Debat

Biavlere: Engelbreth useriøs i sin fremstilling af dræberhonningbier

REPLIK: Rune Engelbreth udpeger avlede honningbier til at være en trussel mod naturens vilde bier. Det er både absurd og forkert, skriver Danmarks Biavlerforening, der ikke mener, at debattøren har sine videnskabelige argumenter i orden.

Foto: Ritzau/Drozd Lund Steen
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Graaskov
Formand, Danmarks Biavlerforening

At honningbier gør naturen gold er en absurd og fuldstændig udokumenteret påstand – heldigvis.

Honningbier, vilde bier og en række andre insekter udfører et for naturen livsvigtigt arbejde med at sikre en effektiv bestøvning, så planterne kan danne frø og frugt.

Det er en opgave, som kræver en indsats fra alle gode kræfter, og der er hårdt brug for alle insekter, som kan bidrage hertil.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Rune Engelbreth Larsen er med god grund fascineret af naturens mange vidunderlige foreteelser.

Desværre har denne fascination medført en udpræget mangel på proportionssans. Rune Engelbreth Larsen fremsætter en nærmest endeløs række af fuldstændigt vanvittige, absurde og udokumenterede påstande i et debatindlæg på Altinget.

Rune Engelbreth Larsen er med god grund fascineret af naturens mange vidunderlige foreteelser. Desværre har denne fascination medført en udpræget mangel på proportionssans. 

Knud Graaskov
Formand, Danmarks Biavlerforening

Honningbier er en naturlig del af insektbestanden
For eksempel påstår Rune Engelbreth Larsen, ”at bistader med honningbier ikke er en del af naturen”.

Må jeg i al stilfærdighed gøre opmærksom på, at honningbierne har levet på jorden i over 100 millioner år. Ikke i bistader naturligvis, men bl.a. i hule træer.

Honningbierne er ligeså naturligt forekommende i den danske natur som alle de vilde bier og har sammen med andre insekter været med til at udvikle og berige den mangfoldige natur, som vi alle ønsker det bedste for.

Nye undersøgelser foretaget af Aarhus Universitet viser, at hvor der er mange honningbier, er der også mange vilde bier – og omvendt.

Dette resultat peger på, at det er kvaliteten af det omkringliggende miljø, som er afgørende for, hvor mange bier, der kan finde et livsgrundlag.

Er der mange bier, skyldes det, at fødegrundlaget er stort, dvs. at insekterne har adgang til et stort og varieret udvalg af blomster, buske og træer fra forår til efterår. Og netop i naturområder er der derfor behov for såvel honningbier som vilde bier.

Engelbreth opstiller falske modsætninger
Der er generelt mangel på bestøvere i Danmark. Et mangelfuldt fødegrundlag, blandt andet på grund af de store monokulturer og den massive anvendelse af sprøjtegifte, har reduceret den mangfoldighed af blomstrende vækster, som honningbier, vilde bier og alle øvrige insekter er afhængige af.

Hertil kommer for de vilde biers vedkommende en stor mangel på egnede levesteder. Desværre hjælper insekthoteller ikke meget på det problem, da de fleste vilde bier lever og formerer sig i jorden.

Rune Engelbreth Larsen opstiller en falsk modsætning, når han udpeger honningbierne til at være en trussel mod de vilde bier.

Honningbier og vilde bier er på godt og ondt i samme båd. Udsat for de samme trusler fra en ensidig landbrugsproduktion under omfattende anvendelse af giftige bejdsemidler og sprøjtegifte. Men honningbier og vilde bier drager også alle fordel af en sund og varieret natur.

At udpege honningbier som en trussel for vilde bier er udtryk for en helt enestående proportionsforvrængning. Det er ødelæggende, at fokus flyttes fra den egentlige årsag over på den påståede konkurrence, som der ikke er videnskabeligt belæg for.

Vil man de vilde bier, honningbierne og andre bestøvende insekter det godt, skal der i stedet fokuseres på at skabe et fødegrundlag og egnede redesteder uden massiv anvendelse af sprøjtemidler – ikke kun i nationalparker, men i hele landet.  

Danske biavlere bidrager efter bedste evne til at opretholde en mangfoldig natur.

Økologisk honningproduktion vil næppe øge antallet af honningbier i Danmark – desværre, da flere bier vil være et godt bidrag til at sikre en mangfoldig natur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Engelbreth Larsen

Medlem af Repræsentantskabet og Naturfagligt Udvalg, Danmarks Naturfredningsforening, forfatter, foredragsholder, naturfotograf og digter
cand.mag. i idéhistorie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00