, der skal frihedsberøves.

I Vridsløselille skal der være plads til op mod 1.000 asylsøgere. Op til 500 asylsøgere kan klares med dobbeltbelægning i cellerne, men vokser tallet yderligere, skal gymnastiksale, skure og telte også tages i brug.

Ifølge borgmester Steen Christiansen var byudviklingsplanerne så fremskredne, at der allerede lå et aktstykke klar til godkendelse i Folketingets Finansudvalg, som skulle godkende, at statens ejendomsselskab, Freja, skulle stå for de statslige interesser i udviklingsprojektet.

Største projekt i årtier
”Men tidsplanen er der skudt en hvid pil efter nu. Og det er brandærgerligt. Det er det største byudviklingsprojekt i Albertslund siden tresserne eller halvfjerdserne. Grunden ligger centralt midt i Albertslund, tæt på stationen – og fantastisk centralt i forhold til både nye boliger, erhverv og uddannelsesinstitutioner," siger Steen Christiansen.

"Det helt store potentiale består i at få bygget boliger og trukket nye børnefamilier til byen. Og samtidig vil området være med til at binde byen sammen på begge sider af Roskildevejen. Men det her betyder, at den befolkningstilvækst, som vi ellers kunne forudse, bliver forsinket nogle år,” siger borgmester Steen Christiansen.

Han udtrykker samtidig forståelse for regeringens situation og for, at alle må bidrage i den ekstraordinære situation.

”Der er ingen kommuner, der stiller sig på bagbenene over de opgaver, der stikkes ud, for der er forståelse for, at man må bidrage. Det bliver så Albertslunds bidrag, at vi får en stærkt forsinket byudvikling,” siger borgmesteren.

Men det er både trist og forkert, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, der er valgt på vestegnen.

DF: Albertslund har taget sin del
”Der er tale om en kommune, der har taget sin del og i forvejen har store integrationsmæssige udfordringer. Regeringen burde have fundet et andet sted. Det her projekt med nye boliger og kulturliv kunne jo være med til at give et tiltrængt løft på vestegnen,” siger han – og tilføjer:

”Det understreger, at hvis vi vil ændre tilstrømningen til Danmark, så skal vi ikke længere acceptere, at en asylbillet automatisk giver permanent opholdstilladelse i Danmark,” siger Kenneth Kristensen Berth.

Beslutningen om at huse de afviste asylsøgere i Vridsløselille har også skabt utilfreds blandt Albertslund-borgere – men borgmester Steen Christiansen opfordrer dem til at slå koldt vand i blodet.

”Der har i de sidste mange år siddet over 300 bandemedlemmer og hårde kriminelle, uden at det har sat sit præg på byen, så der er ingen grund til at gå i panik,” har han udtalt til Albertslund Posten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00