Injuriesag mod tre borgerlige politikere er blevet afvist i retten

AFGØRELSE: Politikerne Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) blev ikke dømt i den injuriesag, der er anlagt af Sherin Khankan, direktør for Exitcirklen og imam*.
 

En intern mail fra tre folketingsmedlemmer om en kendt debattør blev for tre år siden til en offentlig affære, der både omhandlede de hedengangne satspuljemidler, et påstået karaktermord og æreskrænkelser. 

I dag har politikerne Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) fået afvist den injuriesag, som Sherin Khankan, direktør for Exitcirklen og imam, havde anlagt. 

Det skriver DR Nyheder, der har talt med Naser Khaders advokat, Heidi Højmark Helveg, der er tilfreds med rettens afgørelse.

"Den her sag handler om ytringsfrihed i et demokratisk samfund og særligt om politikernes ret og pligt til at arbejde ud fra deres overbevisninger," siger Heidi Højmark Helveg.

Du kan læse Østre Landsrets resumé af afgørelsen her.

Kan ikke drages til ansvar
Sagen har drejet sig om en e-mail, som havde de tre politikere som afsendere. I mailen forsøgte de at overbevise en række folketingskolleger om, at Exitcirklen ikke skulle tildeles 680.000 kroner fra satspuljen i arbejdet med æresrelaterede konflikter, selvom det var anbefalet af den relevante myndighed. 

I en af de mere omtalte passager i mailen hed det blandt andet, at Sherin Khankan "har i 2011 forsvaret piskeslagsstraffen for utroskab", hvilket hun sidenhen har afvist. 

Landsretten har i sin afgørelse lagt vægt på, at folketingsmedlemmer "ikke kan drages til ansvar for deres ytringer i Folketinget, medmindre Folketinget har givet sit samtykke", hvilket ikke har været tilfældet i denne sag.

Dertil lægger Landsretten vægt på, at mailen alene er sendt til og modtaget af personer, der benytter e-maildomænet ft.dk, og altså ikke er blevet sendt med henblik på udbredelse i den brede befolkning. 

"Samfundsdebattør"
Naser Khader var ud over indholdet i mailen sagsøgt for blandt andet at kalde Sherin Khankan for "radikal islamist" på Facebook.

Østre Landsret har frikendt den konservative politiker og lægger i afgørelsen vægt på, at de fremsatte udtalelser var del af en offentlig debat om emner af væsentlig offentlig interesse, hvor Sherin Khankan selv har deltaget som "samfundsdebattør".

* Oprindelig fremgik det af artiklen, at de tre politikere var blevet frifundet. Det er ikke tilfældet. Landsretten har i stedet valgt at afvise første del af sagen. Derudover blev Naser Khader frifundet i yderligere et forhold.

Forrige artikel Danmark går ind i EU-strid om børnepenge Danmark går ind i EU-strid om børnepenge Næste artikel "Dybt skammeligt" og "ynkeligt": Se klippene, hvor racisme-spørgsmålet får politikerne op i det røde felt