Borgerlige partier uenige om nyt forslag til hjemmepasning

PASNING: Et forslag fra Nye Borgerlige om at fremme hjemmepasning ved hjælp af et skattefradrag får positive ord med på vejen af både K og DF. Venstre afviser og er bekymret for, at forslaget vil skade integrationen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal være nemmere for familier at passe deres små børn hjemme.

Fakta
Sådan lyder Nye Borgerliges forslag
Folketinget pålægger regeringen at fremsætte lovforslag om at indføre et børnepasningsfradrag med en værdi på op til 109.200 kr. om året til forældre, hvis barnet/børnene ikke anvender et offentligt dagtilbud, mens de er i alderen 6-36 måneder. Fradraget foretages i lønindkomsten, og den maksimale værdi opnås således kun, såfremt den skyldige indkomstskat af ordinær lønindkomst er på minimum 109.200 kr.

Kilde: Folketingstidende, Beslutningsforslag B80

Sådan lyder et forslag fra Nye Borgerlige, der vil fremme hjemmepasningsordninger ved at indføre et årligt skattefradrag på 109.200 kroner til forældre, der vælger ikke at benytte sig af et offentligt dagtilbud, mens børnene er små. 

"Der er en tendens til, at vi løber rigtig stærkt, betaler høj skat, og så er der nogle ting, der ikke kan lade sig gøre. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at man som familie kan indrette sig som man har lyst i langt højere grad, end man kan i dag,” lyder begrundelsen for forslaget fra Nye Borgerliges børneordfører, Mette Thiesen.

Skattefradraget, som kan fordeles efter behag mellem begge forældre, skal ifølge forslaget kunne bruges mens barnet er mellem et halvt og tre år gammelt. Det skal give børnefamilier mulighed for at bruge mere tid sammen med deres børn, mens de er små.

Det skal fremme et reelt frit valg blandt børnefamilierne. I alt for mange år har familierne haft dårlige muligheder for at vælge nogle alternative løsninger til at aflevere sine børn i daginstitution.

Mette Thiesen
Børneordfører, Nye Borgerlige

DF og K: Spændende tanker
Forslaget får positive ord med på vejen af både Dansk Folkeparti og Konservative. Sidstnævnte partis børneordfører, Brigitte Klintskov Jerkel (K), kalder det "et spændende familiepolitisk forslag".

”Hvis det kan være med til at gøre hverdagen lettere for nogle familier, så vil vi gerne være med til at se på det,” siger Brigitte Klintskov Jerkel, der understreger, at hun endnu ikke har haft lejlighed til at diskutere forslaget med resten af sit parti.

Også DF ser med positive øjne på forslaget, selvom børneordfører Marie Krarup understreger, at hun ikke har vendt det med resten af folketingsgruppen endnu.

“Det giver mulighed for at passe sine egne børn hjemme, og det mener vi, at der er meget stort brug for. Lige præcis under coronasituationen vil det være helt perfekt," siger børneordfører Marie Krarup. 

Tilbage i efteråret havde Dansk Folkeparti også et forslag om at fremme hjemmepasning til diskussion i Folketingssalen. Her lød forslaget, at familierne skulle kunne få op til 19.000 kroner for at passe deres børn hjemme under forudsætning af, at familierne havde haft dansk adresse i 20 år og været i job eller under uddannelse i tre af de sidste fire år. 

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00