Debat

Børns Vilkår: Det skal være ulovligt at lade børn være vidne til vold

At være vidne til vold i hjemmet kan være lige så skadeligt for et barn, som hvis barnet selv blev udsat vold. Derfor har Norge gjort det strafbart at begå vold i et barns nærvær. I Danmark er det på tide, at vi vedtager det samme, skriver specialkonsulent Anne Kappelgaard Bové.

I hjem med vold mellem de voksne stiger risikoen for, at også børnene er direkte udsat for vold. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vold mellem voksne i hjem med børn bliver opsporet, skriver Anne Kappelgaard Bové.
I hjem med vold mellem de voksne stiger risikoen for, at også børnene er direkte udsat for vold. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vold mellem voksne i hjem med børn bliver opsporet, skriver Anne Kappelgaard Bové.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anne Kappelgaard Bové
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har nu i fem år været strafbart at udøve psykisk vold. Det er entydigt godt. Der synes dog at være et efterslæb i forhold til rent faktisk at få håndhævet loven i praksis.

Det hænger blandt andet sammen med, at der er forskel på, hvordan man forstår psykisk vold i en socialfaglig sammenhæng, og hvordan det er defineret i straffeloven. Det gælder blandt andet forståelsen af, at det er psykisk vold, når et barn overværer vold i familien.

"Jeg har konstant ondt i maven både for hvordan han behandler mig men også især på grund af hvordan han har behandlet min mor."

Sådan skriver en 13-årig pige til Børnetelefonen, og hun er langt fra alene med oplevelsen af, at det kan være lige så svært at være vidne til vold mellem de voksne i hjemmet, som hvis man selv er udsat for det.

Vi ved også fra forskning, at det kan være lige så skadeligt. Alligevel er det ikke noget, vi kan straffe selvstændigt, som lovgivningen er i dag.

Vi skal gøre som i Norge

I Norge er det derimod muligt at retsforfølge voldsudøvere for psykisk vold, hvis de er sigtet for partnervold i en husstand, hvor der er hjemmeboende børn.

Det vil altså sige, at begår man vold mod sin samlever i et barns nærvær, gør man sig ikke alene skyldig i partnervold, men også i psykisk vold mod det barn, der overværer det.

I hjem med vold mellem de voksne, stiger risikoen for, at også børnene er direkte udsat for vold.

Anne Kappelgaard Bové
Specialkonsulent, Børns Vilkår

I hjem med vold mellem de voksne, stiger risikoen for, at også børnene er direkte udsat for vold. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vold mellem voksne i hjem med børn bliver opsporet og undersøgt i lige så stor udstrækning som den vold – fysisk som psykisk – der begås mod børn og unge.

Det har vi ikke en god nok praksis for i dag, og før lovgivningen er på plads, er det tvivlsomt, at vi får det.

Vi ved fra Børnetelefonen og vores ungerådgivning Hørt, at børn og unge fra hjem med vold typisk kan mærke, at noget er galt, men de er ikke sikre på, hvad det er, de udsættes for.

Flere beskriver, hvordan de oplever, at omverdenen ikke tager deres situation alvorligt, og de frygter, at andre vil bagatellisere det, hvis de fortæller om det.

En pige på 15 år skriver for eksempel til Børnetelefonen, at hun ville ønske, at hendes far slog hende. Hun synes, det er svært at forklare den psykiske vold, og hun er bange for, at andre vil sige "overdriver du ikke bare?"

Hvis først et barn oplever at blive negligeret i sine følelser og oplevelser med vold, er det næsten uoverkommeligt at opsøge en anden voksen og håbe på forståelse.

Børnene er også ofre for vold

Et andet træk, der går igen i samtaler på Børnetelefonen med børn, der vokser op i hjem, hvor de voksne udøver vold mod hinanden, er, at børnene ofte føler et ansvar for at skulle stoppe volden.

Det tynger børnene at leve med angeren over ikke at have grebet ind, og det fylder dem med skyld og skam, som igen bliver en barriere for at række ud efter hjælp.

Det tynger børn at leve med anger over ikke at have grebet ind, og det fylder dem med skyld og skam.

Anne Kappelgaard Bové
Specialkonsulent, Børns Vilkår

Alle børn og unge fra hjem med vold har brug for, at voksne tager ansvar og anerkender, at børnene også er ofre for vold. Det skal altid være legitimt at spørge om hjælp, og børnene skal kunne stole på, at der bliver handlet, når de samler sig modet til at række ud.

En selvstændig kriminalisering af vold begået i et barns nærvær vil hjælpe den anerkendelse på vej og have stor værdi for de børn, der frygter, at omgivelserne ikke vil tage deres situation alvorligt.

Samtidig vil lovgivningen være et signal til forældre om, at deres indbyrdes konflikter har konsekvenser for deres børn.

Og endelig vil det tilskynde politi og myndigheder at få en mere systematisk praksis for opsporing og underretning, så børn fra hjem med vold mellem voksne bliver grebet, inden børnene risikerer at blive de direkte ofre for volden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kappelgaard Bové

Specialkonsulent, Børns Vilkår

0:000:00