Debat

Børne-ngo’er i opråb: Kampen mod profit kan lukke de bedste socialtilbud

DEBAT: Det er dybt bekymrende, at forhandlingerne om profitregulering på det sociale område ikke har et tilstrækkeligt fagligt grundlag. Forhandlingerne bør udskydes, så et entydigt fokus på profit ikke går udover udsatte børn og unge, skriver Rasmus Kjeldahl og David Adrian Pedersen.

Det er afgørende for kvaliteten på tværs af det sociale område, at kommunerne kan vælge blandt mange forskellige tilbud til de udsatte, skriver Rasmus Kjeldahl og David Adrian Pedersen. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)<br>
Det er afgørende for kvaliteten på tværs af det sociale område, at kommunerne kan vælge blandt mange forskellige tilbud til de udsatte, skriver Rasmus Kjeldahl og David Adrian Pedersen. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl og David Adrian Pedersen
Hhv. direktør i Børns Vilkår og formand for De Anbragtes Vilkår

Økonomisk spekulation på det sociale område skal forhindres, men det er afgørende, at nye regler på området ikke spænder ben for, at vi fortsat kan levere gode og fleksible løsninger til de mest udsatte i samfundet.

Vi er aktører, der på forskellig vis repræsenterer de børn og unge, som bor og opholder sig på de private tilbud, og som er i risiko for at lukke som følge af regeringens forslag om helt at lukke al mulighed for profitudtagning på det sociale område.

Vi har ikke en principiel holdning til, om sociale tilbud bør være offentlige eller private, men vi synes selvfølgelig, at det er meget bekymrende og forkert, at der blandt brodne kar på det sociale område har været spekuleret i profit på bekostning af det faglige. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er klart brug for en regulering, som sikrer, at de midler, som samfundet bruger på sociale formål, anvendes så økonomisk og effektivt som muligt. Tak til regeringen for at sætte det som en vigtig mission.

Det er dog helt afgørende, at det ikke bliver en regulering, som betyder, at kapacitet og kvalitet forringes. Reguleringen af profit må ikke overskygge det egentlige formål, nemlig at sikre en fagligt stærk social sektor med en rig variation af udbydere og innovation og tilpasning, som vi i den grad har brug for.  

Vi vil indtrængende opfordre til, at de igangværende drøftelser om profitreguleringen udskydes til, at der er gennemført en grundig udredning af mulighederne og de forventede konsekvenser for kvalitet og udbuddet på det sociale område.

Rasmus Kjeldahl og David Adrian Pedersen
Sirektør i Børns Vilkår og formand for De Anbragtes Vilkår

Alvorlige skadevirkninger
Vi er derfor dybt bekymrede for, hvad en politisk aftale, der entydigt fokuserer på profit, kan få som konsekvens. Nemlig at udbuddet af de mest specialiserede og fleksible tilbud på det sociale område bliver mindre. 

Det vil få negative konsekvenser for udsatte børn og unge samt andre grupper, som har brug for en specialiseret indsats. 

De menneskelige skadevirkninger af et indgreb kan blive meget alvorlige, hvis der ikke i aftalen er sikret en garanti for, at for eksempel anbragte børn og unge med udviklingshandicap eller svær familiebaggrund kan blive på det tilbud, hvor de trives, føler sig trygge og har vigtige relationer, og hvor der er den fornødne faglige specialisering i forhold til barnets behov. 

Vi risikerer med andre ord at lukke gode tilbud, samtidig med at vi ikke engang kan være sikre på at stoppe typer som "børnehjemsbaronerne".

Uanset hvilken løsning, der i sidste ende vælges for at begrænse urimelig profitudtagning, bør den understøtte, at der fortsat findes en bred vifte af tilbud på det sociale område, som indbefatter ildsjæle, der ønsker at gøre en forskel for både børn og voksne i udsatte positioner. 

Løsningen bør også tage højde for aktører, som kan løfte de opgaver, som kommunerne ikke selv har mulighed for eller incitament til at løse på grund af meget specialiserede indsatser, der bliver uforholdsmæssigt dyre og derfor ikke er rentable i et kommunalt budget. 

Det er afgørende for kvaliteten på tværs af det sociale område, at kommunerne har mulighed for at vælge blandt mange forskellige tilbud til de udsatte, og at det enkelte tilbud har incitamenter til stadig udvikling.

Området er komplekst, og derfor er vi bekymrede for, at en for enkel løsning kan blive endnu en lappeløsning uden positiv effekt.

Udskyd forhandlinger om profitregulering
Desværre kan vi, med den indsigt i forhandlingerne vi har hver især, ikke se, at der på nuværende tidspunkt foreligger et tilstrækkeligt fagligt og sagligt beslutningsgrundlag til at gennemføre en hensigtsmæssig og gennemtænkt løsning, der kan opnå det, der bør være det egentlige politiske mål - at sikre bedst mulig velfærd og de bedste tilbud for udsatte grupper for de midler, samfundet har til rådighed.

Vi vil derfor indtrængende opfordre til, at de igangværende drøftelser om profitreguleringen udskydes, til der er gennemført en grundig udredning af mulighederne og de forventede konsekvenser for kvalitet og udbuddet på det sociale område. 

Udredningen bør undersøge de forskellige muligheder, der kan være for at sikre en reel transparens på pris på tværs af private, selvejende, regionale og kommunale tilbud.

Desuden bør udredningen have et særskilt fokus på, hvordan man fremadrettet sikrer finansiering af de sociale tilbud, og hvordan man styrker tilsynet og tilsynets mulighed for at se tilbuddenes samlede økonomi. 

Et stærkt og kompetent tilsyn er, uanset ejerformer, den bedste garanti for tilbuddenes kvalitet, og at kommunerne rent faktisk får den socialfaglige indsats, de efterspørger og betaler for. 

Et stærkere offentligt tilsyn med økonomien i de sociale tilbud, herunder tilsyn med både budgetter og regnskaber, er også en vigtig brik. Igen bliver en reel transparens i pris afgørende.

Vi maner altså til forsigtighed, eftertænksomhed og grundighed, så vi fremover i endnu højere grad kan sikre at både børn og voksne møder mest mulig kvalitet for pengene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Adrian Pedersen

Fhv. formand, De Anbragtes Vilkår, næstformand, Rådet For Socialt Udsatte
Bachelor i psykologi (Københavns Uni. 2021), ambulanceredder (Erhvervsskolen Nordsjælland 2010)

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00