Børsting på S-kongres: Ikke et ondt ord om Helle, men ...

KONGRES: Mette Frederiksen får fuld opbakning fra afgående LO-formand Harald Børsting, som mener, at flere danskere kan spejle sig i den nye partiformand.

Stimen af reformer under SR-regeringen har efterladt for mange huller i sikkerhedsnettet, lyder en af de få kritikpunkter fra LO-formand Harald Børsting.
Stimen af reformer under SR-regeringen har efterladt for mange huller i sikkerhedsnettet, lyder en af de få kritikpunkter fra LO-formand Harald Børsting.Foto: Joshua Gross, 2014
Søren Elkrog Friis

AALBORG: Mette Frederiksen modtog en hed retorisk omfavnelse, da Harald Børsting indtog talerstolen ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

LO-formanden mindedes gamle dage, da en ung og temperamentsfuld Mette Frederiksen slog sine folder som ungdomskonsulent i LO-huset.

“Frokosten var altid reddet, hvis man kunne hidse dig en smule op. Og det var sjældent nogen svær øvelse,” sagde Harald Børsting.

“Tillykke”, lød det dengang fra Børsting, da Mette Frederiksen jublende meddelte, at hun var blevet tildelt sin første valgkreds. Hvorefter han afmålt konstaterede, at hun ikke skulle gøre sig håb om en stemme fra ham.

Jeg har meget tillid til Mette. Hun taler et sprog, som almindelige mennesker meget bedre forstår.

Harald Børsting
LO-formand

“Det er altid svært for en gammel ronkedor at skifte mening. Men jeg har fortrudt. Mette, du har uden tvivl min stemme,” lød det i dag fra Børsting.

S hører til ved forhandlingsbordet
Det er nu 14 år siden, at Mette Frederiksen forlod LO-huset. Snart er det Harald Børstings tur, når han til LO-kongressen til oktober forlader formandsstolen.

Vi har været uheldige at få skabt nogle huller. Så derfor siger jeg, se nu at få lappet de huller.

Harald Børsting
LO-formand

Det var derfor Børstings sidste tale som LO-formand ved en socialdemokratisk partikongres. På trods af en turbulent regeringsperiode for Socialdemokraterne var der hverken bitterhed eller kritik at spore i Børstings tale.

Der lød tværtimod en varm tak til Helle Thorning-Schmidt (S).

“Du har stået i spidsen i en svær tid. Men på trods af det har du mange resultater bag dig. Du har grund til at være stolt af din indsats. Det er vi andre,” lød det fra Harald Børsting.

Mette Frederiksens linje for Socialdemokraterne falder i god jord hos LO-formanden:

“Som jeg hører hende, placerer hun partiet ved forhandlingsbordene. Og det er dér, det gavner danske lønmodtagere, at Socialdemokraterne befinder sig. Det bakker jeg i den grad op om,” siger han til Altinget.

SR-regering efterlader hullet sikkerhedsnet

Overordnet mener Børsting, at Socialdemokraterne kom godt ud af regeringsperioden. Men det huer ikke LO-formanden, at der i stimen af reformer på overførselsindkomstområdet blev skabt huller, hvor folk til stadighed falder igennem systemet.

“Det er helt i orden at skubbe kærligt, men bestemt, til dem, der kan, hvorimod vi virkelig skal vise omsorg for dem, som ikke kan, og som har brug for hjælp. Der synes jeg, at vi har været uheldige at få skabt nogle huller. Så derfor siger jeg, se nu at få lappet de huller.” 

Som socialdemokrat er Børsting også godt tilfreds med valgresultatet.

“Partiet gik frem selv efter at have båret et tungt ansvar og taget kraftigt livtag med nogle vaneforestillinger om vores systemer på forsørgelsessiden. Det fortæller mig, at danskerne er meget nuancerede i deres opfattelse. De ved godt, at det er nødvendigt at prioritere,” siger Harald Børsting.

Fagbevægelsens afgående topfigur spår Mette Frederiksen gode chancer for at indtage Statsministeriet.

“Jeg har meget tillid til Mette. Hun taler et sprog, som almindelige mennesker meget bedre forstår. Og det er ikke for at sige noget ondt om Helle, men der er mange flere socialdemokrater, som kan spejle sig i Mettes tilgang til tingene, og derfor tror jeg, at hun har en rigtig god mulighed for at fastholde en stor tilslutning til partiet – og dermed er der også en god chance for at vinde næste valg,” siger han.

Har socialdemokrater og vælgere da haft svært ved at spejle sig i Thorning?

“Altså, jeg har aldrig haft problemer med hende, men jeg kan omvendt bare konstatere, at der er nogen, der føler det sådan. Og pressen har jo også dyrket det, og det tror jeg ikke, at den vil kunne gøre med samme mening med Mette som formand,” siger Harald Børsting.

Løkke og Hjort har tricks i ærmet
På talerstolen i Aalborg blev de store bogstaver først anvendt, da Børsting vendte blikket mod Venstre-regeringen.

Han advarede blandt andet mod besparelser på uddannelserne, indslusningsløn til asylansøgere og et moderne kontanthjælpsloft som områder, hvor “Løkke og Hjort har tricks i ærmet”.

Forud for forhandlingerne om et nyt dagpengesystem lød der en særskilt besked til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

“Dagpengesystemet er ikke en social ydelse i et socialt system. Det er en forsikringsordning,” sagde Børsting.

Han benyttede også anledningen til at opfordre socialdemokraterne til ro på de indre rækker, når Dagpengekommissionen om kort tid kommer med sine anbefalinger.

“Det er her, vi skal passe på ikke at fare i totterne på hinanden,” formanede LO-formanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00