Blå vælgere imod energiaftale

MÅLING: Et flertal af Lars Løkke Rasmussens vælgere er modstandere af den netop indgåede brede energiaftale. Det gør indtryk, men aftalen er god, siger Venstre. LA mener, vælgerne gennemskuer, aftalen var en fejl.
Et flertal af de vælgere, som ønsker Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, er imod energiaftalen.
Et flertal af de vælgere, som ønsker Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, er imod energiaftalen.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Da Lars Løkke Rasmussen lod sit parti indgå i regeringens energiaftale, skete det uden opbakning fra sine vælgere. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Målingen viser, at kun godt 36 procent af de vælgere, som foretrækker Lars Løkke Rasmussen som statsminister er tilhængere af energiaftalen. Modsat er over 52 procent af de blå vælgere imod aftalen, der skal sikre en grønnere elproduktion i Danmark.

Og det gør indtryk hos Venstre, hvis egne vælgere er helt på linje med den samlede blå bloks. Partiet står dog fast på, at det var rigtigt at indgå aftalen, og at den er god.

"Vi vidste på forhånd, at det var en dyr aftale. Men vi mener, det er den rigtige aftale på længere sigt, fordi den giver en investeringssikkerhed, der gør, at vi får investeringer i en nødvendig energiomstilling i Danmark," siger Venstres gruppeformand Kristian Jensen.

LA: Vælgerne er kloge
Aftalen kommer til at koste 3,5 milliarder kroner ekstra i afgifter i 2020, og det er en alt for høj pris, lyder det fra Liberal Alliance. Partiets formand Anders Samuelsen er glad for, at de borgerlige vælgere ikke støtter op om aftalen.

Fakta
22. marts indgik regeringen, Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti en energiaftale, som skal række frem til 2020. Eneste parti der står udenfor aftalen er Liberal Alliance.

Hovedresultater af aftalen:

- Med initiativerne bliver CO2-udledningen i 2020 34 pct. mindre end niveauet i 1990.
- Energiforbruget vil falde med 12 pct. i 2020 i forhold til 2006
- 35 pct. af vores energi vil komme fra VE i 2020 og 49,5 pct. fra vind

Omkostninger:

En gennemsnitlig husholdning skal i 2020 betale 1300 mere for energien. Virksomhederne skal betale 200 k. pr. ansat. Og den samlede regning bliver på 3,5 mia. kr. i 2020.


Kilde: Klima- og energiministeriet

"Jeg synes det er overraskende positivt, at så mange har gennemskuet, at det var en fejl at lave den aftale," siger Anders Samuelsen, hvis parti er det eneste, som står uden for energiaftalen.

Det meget brede forlig har nemlig gjort, at der har været meget lidt debat omkring aftalen. Og særligt Venstre her ikke ønsket at debattere aftalen, fortæller partiformanden. 

Vi har sagt hele vejen igennem, at det ikke må være dyrere at være dansker. Men jeg mener ikke vi har stukket vælgerne noget som helst under stolen.

Kristian Jensen
Gruppeformand, (V)

"Venstre har nægtet at stille op til debat hver eneste gang. De vil ikke snakke om energiaftalen. For dem gælder det om at få det pakket væk så hurtigt som muligt, fordi de nok har kunnet fornemme, at deres vælgere er kraftigt imod aftalen. Og det viser tallene jo også," siger Anders Samuelsen.

V: Vi gjorde aftalen billigere
Venstre vil dog gerne stå ved aftalen, som man selv gerne tager æren for blev billigere end det udkast på 5,6 milliarder kroner, som regeringen kom med før jul.

"Jeg tror mange af vores vælgere har lagt mærke til de gange, vi nævnte, energiaftalen var for dyr, og det, ved vi, er årsagen til, den blev markant billigere end regeringens udspil," siger Kristian Jensen.

Men I har jo flere gange lovet, det ikke må blive dyrere at være dansker. Er I ikke med til det nu?

"Vi har sagt hele vejen igennem, at det ikke må være dyrere at være dansker. Men jeg mener ikke vi har stukket vælgerne noget som helst under stolen. Vi har på forhånd sagt, at hvis man stemte på os, så fik man en energiaftale til 3,6 milliarder kroner. Det får man også nu, selvom den er lidt anderledes på indhold og finansiering," siger Kristian Jensen.

LA: Venstre blev narret
Liberal Alliance forstår dog ikke helt Venstres tolkning af, hvornår det godt må være dyrere at være dansker. Partiet giver heller ikke meget for, at Venstre fik regeringen til at gøre energiaftalen billigere over flere omgange. Det var blot en del af regeringens plan, mener partiformanden.

"Venstre solgte sig helt sikkert for billigt. Regeringen fik det, den kom efter - den startede bare med at sætte prisen noget højere, fordi den vidste den skulle give noget," siger Anders Samuelsen.

Samtidig er Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti blevet bundet til en aftale med regeringen og Enhedslisten helt frem til 2020, og kan derfor ikke ændre på regningen til danskerne efter næste valg uden accept fra SF og Enhedslisten.

"Det er ret voldsomt og en meget høj pris at betale. Ikke bare for Venstre og Konservative, men i høj grad for danskerne," siger Anders Samuelsen.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Regeringen har indgået et energiforlig, som skal sikre en grønnere el-produktion, der sænker den danske udledning af CO2 med 34 procent. Prisen for at opnå det bliver i 2020 ca. 1.300 kr. om året for en gennemsnitlig husholdning. Er du tilhænger eller modstander af dette energiforlig?

Er du tilhænger af energiaftalen?  AlleRød blok  Blå blok   
 Tilhænger51,2 %68,9 %36,7 % 
 Modstander35,8 %17,2 %52,5 % 
 Ved ikke13,0 %13,9 %10,8 % 
 Total100 %100 %100 %  N 1214 

"Rød blok" er de vælgere, der har svaret de foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister, mens "Blå blok" er alle de vælgere, der har svaret de foretrækker Lars Løkke Rasmussen som statsminister.
Meningsmålingen er foretaget på nettet af A&B Analyse på basis af 1214 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 29/3 til 3/4.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00