Analyse af 
Jakob Nielsen

Blå blok er brudt sammen – er det tid til et bredt flertal med S, V og DF?

ANALYSE: Uanset hvem der vinder næste valg, drømmer topfolk i de tre største partier om, at de tilsammen kan komme til at udgøre en stabil og resultatorienteret akse i dansk politik.

Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Jakob Nielsen

EN AFTEN for nogle måneder siden var en hel flok af Danmarks bedste bladtegnere samlet til middag på en af Københavns gode restauranter.

De kunne ikke undgå at bemærke det par, der sad ved et bord i restauranten i tæt samtale – og som stadig sad der, da bladtegnerne gik nogle timer senere.

Det var Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, der gennemførte en lang tête-à-tête på en restaurant, der er kendt for at få besøg af mange mediefolk.

STÆVNEMØDET I FULD offentlighed var selvsagt en provokation – ikke mindst fordi det fandt sted, netop som DF og VLAK-regeringen var dybt optaget af besværlige forhandlinger om bilafgifter, finanslov og den endnu større pakke, som kuldsejlede så dramatisk i denne uge.

Realiteten er, at strategerne i alle landets tre største partier er på udkig efter nye alliancer, som kan gøre deres liv lidt nemmere efter et valg. 

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Derfor sporer man næsten en lille ærgrelse hos topfolk i Socialdemokratiet over, at der ikke dukkede en eneste satiretegning op efter det lille optrin.

For der var selvfølgelig en mening med provokationen: Den skulle sende et signal om et politisk opbrud. Et opgør med den traditionelle opdeling i rød og blå blok.

DET ER EN fortælling, som Frederiksen og Thulesen Dahl har dyrket gennem længere tid med stort anlagte dobbeltinterview og fælles optræden i Cirkusbygningen for at fejre, at de sammen havde forpurret regeringens planer om at hæve pensionsalderen.

Og det er en fortælling, som Kristian Thulesen Dahl satte ekstra skub på, da han i søndags i et stort interview med Jyllands-Posten reelt aflyste de planlagte forhandlinger om skat og udlændinge.

“Min erkendelse er, at det ikke kan nytte, at dansk politik er styret af det, som jeg definerer som fløjpartier,” sagde DF-formanden.

Hans definition af fløjpartier er partier som Liberal Alliance og Alternativet.

I stedet pegede han på et moderne reformflertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre.

“Derfor vil jeg gerne intensivere en udvikling, hvor det ikke er blå mod rød. En udvikling, hvor det er muligt, at f.eks. Venstre og DF i regering laver flertal med S. Eller omvendt: hvis S måske kører alene og så laver flertal med Venstre og DF,” sagde Thulesen Dahl.

Dermed har han meget klart tegnet op, hvordan han ser den parlamentariske situation efter næste valg: Enten danner Venstre en regering med Dansk Folkeparti. Eller også danner Socialdemokratiet en regering alene. Og i begge tilfælde skal de tre partier, som i dag er de tre største i Folketinget, finde sammen om brede løsninger.

Spørgsmålet er, om Thulesen Dahls drømmerier er ren fantasi, eller om der rent faktisk er opsejling til et bredt samarbejde hen over midten i dansk politik? 

SPØRGER MAN i Socialdemokratiet, har det brede samarbejde mellem de tre partier faktisk allerede leveret resultater.

Det var netop Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, der sammen med daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) indgik den aftale, der i efteråret 2015 afsluttede fem års krig om dagpengeperioden.

Det var de samme partier, der indgik aftaler om planlov, boligskat, beskatning af olien i Nordsøen og afskaffelse af PSO-afgiften. Masser af konkret politik.

Med polemiske smil om læben peger S-kilder på Christiansborg på, at Lars Løkke Rasmussens (V) problemer først begyndte, da han smed Socialdemokratiet ud og forsøgte at lave politik med sit eget parlamentariske grundlag.

I VENSTRE er det ikke nogen god uge at foreslå et bredt samarbejde, der omfatter Dansk Folkeparti.

Tværtimod er der i folketingsgruppen en udbredt irritation over støttepartiet, der ikke bliver opfattet som udpræget støttende. Og der er en tilsvarende lettelse over, at foden blev sat ned i forhold til kravet om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som ville kollidere med menneskerettighederne.

Sidste år diskuterede Venstres folketingsgruppe, om det ville være en idé at indgå et nationalt kompromis om udlændingepolitikken med Socialdemokratiet. Idéen blev hældt ned ad brættet, men det er ikke sikkert, den ville blive afvist lige så skråsikkert, hvis diskussionen kom igen i dag.

I kredsen omkring statsministeren har man gennem længere tid kunnet høre en træthed over, at alle diskussioner om dansk politik starter og slutter med at handle om udlændinge.

Ikke desto mindre følte statsministeren sig nødsaget til at holde en nytårstale, der ikke handlede om andet.

Skal Venstre ud af den dynamik, får man brug for Socialdemokratiet.

SÅDAN EN tilnærmelse kommer ikke på denne side af et valg. Dels fordi Venstre er bundet op på et andet projekt. Dels fordi det personlige forhold mellem topfolkene i de to partier ikke er særlig godt.

Men efter et valg vil Venstres formand – som meget vel kan være en anden – næppe se passivt til, mens Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl fortsætter deres affære.

Realiteten er, at strategerne i alle landets tre største partier er på udkig efter nye alliancer, som kan gøre deres liv lidt nemmere efter et valg. Og fra hver deres udgangspunkt ser de muligheder i det brede flertal mellem S, V og DF.

De kommer ikke til at gå i regering sammen. Og de kan få svært ved at blive enige om skat, beskæftigelse, EU og mange andre emner.

Men finder de sammen, repræsenterer de til gengæld en bredde, der mindsker alle de mindre partiers betydning.

Det er værd at holde øje med, hvem der sidder henne i hjørnet på de københavnske restauranter i den kommende tid.

 

Læs også

 Jakob Nielsen er chefredaktør på Altinget. Følg ham på Twitter her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00