Besparelser rammer Fødevarestyrelsen

SLANKEKUR: Økonomiske besparelser får nu Fødevarestyrelsen til at skære i antallet kontrolbesøg og mindske antallet af medarbejdere. Dansk Folkeparti frygter, at det kan gå ud over kvaliteten.
Færre medarbejdere og færre kontrolbesøg. Det bliver konsekvensen af de besparelser, som Fødevarestyrelsen snart skal igennem.
Færre medarbejdere og færre kontrolbesøg. Det bliver konsekvensen af de besparelser, som Fødevarestyrelsen snart skal igennem.
Per Bang Thomsen
Fødevarestyrelsen skal på økonomisk slankekur, og det kommer både til at påvirke antallet af medarbejdere og fødevarekontrollen rundt om i landet. Det bekræfter Esben Egede Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen, over for Altinget | Fødevarer.

"I forbindelse med besparelserne vil der være nogle opgaver, som falder bort, og antallet af medarbejdere i styrelsen vil på sigt blive mindre. Det har været forbi fødevareministerens (Mette Gjerskov (S), red.) bord, og efter min vurdering er vi nået i hus med de planlægningsmæssige og økonomiske spørgsmål," siger Esben Egede Rasmussen, som snart vil komme med en officiel melding om besparelserne.

"Der er kun nogle ganske få detaljer, som stadigvæk mangler at falde på plads," siger han.

Ingen afskedigelser på vej
Besparelserne er den del af de femprocents-besparrelser, som alle ministerier og styrelser blev pålagt i sommeren 2011. Det var den daværende VK-regering, som indførte dem, men den nuværende regeringskoalition valgte at videreføre besparelserne, da den kom til magten i september 2011.

Læs: Alle ministerier skal spænde livremmen ind

Fakta

Om Fødevarestyrelsen:

Fødevarestyrelsen er en del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og tager sig af regler på veterinær- og fødevareområdet.

Styrelsens opgave er at sikre, at reglerne bliver overholdt via vejledning og via kontrol med fødevarer, landets slagterier og veterinære forhold.


Kilde: www.foedevarestyrelsen.dk

Ifølge Altinget | Fødevarers oplysninger vil besparelserne i Fødevarestyrelsen blandt andet medføre, at man på nogle bestemte områder vil skære i antallet kontrolbesøg. Man vil derimod prøve at målrette besøgene, og det vil eksempelvis betyde, at en række virksomheder ikke længere skal kontrolleres på samme måde, som det sker i dag. Hvilke virksomheder og områder har man endnu ikke fået på plads endnu.

Der er heller ingen oplysninger om, hvor stor medarbejderstaben skal være i fremtiden. Esben Egede Rasmussen understreger dog, at der ikke er nogle planer om en ny afskedigelsesrunde i Fødevarestyrelsen.

Vi regner med, at vi kan tilpasse os besparelserne ved naturlig afgang, og det vil komme til at ske i år og næste år.

Esben Egede Rasmussen
Direktør i Fødevarestyrelsen

Sidste år blev 65 medarbejdere nemlig afskediget i forbindelse med en større effektiviseringsproces, og det gik blandt andet ud over kontrolafdelingerne og laboratorierne, der måtte vinke farvel til henholdsvis 14 og 20 fuldtidsmedarbejdere. Derfor har meldingen fra medarbejderne været, at de ikke ville kunne fastholde det nuværende antal kontrolbesøg, hvis der blev skåret mere i medarbejderstaben.

"Vi regner med, at vi kan tilpasse os besparelserne ved naturlig afgang, og det vil komme til at ske i år og næste år," siger Esben Egede Rasmussen til Altinget | Fødevarer.

DF: Frygter forringelser
Besparelserne har været under vejs igennem længere tid, og Esben Egede Rasmussen frygter derfor ikke, at det vil forringe kvaliteten af styrelsens kontrol.

"Der er jo ikke tale om generelle nedskæringer i styrelsens arbejde. Vi har derimod prioriteret, hvor man kan spare, uden at det går ud over kvaliteten," siger han og henviser til, at antallet af kontrolbesøg generelt er faldet siden 2007, hvor det første fødevareforlig blev indgået.

Her var Dansk Folkeparti en af de skarpeste kritikere af den daværende kontrol, og partiets fødevareordfører, René Christensen, er heller ikke ubetinget begejstret for de besparelser, der er på vej. Selv om han er enig i de overordnede sparelinjer fra fødevareministerens side, så er der stadigvæk en række detaljer, som skal forhandles på plads, før han vil sige god for det.

"Jeg vil ikke sætte fødevaresikkerheden over styr, og jeg frygter, at det er det, som vil ske, hvis vi ikke får lavet en afbalanceret forslag," siger René Christensen, der nu vil tage emnet op, næste gang der er møde i forligskredsen.

"Jeg mener, at kontrollen skal evalueres en gang om året. På den måde kan vi vurdere, om de beslutninger, vi ender med at tage, også virker. For det er ufattelig vigtigt, at vi har styr på fødevaresikkerheden," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Esben Egede Rasmussen

Statskonsulent for fødevarer og miljø, Ambassaden i London, kommende direktør for Mejeriforeningen i Bruxelles
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00