Debat

Bramsen: Brug for nyt tempo i indsats mod radikalisering

DEBAT: Ekstremistiske organisationer har fundet helt nye kanaler til rekruttering af særligt unge. Derfor er et nyt tempo i indsatsen mod radikalisering nødvendigt, skriver Trine Bramsen (S).

Der er brug for et nyt tempo i indsatsen mod radikalisering, hvis vi skal have forhåbninger om at komme radikaliseringen til livs, skriver Trine Bramsen (S).
Der er brug for et nyt tempo i indsatsen mod radikalisering, hvis vi skal have forhåbninger om at komme radikaliseringen til livs, skriver Trine Bramsen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører 

Radikalisering er en af samtidens absolut største trusler mod vores demokrati. Derfor kan vi ikke vende det blinde øje til.

Set med socialdemokratiske briller er det politikernes opgave at beskytte danskerne mod ondskab og at beskytte vores demokrati. Vi skal bekæmpe frygten. Ikke bekræfte den. Deri ligger en helt afgørende afvejning, som altid skal gøres hver eneste gang, nye indsatser iværksættes, og når sager kommenteres i medierne.

Forebyg og bekæmp 
For Socialdemokratiet står det ikke til diskussion, at vi skal bekæmpe radikaliseringen, når den har taget fat. Men hvad der er mindst lige så vigtigt er, at bekæmpe radikaliseringens årsager og forebygge, at unge ender med ekstreme holdninger og et ønske om at ødelægge vores demokrati.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Førstnævnte er ofte bundet op på lovgivning, hvorfor de får meget opmærksomhed i offentligheden. Sidstnævnte initiativer er sjældnere bundet op på konkrete lovforslag, men handler primært om økonomiske midler eller kommunale initiativer.

Ofte kaldes de heller ikke direkte for antiradikalisering, da dette ville skræmme de unge i målgruppen væk. Derfor får den forebyggende indsats desværre mindre offentlig opmærksomhed. Hvad der står helt klart er dog, at de hårde og bløde initiativer aldrig må blive et spørgsmål om enten eller. Det er et både og. Det er også baggrunden for, at der i de fire antiterrorpakker, der sidste år blev vedtaget, er en gennemtænkt balance mellem tiltag af mere social og forebyggende karakter samt tiltag af mere politimæssig og sanktionerende karakter.

Unge kan sidde helt uforstyrret bag skærmen derhjemme og på kort tid få smag for terrororganisationers propaganda. Derfor er et nyt tempo i indsatsen nødvendigt.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Behov for nyt tempo
På begge områder gælder, at der er blevet behov for et nyt tempo i indsatserne. Ekstremistiske organisationer har fundet helt nye kanaler til rekruttering af særligt unge.

Samtidig forsøges deres had til det vestlige demokrati udøvet på langt mere ødelæggende og brutal vis. Vores traditionelle SSP-indsats har normalt fået øje på unge med kriminelle tendenser. Men fordi radikaliseringen ofte foregår på nettet og ikke bag cykelskuret på skolen, er SSP-indsatsen ikke i sin nuværende form gearet til at opdage og modarbejde radikalisering. Unge kan sidde helt uforstyrret bag skærmen derhjemme og på kort tid få smag for terrororganisationers propaganda. Derfor er et nyt tempo i indsatsen nødvendigt. Både på internettet og i den fysiske verden.

Nye tiltag viderefører S-anbefalinger
Det seneste år er der strammet massivt op på lovgivningen vedrørende radikalisering. Dette har været og er nødvendigt. På baggrund af terrorangrebene i Paris har vi givet politiet nye redskaber og ressourcer. Terrorangrebet i København var kilde til en grundig gennemgang af indsatsen i vores fængselsvæsen.

Det er baggrunden for lovpakkerne om udveksling af oplysninger mellem myndigheder og sektionering i fængslerne. Fra Socialdemokratiet er vi meget tilfredse med, at den nye Venstre-regering har videreført de anbefalinger, som lå fra vores regeringstid.

Kampen mod terror må aldrig blive en partipolitisk kamp om, hvem der er mest handledygtig. Omvendt skal vi til alle tider sikre, at der er balance mellem sikkerhed for danskerne på den ene side og retssikkerheden på den anden side. Hvert eneste lovforslag, Socialdemokratiet lægger stemmer til i Folketinget, vejer vi på en fin vægt med netop balancen i sigte.

Der vil komme flere initiativer
Men vi er også helt klar over, at så længe ekstremister finder nye kanaler til rekruttering og bekæmpelse af vores demokrati. Så længe vil vi også være klar til at sætte ind med nye muskler og ressourcer til vores myndigheder.

Derfor har vi desværre ikke set de sidste politiske tiltag mod radikalisering endnu. Der vil komme flere initiativer. Både af den hårde og den bløde slags. Ikke mindst skal vi sikre, at de regler, der gælder i den fysiske verden også gælder på nettet og har myndighedernes fokus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00