Borgmester: Lavere cigarføring vil klæde minister

FLYGTNINGE: Morten Østergaard (R) går for langt, når han beskylder kommunerne for at have svigtet jobklare flygtninge, mener flere borgmestre.

Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard. 
Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Lasse LangeCecilie Gormsen

“Ja, kommunerne har ikke gjort det godt nok. Men vi fik opgaven af staten, som heller ikke gjorde det godt nok. Så jeg synes måske, at ministeren skulle køre med lidt lavere cigarføring.”

Sådan lyder det fra Knud Larsen, Venstre-borgmester i Vordingborg, efter økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) mandag leverede en verbal opsang til kommunerne om, at de har svigtet de jobklare flygtninge. 

“Jeg mener, at kommunerne har svigtet ved ikke at give flygtninge og indvandrere tilbud af samme høje kvalitet, som andre ledige får. Det, der virker, er at komme ud på arbejdspladserne, og jeg oplever, at virksomhederne gerne vil være med. Men det kræver, at der er nogen fra kommunen, der banker på,” sagde Morten Østergaard til Politiken mandag.

Men billedet af, at virksomhederne står klar til at tage imod flygtninge med kyshånd, kan Knud Larsen ikke genkende.

Når man tænker på, hvor mange etniske danskere der går rundt og ikke har noget arbejde. Hvordan skulle man så lige pludselig kunne skaffe en masse indvandrere arbejde?

John Schmidt Andersen (V)
Borgmester i Frederikssund
Knud Larsen (V), borgmester i Vordingborg.
Knud Larsen (V), borgmester i Vordingborg. Foto: Pressebillede

“I Vordingborg Kommune har vi den erfaring, at når flygtningene går på sprogskole tre dage om ugen, som de skal, og så to dage på virksomheden, så bliver det uinteressant for mange virksomheder,” siger Knud Larsen.

Alle 98 vil være enige
Også Næstveds borgmester, socialdemokraten Carsten Rasmussen, mener, at Morten Østergaard skyder over målet, mens borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen (V), gerne give ministeren ret et stykke hen ad vejen. Han er enig med Morten Østergaard i, at det ville være godt at få flere flygtninge ud på private arbejdspladser.

John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund.
John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund. Foto: Pressebillede

“Hvis du ringer rundt til borgmestrene, tror jeg, alle 98 vil være enige i, at det er en god ide. Problemet er, at det ikke er så nemt,” siger John Schmidt Andersen og fortsætter:

“Når man tænker på, hvor mange etniske danskere der går rundt og ikke har noget arbejde, hvordan skulle man så lige pludselig kunne skaffe en masse indvandrere arbejde?”

Debatten om kommunernes beskæftigelsesindsats over for flygtninge kommer oven på analyser fra Dansk Arbejdsgiverforening og Karsten Koch-udvalget, der tyder på, at det ikke går ret godt med at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Schmidt Andersen

Fhv. borgmester (V), Frederikssund Kommune
student

Knud Larsen

Fhv. borgmester (V), Vordingborg Kommune, fhv. medlem af Storstrøms Amtsråd (1986-2007)
landbruger, lærer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00