Bent Hansen om fusionskollaps: Mest synd for borgerne

FUSER: Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), forventer ikke nye fusionsforsøg mellem KL og Danske Regioner i løbet af det næste årti. Samtidig giver han sine bud på, hvorfor modstanden i KL var større en ventet.

Ole Nikolaj Møbjerg ToftCecilie Gormsen

Planerne om en fusion mellem KL og Danske Regioner er nærmere smidt i skraldespanden end de er lagt dybt ned i en skrivebordsskuffe. I hvert fald hvis man spørger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

Tidligere på måneden besluttede et flertal på KL’s generalforsamling i Aalborg at udsætte undersøgelserne af en mulig fusion med Danske Regioner efter måneders forarbejde. 

”Enten så går man helhjertet ind i fusionsplanerne, ellers så går man slet ikke. Og derfor så har vi også i Danske Regioners bestyrelse været helt enige om at melde ud, at vi betragter projektet med at fusionere Danske Regioner og KL som dødt,” siger Bent Hansen.

Han tror ikke på, at en eventuel afklaring af regionernes fremtid efter et folketingsvalg vil ændre holdningen hos fusions-modstanderne i KL.

”Om fusionsplanerne kommer op igen om ti år, det vil jeg ikke sige noget om. Men jeg tror ikke, det bliver mens, jeg er formand,” siger Bent Hansen.

Derfor sagde kommuner nej til fusion
Bent Hansen var overrasket over kommunernes beslutning om at udsætte undersøgelsen om den mulige fusion, fordi hele KL’s bestyrelse, med undtagelse af ét enkelt medlem, indledningsvist var enig i fusionsplanerne. Han tror, at modstanderne har haft flere forskellige dagsordner.

"Udover at nogle kommer fra partier, som ønsker regionerne nedlagt, var andre kritiske over for den interne proces om fusionen i KL. De ønskede mere tid. Der var også kritikere, som frygtede, at de små kommuners stemme ville drukne i en ny organisation," siger Bent Hansen og peger på, at fusionen skulle nedbryde nogle af de overgange, som borgerne oplever i det offentlige.

Så det er ikke regionerne, men borgerne, som det er mest synd for?                                                 

"Ja, fordi problemerne med overgangene mellem den regionale sundhedssektor, det primære sundhedsvæsen og privatsektoren har reddet os som en mare i årevis. Nu vil KL og Danske Regioner fortsat lancere hvert sit sundhedsudspil, hvor vi så fremhæver der, hvor vi mener, vi er bedst. I en paraplyorganisation ville vi være tvunget til at sætte os ned for at finde fælles svar på problemerne,” siger Bent Hansen.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed her (kræver abonnement)

Dokumentation

Skeptikernes ændringsforslag på Kommunalt Topmøde 2015, der blev vedtaget med stemmerne 255 mod 248

"Det foreslås, at KL afventer det kommende folketings afklaring af regionernes fremtid, før der tages stilling til at fortsætte undersøgelserne af grundlaget for en eventuel fusion mellem KL og Danske Regioner. Indtil da skal KL arbejde for et styrket samarbejde mellem KL og Danske Regioner."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)









0:000:00