Bredt fødevareforlig er på plads

KONTROL: En mindre opprioritering af fødevarerejseholdet, mere risikobaseret kontrol og mere vejledning af virksomheder er blandt elementerne i den politiske aftale om et nyt fireårigt fødevareforlig. OPDATERET

De politiske forligspartier er enige om i endnu højere grad at gå fra basiskontrol til flere målrettede prioriterede kontroller, herunder også for engrosvirksomheder.
De politiske forligspartier er enige om i endnu højere grad at gå fra basiskontrol til flere målrettede prioriterede kontroller, herunder også for engrosvirksomheder.
Sine Riis Lund

Regeringen har indgået et nyt fire-årigt fødevareforlig med Enhedslisten, SF, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

Aftalen indebærer, at der i alt afsættes 354 millioner kroner til bedre kontrol og fødevaresikkerhed, skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Blandt tiltagene er flere risikobaserede kontroller, mere vejledning af virksomheder omkring overholdelse af regler for fødevaresikkerhed, opnormering af rejsehold og etablering af whistleblowerordning.

Vejledning bistår kontrol
Dansk Folkeparti hæfter sig særligt ved den øgede vejledning. For eksempel skal Fødevarestyrelsen implementere nye vejledningsinitiativer, herunder give mulighed for at få et vejledningsbesøg.

"Jeg er glad for, at vi fastholder den retning, der blev udlagt ved Fødevareforlig 1 og 2, hvor vi går imod mere vejledning og ikke kun fokuserer på kontrol. Fødevaresikkerhed er vigtig for fødevaresikkerheden og eksporten, og det bidrager denne her aftale til," siger ordfører Rene Christensen i ministeriets pressemeddelelse. 

Også Venstre glæder sig over, at forliget fokuserer mere på vejledning af virksomhederne fremfor kun at fokusere på kontrol og bøder.

Ekstra indsats mod brodne kar
Det samlede antal kontroller fastholdes dog. Men forligspartierne er enige om at videreudvikle principperne fra Fødevareforlig 2 med mere individuel kontrol. Flere basiskontroller konverteres til flere prioriterede kontroller og kampagnekontroller.

Fødevarestyrelsen skal desuden sætte særligt ind over for branchens brodne kar, der gentagne gange overtræder reglerne.

Dernæst arbejder forligspartierne med tanken om at indføre kædekontrol. De har således bedt Fødevarestyrelsen om at lave forskellige modeller for indførelse af kædekontrol, som skal forelægges forligskredsen i efteråret 2015.

Whistleblowerordning
Enhedslisten hæfter sig blandt andet ved den nye whistleblowerordning.

"Indførelsen af en whistleblowerordning i den nye fødevareforlig gør det muligt at afsløre flere af de virksomheder, som bringer fødevaresikkerheden i fare ved at overtræde reglerne. Det er med til at sikre, at vi fremover får en mere effektiv og målrettet fødevarekontrol, og det er Enhedslisten tilfredse med," udtaler Per Clausen, Enhedslistens fødevareordfører.

Whistleblowerordningen vil blive evalueret, når den har været i kraft i et år, hvorefter aftaleparterne vil tage stilling til dens fortsatte eksistens.

Kemiske fødevareforureninger
Af aftaleteksten fremgår desuden, at der fortsat vil være fokus på kampen mod at reducere fødevarebårne sygdomme fra bakterier som campylobacter og salmonella samt virus.

Ligeledes sættes penge af til mere forskning omkring uønskede kemiske stoffer i fødevarer. DTU Fødevareinstituttet har netop afsluttet et fireårigt forskningsprojekt, der viste, at kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis de optræder i en kemikalie-cocktail.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00