Bald: Simon Emil det største tab siden 1920

NYT PARTI: Den radikale landsformand, Søren Bald, beklager, at Simon Emil Ammitzbøll forlod R for at danne Borgerligt Centrum.
Placeholder image
Det største tab for en radikal folketingsgruppe siden 1920. Således siger den radikale landsformand, Søren Bald, om partiformanden for det nye parti, Borgerligt Centrum, Simon Emil Ammitzbøll.
Simon Emil Ammitzbølls exit fra den radikale folketingsgruppe i efteråret er det største tab, folketingsgruppen har lidt i næsten hundrede år. Så kontant lyder meldingen fra den radikale landsformand, Søren Bald, der i dag var på Christiansborg for at overvære præsentationen af Ammitzbølls nye parti, Borgerligt Centrum.

"Set ud fra folketingsgruppens betragtning er det det største tab siden 1920, hvor Moesgaard-Kjeldsen forlod os, og var med til at fjerne grundlaget for Zahle-regeringen. Og i forhold til, da varmluftsfolkene (Naser Khader og Anders Samuelsen, red.) gik, der er det her indre blødninger, hvor det andet var et kødsår," siger Søren Bald til Altinget.dk.

Et alvorligt tab
Det er ikke kun på grund af det nære venskab mellem ham selv og Ammitzbøll, at Søren Bald stadig begræder tabet af Ammitzbøll. Og gør det i langt større grad end den gang, hvor Khader og Samuelsen forlod partiet for at stifte Ny Alliance.

"Fordi det er mere alvorligt. Simon er så dygtig. Og de andre havde det som et rent personligt projekt. Det er et politisk tab. Især fordi han nu laver et parti. Så længe han var løsgænger, kunne man måske godt have forestillet sig, at man måske havde sagt: Nå, skulle vi ikke lige finde ud af, hvordan vi kan enes," forklarer Søren Bald.

Han understreger dog, at venskabet mellem ham og Ammitzbøll fortsat er intakt, selv om Borgerligt Centrums tilbliven en gang for alle afliver spekulationen om, at Ammitzbøll en dag ville vende tilbage til den radikale folketingsgruppe, når blot han havde sundet sig lidt som løsgænger.

Set ud fra folketingsgruppens betragtning er det det største tab siden 1920.

Søren Bald, Landsformand, Det Radikale Venstre

"Men jeg vil så sige, at jeg undrer mig stadig over, at han ikke kan være med i Det Radikale Venstre," tilføjer Søren Bald, og selv om han dybest set var trist over at se sin gode ven i et andet parti end Det Radikale Venstre, så var der plads til rosende ord til den nye partiformand efter præsentationen.

Klarede præsentationen godt 
"Det synes jeg, at han klarede godt. I den situation er det jo svært. Han kan jo ikke gå ind i meget specifikke sager, men jeg synes han gav en udmærket oversigt over deres mærkesager, men vi hørte ikke noget om udenrigspolitikken eller konkret om skolepolitikken, men det kan man jo heller ikke nå, når man skal lave sådan en kort introduktion. Og jeg synes, at han svarede udmærket på de spørgsmål, han blev stillet. Man kan sige, at da de andre startede, dem jeg kalder varmluftspatruljen, Naser og Anders, der var der jo meget offentlige synspunkter, men os, der har beskæftiget os lidt med politik kunne godt se, hvor tomt projektet var," siger Søren Bald og tilføjer i den forbindelse, at han ser mere substans i Borgerligt Centrum end i det nu tidligere Ny Alliance.

Om der så er plads til det nye parti i Folketinget, har den radikale landsformand svært ved at vurdere.

"Det ved jeg sgu ikke. Der er altid plads på midten," lød det med et grin fra Søren Bald, inden han forlod virvaret af kameraer for at hilse på sine tilbageværende radikale partikammerater.

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Administrerende direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister (LA), fhv. politisk leder & MF (LA), fhv. MEP (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Søren Bald

Fhv. landsformand, Radikale Venstre, forstander, Krogerup Højskole
cand.mag. i samfundsfag og historie (Københavns Uni. 1972), lærer

Naser Khader

MF (løsgænger)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)
Se alle personer

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser