Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser

PRISSTIGNINGER: Gebyrer på foreningskonti har taget himmelflugten, og foreninger skal nu betale op til 5.000 kr. for at oprette en bankkonto. Det viser en prisundersøgelse, som Altinget har lavet. Jyske Bank er blandt de allerdyreste.

Jyske Bank er et af de pengeinstitutter, som har hævet priserne 
allermest for foreningskunder. Gebyrerne på foreningskonti er således 
steget med adskillige tusinde kroner i Jyske Bank. <br>
Jyske Bank er et af de pengeinstitutter, som har hævet priserne allermest for foreningskunder. Gebyrerne på foreningskonti er således steget med adskillige tusinde kroner i Jyske Bank.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Julie Hjerl HansenLinus Klemp

Det er blevet dyrt for foreninger at have penge i banken. I løbet af de seneste fem år har banker mangedoblet gebyrerne på foreningskonti. Det viser en prisundersøgelse, som Altinget: Civilsamfundets Videnscenter har lavet.

"Banker tjener nærmest ingen penge på en lille forening eller fodboldklub, så de hæver gebyrerne for at forsøge at maksimere deres profit eller for at forsøge helt at slippe af med foreningskunderne," siger professor på CBS, Jonas Hedman, som blandt andet forsker i bankers forretningsmodeller.

Fra gratis til mange tusinde kroner i gebyrer
Alene det at få lov til at oprette en konto i banken er blevet voldsomt meget dyrere. I løbet af de seneste fem år har over halvdelen af bankerne i undersøgelsen sat oprettelsesgebyret op, så det nu kan koste op til 5.000 kr. at oprette en foreningskonto. Og de årlige gebyrer er også steget betragteligt.

Jyske Bank er en af de banker i undersøgelsen, der har hævet gebyrerne allermest. 77-årige Palle Petersen, som er kasserer i Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet SG 100 "Marna" af Faaborg fik et chok, da han modtog et brev fra Jyske Bank om gebyrstigningerne.

Fakta
Hvidvaskloven fra 2017 stiller øgede krav til bankerne 
Med vedtagelsen af "Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme" – populært kaldet hvidvaskloven – i 2017 er pengeinstitutter blevet underlagt krav om at indhente flere oplysninger om deres kunder og om kundernes transaktioner. De skal blandt andet indhente oplysninger om identitet (navn, adresse og CPR- eller CVR-nr. eller lignende). Der skal desuden indhentes viden om formålet med forretningsforbindelsen og dens omfang samt ske en løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner. Pengeinstituttet kan dog på baggrund af en risikovurdering komme frem til, at der er tale om et lavrisikotilfælde, hvor pengeinstituttet er overbevist om, at kunden er den person, som kunden udgiver sig for at være, og at risikoen for hvidvask eller terrorfinansiering er lav. I så fald kan virksomheden lempe kravene til legitimation.

"Det var jo lige pludselig over ti procent af vores indtægter, der skulle gå til banken," siger Palle Petersen.

Forretningsdirektør i Jyske Bank Privat, Hanne Birgitte Møller, har forståelse for, at gebyrstigningerne kan virke voldsomme for små foreninger:  

"Det kan jeg godt forstå, men jeg tænker, at der, hvor de sidder i deres professionelle virke, der vil de også gerne tjene penge på det, de laver," siger hun og begrunder prisstigningerne med, at der er kommet nye regler omkring hvidvask, som gør, at bankens tidsforbrug på foreningskunder er steget.

---

Få overblik over bankernes gebyrstigninger i denne oversigt.

I Civilsamfundets Videnscenters prissammenligning kan du desuden finde den billigste bank til foreninger.

I denne Top 10 kan du se, hvor det er dyrest at oprette en foreningskonto.

Og her kan du finde gode råd til, hvad foreninger bør overveje, når de skal vælge bank.

Dokumentation

Sådan har vi lavet prisundersøgelsen
Civilsamfundets Videnscenter har stillet 65 pengeinstitutter i Danmark 12 spørgsmål. Ti af disse spørgsmål var faktuelle, prisrelaterede spørgsmål mens de to sidste var faktuelle, baggrundsrelaterede spørgsmål. Civilsamfundets Videnscenter har efter endt besvarelsestid på en uge (hvorunder der er udsendt en påmindelse) sorteret besvarelserne og udvalgt priserne på de væsentligste ydelser for foreningskunder baseret på eksperters udtalelser om, hvilke behov mindre foreninger typisk har. Alle priser, som Civilsamfundets Videnscenter bringer, er oplyst af bankerne selv og sendt til gennemsyn hos bankerne, hvor de har haft mulighed for at rette faktuelle fejl og misforståelser. Af de 65 adspurgte pengeinstitutter har 26 besvaret spørgeundersøgelsen, 3 har svaret, at de ikke tilbyder foreningskonti, og 36 banker har valgt ikke at besvare spørgeundersøgelsen. Det fremgår af prisoversigten, hvilke banker der har valgt ikke at besvare undersøgelsen, ligesom det fremgår, når banker kun har gennemført besvarelsen delvist.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00