Om  
Ulla Thorbjørn Hansen
Rasmus Nøjgaard

Bispevalg afgjort: Første kvindelige biskop i Roskilde Stift

Provst i Slagelse Ulla Thorbjørn Hansen bliver ny biskop over Roskilde Stift. Hun vinder bispevalgets anden runde over sognepræst Rasmus Nøjgaard. Ulla Thorbjørn Hansen bliver nummer 65 i rækken af biskopper i Roskilde og den første kvinde på posten.

Ulla Thorbjørn Hansen vinder bispevalget i Roskilde Stift. Hun bliver den første kvinde på posten som biskop.
Ulla Thorbjørn Hansen vinder bispevalget i Roskilde Stift. Hun bliver den første kvinde på posten som biskop.Foto: Rune Hansen/Roskilde Stift
Simon Engell Kjøller

Ulla Thorbjørn Hansen vinder bispevalget i Roskilde Stift og bliver dermed nummer 65 i rækken af biskopper i det 1000 år gamle stift.

Det meddeler Roskilde Stift på sin hjemmeside.

"Jeg er meget glad og taknemmelig og rørt. Overvældet og ydmyg over for den opgave, der venter mig nu. Det er en stor og vigtig opgave," sagde hun da afgørelsen stod klar.

Ved bispevalgets første valgrunde i maj opnåede ingen af de fire kandidater de 50 procent af stemmerne, som det kræver for en kandidat at vinde i første valgrunde. Derfor gik Ulla Thorbjørn Hansen og Rasmus Nøjgaard videre til anden runde.

Stemmerne fordelte sig så Ulla Thorbjørn Hansen fik 818 stemmer mens Rasmus Nøjgaard fik 709 stemmer. 79 stemte blankt. I alt stemte 1604 til valget, hvilket svarer til 81,2 procent af de stemmeberettigede.

"Jeg vil som biskop i Roskilde gøre mit ypperste for at leve op til den tillid som er mig betroet. Jeg vil måles på, om jeg lykkedes med at sørge for, at folkekirken er en sjælesorgens kirke, som ingen er i tvivl om er der for dem. Og at det lokale styre står styrket. Jeg vil også være kendt for at skabe en tryg arbejdsplads med et trygt og stærkt arbejdsmiljø," sagde Ulla Thorbjørn Hansen.

Ulla Thorbjørn Hansen er provst i Slagelse Provsti, sognepræst i Sct. Peders-Havrebjerg Pastorat og ledende beredskabspræst.

Hun overtager posten efter Peter Fischer-Møller, som har været biskop i Roskilde siden 2008.

Bispevielsen finder sted søndag 4. september 2022 i Roskilde Domkirke.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Thorbjørn Hansen

Biskop, Roskilde Stift, forfatter
cand.theol. (Københavns Uni. 1996), bankuddannet (Danske Bank 1985-90), master i Sjælesorg, Ledelse og krisehåndtering (Københavns Uni. 2016)

Rasmus Nøjgaard

Sognepræst, Sankt Jakobs Kirke
cand.theol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00