Bidens topdiplomat på besøg i Europa for at rydde op efter Donald Trump

Ny fremdrift til Nato, advarsler til Rusland og genoplivning af aftaler om både klima og Irans atomprogram er på dagsordenen for den nye amerikanske udenrigsministers besøg i Bruxelles.

USA's nye udenrigsminister, Antony Blinken, taler fransk og kender Europa godt. 
USA's nye udenrigsminister, Antony Blinken, taler fransk og kender Europa godt. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Når Antony Blinken tirsdag og onsdag er til ministermøde i Nato og møder topchefer fra EU, så er der tale om det første fysiske møde i Bruxelles med præsident Bidens nye amerikanske regering.

Samtidig forventes udenrigsminister Blinkens møder og budskaber at markere et skarpt brud med den aggressive og konfrontatoriske stil, som det transatlantiske samarbejde har lidt under i løbet af de seneste fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus.

Det amerikanske udenrigsministerium har på forhånd varslet, at Antony Blinken kommer til Europa med den klare mission at klinke skårene i opløbet til et transatlantisk topmøde med Joe Biden selv i løbet af sommeren.

”Vi ved, at vi er stærkere, og at vi bedre kan klare udfordringer i fællesskab. Vi vil modernisere vores alliancer og om nødvendigt reparere dem for at kunne håndtere den verden, vi står over for,” siger Philip Reeker, der er viceudenrigsminister med ansvar for europæiske forhold.

Ifølge amerikanske briefinger i de seneste dage skal Antony Blinken diskutere Afghanistan, cybersikkerhed, kampen mod terrorisme og Vestens anstrengte forhold til både Kina og Rusland, når han mødes med udenrigsministrene fra de andre Natolande.

Skarp kritik af Ruslands præsident
Ikke mindst forholdet til Rusland er meget ophedet, efter at Joe Biden på amerikansk tv har betegnet den russiske præsident, Vladimir Putin, som en ”dræber” med henvisning til mordforsøget på oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Putin afviser alle anklager om, at hans sikkerhedsstyrker skulle have været indblandet i giftattentatet, lige som han affejer nye anklager i en amerikansk efterretningsrapport om russisk indblanding i USA’s præsidentvalg.

På den baggrund har Antony Blinken signaleret, at han ønsker en ”klarsynet” diskussion med sine Nato-allierede om den russiske ”udfordring” og de ”kontroversielle elementer” i forholdet til Moskva.

Også den vestlige forsvarsalliance generalsekretær, nordmanden Jens Stoltenberg, omtalte mandag den russiske leder i skarpe vendinger.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00