Borgmester vil fyre kommunaldirektør i Slagelse: Der er kommet et nyt flertal i byen

Efter godt tre år som kommunaldirektør i Slagelse Kommune står Frank E. Andersen nu til afskedigelse. Der er brug for en ny mand på posten, siger kommunens nye borgmester Knud Vincents (V). Socialdemokratiet stemte imod.

Slagelse Kommunes nye borgmester Knud Vincents (V) har som en af sine første handling besluttet at indstille kommunaldirektør Frank E. Andersen til afskedigelse med støtte fra et flertal i økonomiudvalget.
Slagelse Kommunes nye borgmester Knud Vincents (V) har som en af sine første handling besluttet at indstille kommunaldirektør Frank E. Andersen til afskedigelse med støtte fra et flertal i økonomiudvalget.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Endnu en kommunaldirektør ser nu til at måtte forlade den administrative toppost i Slagelse Kommune i utide.

Det står klart, efter et flertal i kommunens økonomiudvalg med den nye Venstre-borgmester Knud Vincents i spidsen har indstillet kommunaldirektør Frank E. Andersen til afskedigelse.

Det skete på et hasteindkaldt møde onsdag morgen.

I en pressemeddelelse fra kommunen forklarer Knud Vincents beslutningen med, at der er brug for ”en anden profil” på posten som kommunaldirektør.

Altinget har derfor ringet til borgmesteren for at høre nærmere om bevægegrundende for, at den nye kommunalbestyrelses første store beslutning, bliver en afskedigelse af kommunens øverste administrative chef.

”Det er jo en personalesag, så det har jeg rigtig svært ved at sætte ord på,” siger Knud Vincents.

”Men det jeg er optaget af, er jo at bygge videre på Slagelse. Vi er rigtig langt, og jeg tror, at vi kan komme nogle skridt videre. Og det kommer der så en ny kommunaldirektør til at hjælpe mig til. Og det glæder jeg mig rigtig meget til.”

Slagelse Kommunes social- og projektchef Vini Lindhardt indtræder midlertidigt som fungerende kommunaldirektør.

Overtog efter 'krigsskader' og 'kupforsøg' 

Frank E. Andersen kom til Slagelse Kommune i september 2018 fra en stilling som kommunaldirektør i Gentofte Kommune.

Det var den nu tidligere socialdemokratiske borgmester John Dyrby Paulsen, der ansatte ham til at få skabt ro på organisationen oven på nogle balladefyldte år.

I januar 2015 blev kommunens forrige kommunaldirektør, Søren Lund Hansen, afskediget. Han har siden omtalt sin millionstore fratrædelsesgodtgørelse som en "krigsskadeerstatning" oven på at skulle lede en kommune, hvor politikerne lå i konstant krig med hinanden.

Læs også

Efterfølgeren Jane Wiis holdt blot et år. Hun forlod kommunen i sommeren 2017 og smækkede døren efter sig.

Det skete efter beskyldninger om magtmisbrug og et decideret kupforsøg fra en kritisk opposition med aktiv deltagelse af Liberal Alliance og partiets tidligere viceborgmester, Villum Christensen.

Frank E. Andersen var imidlertid overbevist om, at hans karrieremæssige skæbne ville blive en anden, og at han ikke ville komme til at forlade Slagelse Kommune i utide.

"Jeg har i sinde at blive i Slagelse i mange år, så jeg kan være med til at løse opgaven med at få kommunen til at fungere bedst muligt til gavn for borgerne. Ellers ville jeg ikke have kastet mig ud i det," sagde Frank E. Andersen dengang til Altinget.

Læs også

Socialdemokratiet stemte imod

Sådan skulle det altså ikke gå. Frank E. Andersen er blevet fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning, og den 13. januar står et flertal i Slagelse byråd klar til officielt at stemple ham ud for sidste gang.

Er det dig som borgmester, der har taget initiativet?

”Ja. Det er jo en borgmesteropgave.”

Hvem stemt for, og hvem stemt imod?

”Socialdemokratiet stemte imod. Mens Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige undlod at stemme. Og det er klart i og med, at det er med så kort varsel. Jeg har jo sikret mit flertal, inden jeg laver sådan en manøvre.”

”Og jeg har selvfølgelig fremlagt for økonomiudvalget, hvad afsættet er. Og det bliver i det rum, når det er en personalesag.”

Nyt flertal har behov for ny kommunaldirektør 

Har der været konkrete hændelser tidligere, som er udslagsgivende i forhold til afskedigelsen. Eller er det udsigten til det fremtidige samarbejde mellem dig og ham?

”For mig handler det her om, at jeg vil flytte Slagelse et nyt sted hen, og det gør jeg bedst med en ny kommunaldirektør ved siden af mig.”

Det kan lyde som om, at årsagen til, at der skal en ny mand på posten, først og fremmest er, at der er kommet et nyt politisk flertal. Og at afskedigelsen derfor mest af alt handler om politik?

”Det er jo klart, at vi har fået et godt valg – de partier som sidder sammen med mig, er alle sammen gået frem. Der er flyttet syv mandater fra den tidligere borgmesters flertal over til os. Det er et meget kraftigt signal om, at der er et ønske om en anden retning. ”

”Derfor tænker jeg, at der ikke er så meget dramatik i det her. Det er ganske naturligt, at jeg trækker en ind, og finder en som forhåbentlig kan hjælpe mig videre med at få løst de opgaver, vi skal have løst her i Slagelse. Så der er ikke noget dramatik i det.”

Prisen for fyring skal nu forhandles

Siger du dermed også, at det er en politisk afskedigelse?

”Nej, det er ikke det jeg siger. Vi har fået et rigtig stærkt mandat af vælgerne, og jeg ønsker at rykke Slagelse frem ad, og jeg ønsker mere ledelseskraft omkring toppen af Slagelse. Det er ikke noget, jeg har lagt skjult på. Det har jeg også sendt ud i tidligere pressemeddelelser.”

Du kunne jo også have valgt at prøve at samarbejde med den siddende kommunaldirektør og se, om det kunne komme til at fungere. Hvorfor har du valgt ikke at gøre det?

”Jeg har ingen kommentarer om den del af det.”

Det handler jo også om, at det koster en del penge at skifte en person ud på det niveau af ledelseslaget. Har du et overblik over, hvad det kommer til at koste Slagelse Kommune?

”Jeg har et overblik, men jo ikke noget der er endeligt. Så det har jeg ikke nogen kommentarer til, før det er forhandlet på plads. Også af respekt for, at det jo er noget, der skal forhandles, og forhåbentlig sker det rimeligt hurtigt og inden byrådsmødet den 13. januar.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vincents

Borgmester (V), Slagelse Kommune

Frank E. Andersen

Fhv. kommunaldirektør, Slagelse og Gentofte
officer (Hærens Officersskole 1986), generalstabsuddannelse og masteruddannelse (1997), executive Development Programme (2010)

0:000:00