Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Ellemanns største fejl var at insistere på Støjberg som næstformand

Jakob Ellemann skulle aldrig have valgt Inger Støjberg som sin næstformand i Venstre. Det så godt ud på papiret, men nu kan enhver se, at det var katastrofalt. 

Jeg kan sige med rette, at valget af Inger Støjberg som næstformand var hans største fejl, for det var mig, der på landsmødet holdt anbefalingstalen for modkandidaten, Ellen Trane Nørby, som fik næsten 25 procent af stemmerne, skriver Bertel Haarder.
Jeg kan sige med rette, at valget af Inger Støjberg som næstformand var hans største fejl, for det var mig, der på landsmødet holdt anbefalingstalen for modkandidaten, Ellen Trane Nørby, som fik næsten 25 procent af stemmerne, skriver Bertel Haarder.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg hørte til dem, der troede på Jakob Ellemann-Jensen og holdt af ham. Jeg var meget glad for hans ordentlighed, regelrethed og humor og var sikker på, han nok skulle vende Venstres nedgang til gradvis fremgang.

Hans far, Uffe Ellemann-Jensen, startede ligesom Jakob Ellemann-Jensen med et katastrofalt valgnederlag, hvor Venstre fik 10,5 procent, langt under Jakobs resultat på 13,3 procent. Det var dengang, Uffe Ellemann-Jensen på valgaftenen blev mødt af den næsvise tv-journalist Mette Fugl med spørgsmålet: ”Du blev valgt til formand, for at du skulle sælge billetter – var det ved udgangen?”.

Nedgangen var en kæmpe skuffelse for Uffe, men han holdt ved, og han kom jo mildest talt igen, selv om han aldrig blev statsminister.

Det bliver Jakob så heller ikke.

Det var efter min mening rigtigt, hvad Jakob gjorde, da han gik ind i SVM-regeringen. Men det var ikke klogt at være så kategorisk før valget og totalt afvise Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Jakob kan nu indtage sin plads blandt alle de dygtige tidligere Venstre-formænd.

Bertel Haarder

Det kan enhver se i bagklogskabens klare lys. Men hans undskyldning kan være, at det jo var en helt anden regering, der kom ud af det, og ikke en fortsættelse af den foregående Mette Frederiksen-regering.

Hans største fejl var efter min mening, at han insisterede på, at Inger Støjberg, der dengang stadig var medlem af Venstre, skulle være hans næstformand. Det så godt ud på papiret. Det forenede land og by og øst og vest. Det var spindoktorernes drøm. Men nu kan enhver se, at det var katastrofalt.

Det kan jeg sige med rette, for det var mig, der på landsmødet holdt anbefalingstalen for modkandidaten, Ellen Trane Nørby, som også er jyde, fra Lemvig og valgt i Sønderborg – og som var en stjerne på den politiske himmel. Hun fik næsten 25 procent af stemmerne trods ledelsens anbefaling af Støjberg.

Læs også

Måske kunne Jakob Ellemann-Jensen have brugt regeringsdannelsen til at hente hende – og måske Tommy Ahlers, Søren Pind og Kristian Jensen – ind som ministre.

De er alle savnet, men det ville nok have skabt surhed hos de gruppemedlemmer, der blev på deres post og kæmpede frem for – som dem - at forlade skuden.

18. november kommer der på Venstres Landsmøde en demokratisk afgørelse af, hvem der skal afløse Jakob Ellemann-Jensen, og så holder vi en stor fest om aftenen! Vi er gode til begge dele.

Sangen er skrevet. Livet går videre, og Jakob kan nu indtage sin plads blandt alle de dygtige tidligere Venstre-formænd.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00