Atomaffald bliver på Risø i op til 50 år mere

RADIOAKTIVT: Regeringen vil beholde radioaktivt affald på Risø i yderligere 30 til 50 år. Imens vil man undersøge mulighederne for at eksportere affaldet til udlandet eller grave det ned.

Det radioaktive affald bliver opbevaret på Risø, og det kan det blive ved med i op til 50 år.
Det radioaktive affald bliver opbevaret på Risø, og det kan det blive ved med i op til 50 år.Foto: /ritzau/Tor Birk Trads
Kristoffer Kvalvik

Risø tæt ved Roskilde kan se frem til yderligere 30 til 50 år med atomaffald.

Det skyldes, at regeringen vil have forlænget opbevaringsperioden for det radioaktive affald på baggrund af en rapport fra foråret.

Regeringen er dog sikker på, at der ikke vil være en sikkerhedsmæssig fare ved forlængelsen.

”Faciliteterne på Risø skal opgraderes bygnings- og sikkerhedsmæssigt og flyttes op i terræn, så det radioaktive affald bliver opbevaret sikkerhedsmæssigt forsvarligt i den forlængede opbevaringsperiode,” skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Vi skylder fremtidige generationer, at vi ikke haster noget igennem, men bruger den tid, der skal til, for at nå frem til en sikker, langsigtet løsning.

Søren Pind (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Regeringen undersøger de forskellige muligheder for en permanent opbevaring af affaldet. En af mulighederne ville være at eksportere det til udlandet.

Graves 500 meter ned
En anden mulighed er, at man graver atomaffaldet 500 meter ned i et sikkert depot.

Det er en mulighed, som regeringen undersøger, imens affaldet ligger på Risø, dog uden held indtil videre.

”De hidtidige undersøgelser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) gør det ikke muligt at konkludere, hvor et slutdepot i 500 meters dybde kan placeres,” står der i pressemeddelelsen.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er opmærksom på de langsigtede konsekvenser, som beslutningen om atomaffaldets placering har.

”Det her er en sag, der kalder på omhu og grundighed. Vi skylder fremtidige generationer, at vi ikke haster noget igennem, men bruger den tid, der skal til, for at nå frem til en sikker, langsigtet løsning,” siger han i pressemeddelelsen.

Søren Pind indkalder nu Folketingets partier, så der kan laves en aftale om, hvad man gør med det radioaktive affald.

Tilfredshed hos SF
Hos SF er man tilfredse med regeringens beslutning om beholde affaldet på Risø.

"Beslutningen skaber tryghed i de lokale områder, hvor nedgravningen nu er opgivet. Men den giver også tryghed for resten af landet, fordi vi slipper for den bekymring, der er forbundet med at transportere atomaffald rundt på vejen," siger Pia Olsen Dyhr, Formand for SF.

Hun er dog langt fra enig i regeringens planer om eventuelt at grave affaldet ned på et senere tidspunkt.

"Vi skal ikke foretage os noget, som binder kommende generationer. Derfor fortsætter SF med at sige nej til at grave affaldet ned. Vi vil have det etableret i et mellemlager, sådan som det der allerede sker i Holland. Det er den bedste løsning," siger Pia Olsen Dyhr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00