Børnenes statsminister har ikke fat i de yngre vælgere

Socialdemokratiet ville kun få opbakning fra 12 ud af 100 af vælgere under 30 år, hvis der var valg i morgen, og godt halvdelen af partiets vælgere har rundet de 60 år. Til sammenligning har Alex Vanopslagh og Liberal Alliance et solidt greb om specielt yngre mandlige vælgere.

Socialdemokratiet – med statsminister Mette Frederiksen (S) i front – har den klart ældste vælgergruppe af samtlige partier.
Socialdemokratiet – med statsminister Mette Frederiksen (S) i front – har den klart ældste vælgergruppe af samtlige partier.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. AndersenEmma Qvirin Holst

Mette Frederiksen har slået sig op på at ville være børnenes statsminister.  

Hvis hun havde håbet på, at det ville skaffe flere unge vælgere ved valget denne gang, har hun taget fejl.  

Socialdemokratiet har mere end svært ved at få fat i de yngre vælgere under 30 år. Partiet er ikke længere det største parti blandt denne gruppe af vælgere. Det er overhalet af både De Konservative og Venstre.  

Socialdemokratiet vil kun få opbakning fra godt 12 ud af 100 af vælgere under 30 år, hvis der var valg i morgen, og er klart underrepræsenteret blandt denne vælgergruppe. Partiet skulle have næsten dobbelt så mange yngre vælgere, hvis det skulle følge befolkningens alderssammensætning. Se figur 1. 

Om undersøgelsen

Vælgeranalysen er foretaget for Altinget af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet. 

Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Public Gallup og Epinion i juli og august 2022. I alt er 8.564 interviews med i analysen. Kategorien "Ved ikke" er fraregnet.  

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2019 og seneste snit af målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere, sofavælgere og såkaldte sidstegangsvælgere – altså folk, som enten er døde eller udvandret siden FV2019. 

Det nuværende vælgerkorps består af 4.542.784 vælgere. 

Mens det gamle arbejderparti står relativt svagt blandt de yngste vælgergrupper, har det klart bedre fat i de ældre vælgere. Men set med socialdemokratiske briller må det vække bekymring, at over halvdelen af partiets vælgere har rundet 60 år.  

Socialdemokratiet har dermed den klart ældste vælgergruppe af samtlige partier. Kun Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne kommer i nærheden af at have lige så mange gråhårede vælgere som Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det viser en ny analyse af vælgerprofilerne, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion. Målingen er baseret på knap 8.600 vælgere.  

Han mener, at Socialdemokratiet på sigt kan have store udfordringer med at opretholde opbakningen blandt vælgerne i takt med, at de ældste vælgere dør.  

”Når jeg viser socialdemokratiske politikere de her tal, så siger de, at det er, fordi folk kommer til fornuft, når de bliver ældre. Men min pointe er, at det handler om generationer og ikke om alder. Hvis vi bare kigger tre valg frem i tiden – altså 12 år – så er der rigtig mange S-vælgere, som dør, og der kommer ikke bare nye vælgere til. Folk bliver ikke socialdemokrater med alderen. Derfor kan det komme til at se rigtig svært ud for Socialdemokratiet i fremtiden. Det samme også for Venstre til en vis grad. Men ikke så slemt som Socialdemokratiet,” siger Kasper Møller Hansen. 

0:000:00