Debat

Børns Vilkår: Psykisk mistrivsel er den store røde lampe, der blinker på tværs af børneområdet

Alt for mange børn og unge mistrives, og vi sætter stadig for sent ind i dagtilbud og skoler. Det kræver en national handleplan på tværs af ressortområder, og det bør stå øverst på to-do listen for en ny regering, skriver Rasmus Kjeldahl.

Det er afgørende, at den professionelle omsorg vægtes langt højere i de første år af barnets liv, skriver Rasmus Kjeldahl.
Det er afgørende, at den professionelle omsorg vægtes langt højere i de første år af barnets liv, skriver Rasmus Kjeldahl.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rasmus Kjeldahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sjældent har en regering fokuseret så meget på børn og unges opvækstvilkår og trivsel, som det er tilfældet med den nuværende regering. Det har været tiltrængt, og det har heldigvis også ført til gode politiske initiativer som for eksempel Barnets Lov.

Initiativer, som vi håber - også i substansen - vil overleve et regeringsskifte.

Trods dette forudser vi, at rådgiverne på Børns Vilkårs BørneTelefonen og ungdomstilbud ’Hørt’ vil få stadig mere travlt med samtaler om angst, ensomhed, depression, præstationspres, selvskade og selvmordstanker.

Fakta

Politikerne er tilbage fra sommerferie og en ny politisk sæson har meldt sin ankomst. Temaet er valg, valg, valg. Radikales Venstres ultimatum nærmer sig sin deadline, og de fleste på Slotsholmen er ved at gøre sig i form til et folketingsvalg i efteråret.  

Det gælder også for Altinget Børn, der i denne temadebat spørger, hvilke udfordringer på børneområdet, der bør stå øverst på en ny regerings to-do liste?

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 

Vi er som samfund slet ikke lykkedes med at knække kurven af den stigende psykiske mistrivsel – tværtimod.

Spænd sikkerhedsnettet ud

Det voksende behov for støtte og den næsten eksplosive vækst i henvisninger til psykiatrien tærer på kommunernes i forvejen knappe ressourcer.

Der trækkes veksler på en fremtid, hvor vi får brug for, at alle borgere kan bidrage positivt til fællesskabet.

Derfor er det også her, Børns Vilkår mener, at en ny regering skal prioritere indsatsen - og det haster. Hver eneste dag, der går, hvor børn og unge har det psykisk dårligt, mens de venter på hjælp, gør vi det sværere for den enkelte og for fællesskabet, og den ubetalte regning til samfundet vokser.

Vi har brug for et system, som spænder sikkerhedsnettet ud, når der er brug for det – fra de første alarmklokker ringer, til der er sat en handleplan i værk. Det kræver en benhård politisk vilje og prioritering at nå dertil, for det er både dyrt og krævende. Men det er endnu dyrere at lade være.

Det er nødvendigt, at børneområdet fortsat får en fremtrædende plads i regeringsgrundlaget hos en kommende regering

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Mange partier ønsker at løse problemet. Senest har SF foreslået at samle trivselsindsatsen i ét ministerium, hvilket vil sende et vigtigt signal om prioriteringen.

Dog skal man tage højde for, at psykisk mistrivsel går på tværs af flere ministeriers ressortområder – dagtilbud, skole, fritid, sundhed og så videre - og vi kan godt være bekymrede for, om et ’Trivselsministerium’ vil få tilstrækkeligt med muskler til at sikre formaliseret koordinering mellem ministerierne, så der reelt opnås bedre hjælp og effektiv forebyggelse.

Sæt tidligere ind

Allerede i dagtilbuddene er der udfordringer, som præger børns trivsel og udvikling negativt. Hver dag er børn af sted i mange timer i institutioner, hvor der er for få voksne og manglende faglighed – selvom alle ved, hvor meget det betyder, at små børn har adgang til nærværende voksne for at kunne trives og udvikle sig.

Det er afgørende, at den professionelle omsorg vægtes langt højere i de første år af barnets liv. Konkret kan man starte med at skrive ’omsorg’ ind i dagtilbudsloven som et formål og en forudsætning for læring. Ligeledes bør man prioritere bedre uddannelse af de voksne, som arbejder med børnene i dagtilbuddene.

Det er også afgørende at styrke skolernes evne og ressourcer til at hjælpe børn og unge, der viser tegn på mistrivsel. Der skal være faste procedurer for, hvornår og hvordan en skole handler, hvis et barn for eksempel har begyndende fravær.

Der trækkes veksler på en fremtid, hvor vi får brug for, at alle borgere kan bidrage positivt til fællesskabet

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

Der skal frem for alt sættes tidligt ind. I dag er det alt for ofte tilfældigheder, der afgør, om et barn får tilbudt hjælp i tide. Der er mange eksempler på, at ansvaret falder mellem flere stole; mellem lærere, pædagoger, sagsbehandlere og forældre. Den store taber er barnet, der får det værre, mens det venter på hjælp.

En handleplan på tværs af ressortområder

Børns Vilkår fremlægger snart en ny undersøgelse, hvor børn i 5. og 8. klasser sætter ord på, hvorfor der er så meget mistrivsel.

En kommende regering gør klogt i at lytte og tage børnenes betragtninger meget alvorligt. Det er børnene, der lever under presset, og det er politikerne, der har nøglen til at mindske en stor del af det og skabe bedre rammer for den barndom i Danmark, de selv har sagt, skal være verdens bedste.

Det er nødvendigt, at børneområdet fortsat får en fremtrædende plads i regeringsgrundlaget hos en kommende regering. Problemet er selvfølgelig ikke løst alene med en ændring af dagtilbudsloven og en mere systematisk trivselsindsats på skolerne.

Men da der ikke findes én enkel årsag til den udbredte mistrivsel, findes der heller ikke én enkel løsning. Det bør være en politisk topprioritet at få lavet en national handlingsplan, som identificerer, hvor der skal sættes ind og investeres.

Det haster. Det er alt for dyrt at lade så mange børn og unge mistrives. Menneskeligt og økonomisk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024