Bred tilfredshed med øget kontrol af udenlandsk arbejdskraft

ØSTARBEJDERE: Der er udbredt begejstring over regeringens og Enhedslistens aftale om øget myndighedskontrol med udenlandske virksomheder. Både arbejdsgiverne og fagbevægelsen jubler.
Med den nye finanslov bliver der sat flere kræfter ind på at dæmme op for ulovlig brug af udenlandsk arbejdskraft.
Med den nye finanslov bliver der sat flere kræfter ind på at dæmme op for ulovlig brug af udenlandsk arbejdskraft.Foto: www.colourbox.com
Jørgen Skadhede
De er uenige om meget. Men når det gælder indsatsen mod social dumping fra udenlandsk arbejdskraft, så er fagbevægelsen og arbejdsgiverne de seneste år blevet forbløffende enige.

Myndighederne er alt for passive med at se udenlandske virksomheder i kortene og sikre en fair konkurrence på lige vilkår. Derfor jubler både fagbevægelsen og arbejdsgiverne nu over, at regeringen og Enhedslisten i forbindelse med finanslovsforhandlingerne har afsat 65 mio. kr. til øget myndighedskontrol med udenlandske virksomheder.

Udbredt snyd
Ifølge fagbevægelsen og Dansk Byggeri er der udbredt snyd med moms og skat fra udenlandske fupfirmaer, der slet ikke eksisterer i hjemlandene, og derfor kan rejse væk fra ubetalt skat og moms. Desuden bliver danske regler for lønniveau og arbejdsmiljø ofte tilsidesat.

"Vi har længe efterlyst flere ressourcer til en mere systematiseret kontrol af de udenlandske virksomheders seriøsitet. Derfor er vi meget tilfredse med, at nye regering har lyttet til vores ønske," siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-Kartellet, der repræsenterer syv fagforbund med 120.000 medlemmer i bygge- og anlægs-sektoren.

Både fagforeningerne og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri har længe klaget over manglende samarbejde og prioritering i indsatsen fra myndighedernes side. Derfor forventer begge parter nu, at der bliver oprettet en særlig taskforce med folk fra både Skat, politiet og Arbejdstilsynet.

Fakta
Styrket indsats mod social dumping

Aftalen mellem regeringen og Enhedslisten indeholder fire initiativer til i alt 65 millioner kroner:

- Styrket myndigheds indsats over for udenlandske virksomheder.

- Styrket kontrol af om udenlandske virksomheder er etablerede i hjemlandet.

- Bedre kontrol med og skærpet bødestraf for ulovlig lastbilkørsel (cabotagekørsel).

- Nedsættelse af udvalg om modvirkning af social dumping


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Mere samarbejde mellem myndighederne
"Vi er meget taknemmelige for, at man nu har lyttet til det, vi har bedt om i lang tid, nemlig at få samordnet myndighedernes indsats mellem Skat, politiet og Arbejdstilsynet, så vi kan få skabt nogle mere lige konkurrencevilkår. Det handler især om at få styr på de små byggepladser ude på villavejene," siger Lars Storr-Hansen direktør i Dansk Byggeri.

Hos Dansk Byggeri ser man ikke tilførelsen af 65 mio. kr. til indsatsen som det væsentligste. Det er derimod signalet om, at opgaven nu vil blive prioriteret.

Det her er et kæmpe skridt mod mere normale tilstande på det danske arbejdsmarked og mod at skabe den fair konkurrence, som de danske virksomheder har sukket efter.

Gunde Odgaard
Sekretariatschef i BAT-Kartellet

"Vi mener sådan set, at der er ressourcer nok i systemet. Men nu forventer vi, at man rent faktisk har tænkt sig at prioritere denne opgave i alle led og sørge for, at myndighederne samarbejder. Og så sender det et klart signal om, at det ikke er i orden, når den enkelte husejer eller virksomhed ikke overholder arbejdsmiljøregler eller aftaler priser, hvor det er åbenlyst, at der næppe bliver svaret skat og moms," siger Lars Storr-Hansen.

Et kæmpe skridt
Hos BAT-kartellet mener man dog også, at spørgsmålet om ressourcer er afgørende. Og de 65 mio. kr. kan gøre en afgørende forskel, lyder vurderingen.

"Man kan få meget kontrol for de penge. Det er vel et sted mellem 65 og 80 årsværk, og man når langt, hvis de sørger for at tage kontakt til myndighederne i virksomhedernes hjemland. Det her er et kæmpe skridt mod mere normale tilstande på det danske arbejdsmarked og mod at skabe den fair konkurrence, som de danske virksomheder har sukket efter," sige Gunde Odgaard.

Han pointerer, at det er afgørende at få etableret en fast kontakt på myndighedsniveau mellem landene.

"Vi møder mange virksomheder derude, som de polske myndigheder slet ikke kender til. I de tilfælde arbejder virksomhederne ofte sort både her og derhjemme, fordi der ikke bliver indbetalt til de forsikringer og sociale ordninger, der er krav om i hjemlandene," siger Gunde Odgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Storr-Hansen

Adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)









0:000:00