Debat

Bedsteforældre for Asyl: Regeringen vil straffe de nyfødte børn hårdest

DEBAT: Regeringen vil med et lovforslag fratage børn af danske statsborgere retten til dansk statsborgerskab, hvis de er børn af såkaldte fremmedkrigere og fødes i et konfliktområde. Det er hård straf af børn, som ikke kan have ansvar for deres forældres gerninger, skriver Bedsteforældre for Asyl.

Regeringen bevæger sig ud på at overdrev, hvor uskyldige børns basale rettigheder krænkes, skriver Bedsteforældre for Asyl.
Regeringen bevæger sig ud på at overdrev, hvor uskyldige børns basale rettigheder krænkes, skriver Bedsteforældre for Asyl.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Arne Normann Jørgensen, Jørn Nerup og Knud Vilby
Bedsteforældre for Asyl

Kære Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Morten Østergaard

Bedsteforældre for Asyl har altid haft fokus på børnene. De er uden ansvar for den verden, de er født ind i, og de har altid krav på beskyttelse og omsorg. De har, som børnekonventionen fastslår, særlige rettigheder, herunder retten til et navn og retten til at opnå et statsborgerskab. Det gælder, uanset hvor de er født.

Derfor glædede det Bedsteforældre for Asyl, da Mette Frederiksen erklærede, at hun i særlig grad vil være børnenes statsminister. Og derfor har bedsteforældrene ført en årelang kamp blandt andet for børnene i Udrejsecenter Sjælsmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi håber, at den aftale, der nu er indgået mellem regeringen og støttepartierne, vil føre til mere end kosmetiske ændringer, og at resultatet bliver, at børnene reelt får adgang til et liv og en fremtid med reel chance for tryghed, drømme og udvikling.

Børn er uden ansvar
Børnene i Sjælsmark er ikke de eneste, der er uden skyld, men alligevel straffes for handlinger, de ikke har begået eller har ansvar for.

I sin yderste konsekvens vil et nyfødt barn miste retten til dansk statsborgerskab og blive statsløst, selv om barnets forældre og dets ældre søskende ikke på samme måde kan miste deres statsborgerskab.

Arne Normann Jørgensen, Jørn Nerup og Knud Vilby
Bedsteforældre for Asyl

Der sidder børn af danske Syrien-krigere i forfærdelige lejre i Mellemøsten, og den danske regering afviser at tage dem hjem, medmindre helt specielle forhold gør sig gældende. Deres forældre har vendt det danske samfund ryggen, men børnene er uden ansvar. Danmark har en pligt til at sikre børnenes rettigheder, men regeringen og børnenes statsminister afviser som hovedregel at hjælpe dem.

Og nu vil regeringen tage endnu et skridt i retning af at straffe børn for forbrydelser, de ikke har begået. Regeringen vil komme med et lovforslag, som vil fratage børn af danske statsborgere retten til dansk statsborgerskab, hvis de er børn af såkaldte fremmedkrigere og fødes i et konfliktområde, der er omfattet af et dansk indrejse- eller opholdsforbud.

Nyfødt barn straffes hårdere
I sin yderste konsekvens vil et nyfødt barn miste retten til dansk statsborgerskab og blive statsløst, selv om barnets forældre og dets ældre søskende ikke på samme måde kan miste deres statsborgerskab.

Med Institut for Menneskerettigheders ord: "Det nyfødte børn 'straffes' altså hårdere end forældrene og søskende for opholdet i et forbudt område; et ophold, det nyfødte barn dårligt kan siges selv at være skyld i."

Instituttet fastslår, at forslaget vil ramme nyfødte børn meget hårdt på grund af noget, der kan være en tilfældighed – nemlig fødestedet.

Forslaget er formentlig i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention, med Børnekonventionens artikel 7 om et barns ret til statsborgerskab og med Europarådets Statsborgerretskonvention. Men det anfægter ikke børnenes danske regering.

Ikke normal politik
Forståelsespapiret mellem regeringen og SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre har givet jer og jeres partier mulighed for at påvirke regeringen, blandt andet med aftalen om at flytte børnene ud af Sjælsmark. Men det er åbenbart, at regeringen vil gennemføre en række andre beslutninger med stemmer fra andre partier i Folketinget. Herunder lovforslaget, som vil straffe nyfødte.

Statsministeren fremhæver, at regeringen står frit. Og det danske folkestyre fungerer ofte sådan, at en regering kan overleve med forskellige flertal. Det er det normale.

Men vi skriver til jer tre partiledere, fordi det her ikke er normalt. Regeringen bevæger sig ud på at overdrev, hvor uskyldige børns basale rettigheder krænkes. Som professor emerita, dr.jur. Eva Smith har skrevet i et indlæg i Politiken: "Hvordan kan regeringen foreslå, at et spædbarn efterlades uden beskyttelse i et krigshærget område?"

Det er ikke normal politik eller et normalt politisk forslag. Det er et forslag, der i den grad bryder med grundlæggende menneskelige værdier og med de allermindste menneskers grundlæggende rettigheder.

SF, Radikale og Enhedslisten er regeringens parlamentariske grundlag. Kan I leve med dette svigt af grundlæggende værdier og stadig være de partier, der garanterer regeringens liv? Eller vil I trække en streg i sandet?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024