Borgmestre i hovedstaden: Udflytning er et stort fupnummer

BALANCE: Det er en myte, at udflytning af statslige arbejdspladser øger væksten uden for hovedstaden. Det mener en række storkøbenhavnske borgmestre, som advarer mod regeringens og Folketingets 'del og hersk' over kommunerne.

Med udspillet 'Bedre Balance' præsenterede regeringen ambitionen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i landet. Blandt andet fordeles 200 stillinger ved Skat til Næstved, Ribe, Odense, Ringkøbing, Herning og Aalborg.
Med udspillet 'Bedre Balance' præsenterede regeringen ambitionen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i landet. Blandt andet fordeles 200 stillinger ved Skat til Næstved, Ribe, Odense, Ringkøbing, Herning og Aalborg.Foto: Erik Refner/Scanpix
Kim RosenkildeCecilie Gormsen

Først brækker man benet på modspilleren. Efterfølgende tilbyder man så at sætte et lille plaster hen over såret.

Med denne relativt brutale metafor beskriver Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) regeringens beslutning om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til en række kommuner spredt ud over resten af landet.

Ordene faldt på en konference, der mandag løb af stablen i Landstingssalen på Christiansborg.

Her havde en række hovedstadsborgmestre sat hinanden og andre interesserede i stævne for at skabe opmærksomhed om nogle af slagsiderne ved regeringens udflytning af statslige arbejdspladser.

Både engelske og norske erfaringer viser, at det bliver hundedyrt. Formentlig meget dyrere, end de penge der er afsat.

Michael Ziegler (K)
Borgmester, Høje-Taastrup Kommune

I hvert fald som de ser ud fra et hovedstadsperspektiv, hvor det har været mere end svært at forstå, at borgmestre andre steder i landet drak champagne for åben tv-skærm, da de fik åbenbaret nyheden om udflytningerne.

”Udflytning af statslige arbejdspladser er et fupnummer, som dækker over det benbrud, man reelt påførte kommunerne ved kommunalreformen. Det er jo ikke noget, der virker,” siger Thomas Gyldal Petersen.

Myte om den rige fætter
Borgmesterne mener at VK-regeringen havde for høje forventninger til den økonomiske gevinst ved blandt andet kommunalreformen.

Det har ifølge Thomas Gyldal Petersen tvunget mange af de jyske landkommuner, der blev sammenlagt, til at afvikle en række lokalsamfund.

Det er med andre ord kommunalreformen og ikke en favorisering af hovedstaden, der skaber affolkning i landdistrikterne.

”Siden reformen har vores kollegaer i provinsen været med til at skabe en myte om, at det er nemt at være den rige fætter i hovedstaden og meget svært at være den fattige fætter i provinsen. Men virkeligheden er en helt anden,” siger Thomas Gyldal Petersen.

Både hans borgmesterkollega Thomas Engelhardt (V) fra Glostrup og Michael Ziegler (K) fra Høje-Taastrup er enige i, at udflytningen af statslige arbejdspladser er en ren og formentlig meget dyr symbolpolitik, der ikke kommer til at gøre forskel i praksis.

”Det er et flop. Der er jo evidens for, at det ikke skaber vækst. Og både engelske og norske erfaringer viser, at det bliver hundedyrt. Formentlig meget dyrere, end de penge der er afsat,” siger Michael Ziegler.

Op af skyttegravene
Michael Ziegler peger på, at hovedstadsområdet i den grad har måttet holde for de senere år og er gået fra at afgive godt syv milliarder til landets øvrige kommuner for otte år siden til omkring 11 milliarder kroner i dag.

Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen kalder til fælles kommunal front mod den statslige styring af kommunerne.

”Vi skal stoppe skyttegravskrigen mellem Øst- og Vestdanmark. I stedet for at løbe efter symbolpolitik er vi nødt til at rette et samlet fokus på de strukturelle finansielle styringsmekanismer, som er skabt på Christiansborg, og som gør det så svært at sikre lokal velfærd,” siger Thomas Gyldal Petersen.

Produktionsdanmark trækker læsset
Erik Lauritzen (S) fra Sønderborg var en af de borgmestre, der drak champagne for rullende kamera oven på budskabet om udflytningen af de 3.900 statslige arbejdspladser.

Champagne findes frem hver gang en større arbejdsplads beslutter at placere sig i Sønderborg, siger han til Altinget. Og han tvivler ikke på, at de 392 statslige arbejdspladser, der nu er på vej til hans kommune, kommer til at gøre en forskel.

”Arbejdspladserne skaber jo ikke i sig selv vækst. Hvis vi skal tiltrække nye borgere, så kræver det jo, at de kan se nogle muligheder her. Og hvis vi har en meget smal erhvervsstruktur, hvor det primært er industriarbejdspladser, så er det bare sværere at tiltrække borgere,” siger Erik Lauritzen.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Udflytning, udligning og udvikling

Under ovenstående overskrift mødtes borgmestre fra henholdsvis Albertslund, Glostrup, Høje-Taastrup, Herlev, Frederikssund og Rødovre samt Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), mandag i Landstingssalen på Christiansborg.

Ifølge initiativtager Steen Christiansen (S) fra Albertslund var der to formål med konferencen:

"Det ene er, at vi synes, at det er vigtigt at få sat fokus på hovedstadsområdet som vækstmotor i forhold til at skaffe job og vækst. Ikke bare i hovedstadsområdet, men i hele landet. Når det går godt i hvoedstadsområdet, så går det også godt i den øvrige del af landet."

"Den anden del af det er at sende et signal til de 3.900 medarbejdere, som jo er vores borgere i hovedstadsområdet, der bliver berørt af det her. Vi er opmærksomme på det, og vi er også opmærksomme på den situation, de og deres familier er i."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Lauritzen

Borgmester (S), Sønderborg Kommune
lærer (1996), landmand (1984)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

Thomas Gyldal Petersen

Borgmester (S), Herlev Kommune, formand, KL's Børne- og Undervisningsudvalg
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00