Avisernes reaktioner på finanslovsforslaget

FINANSLOV: Flere af tirsdagens avisledere fokuserer på de taktiske perspektiver i finansministerens udspil, der også ses som et angreb på oppositionens økonomiske politik.
For første gang siden V og K kom til magten i 2001, vil regeringen i år ikke være i stand til at sikre finansloven med et rent VKO-flertal. Regeringen må nu vælge imellem en aftale med mindst en af løsgængerne eller inddragelse af det genopstandne Liberal Alliance. Derimod anses det for helt udelukket, at der kan laves et bredt forlig, der også inddrager oppositionen.

I Information giver en såkaldt "social alliance" af de tre løsgængere, Per Ørum Jørgensen, Christian H. Hansen og Pia Christmas-Møller udtryk for, at de vil forsøge at appellere til Dansk Folkeparti ved at kræve penge til de svage, ligesom DF traditionelt har gjort. "Vi vil have så mange penge til de svageste som overhovedet muligt, og derfor vil vi gøre alt for at få indflydelse på forløbet," udtaler han til Information. "Dansk Folkeparti kan vise sig at blive vores bedste venner, for vores politik ligger meget mere i forlængelse af deres, end Liberal Alliances gør," siger Per Ørum Jørgensen, der nu repræsenterer Kristendemokraterne.

I B.T anerkender politisk kommentator Helle Ib, at forhandlinger imellem de tre løsgængere og DF efter alt sandsynlighed vil være mere gnidningsfrit end ved et forhandlingsbord, hvor LA sidder med. Alligevel forudser Helle Ib, at finansloven i sidste ende vil blive vedtaget sammen med LA. Ifølge hende vil perspektiverne til, at LA efter næste valg kommer over spærregrænsen tælle højere, når regeringen skal vælge forligspartnere, eftersom finanslovsforhandlingerne så kan bruges til at teste samarbejdet mellem DF, V, K og LA, som efter alt sandsynlighed vil komme til at udgøre den blå blok efter næste valg.

Udsigt til valg
Flere aviser beretter også om, at præsentationen af finanslovsudspillet lagde op til en valgkamp og repræsenterer et direkte angreb på oppositionen.

I Politiken fremhæver politisk redaktør Mette Østergaard for eksempel, at finansminister Hjort Frederiksen under præsentationen af finansloven valgte at fremhæve udspillets meritter sammenlignet med oppositionens økonomiske forslag, og på den måde brugte opmærksomheden til at føre direkte partipolitik.

Ligeledes nævnes det i Berlingske Tidendes leder, at udspillet er blevet designet til - trods besparelser - at dele ud over en bred kam for at modarbejde venstrefløjens anklager om at regeringen straffer de svageste.

Næste folketingsvalg skal senest komme i november 2011.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00